Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

BTP 106 Bilgisayar Donanımı
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
BİLGİSAYARIN AÇILMASI.
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
BTP 106 Bilgisayar Donanımı
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
Donanım Bilgisayarın fiziksel parçalarının tümüne donanım denir.
Ders 2 Donanım Birimleri.
DEPOLAMA.
DONANIM NEDİR?.
BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ.
BİLGİSAYAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
DEPOLAMA.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
BİLGİSAYAR ÖLÇÜ BİRİMLERİ
DONANIM VE YAZILIM.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
İÇ VE DIŞ DONANIMLAR.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Temel Bilgisayar Bilgileri
GENEL KAVRAMLAR 1. Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin.
Dijital Ölçütler.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
DONANIM VE YAZILIM Hazırlayan: Ad Soyad.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Dijital Ölçütler.
Bilgisayar Donanımları
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
DEPOLAMA.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Dijital Ölçütler.
BİLGİSAYAR DONANIMI.
BİLGİSAYAR DONANIMI.
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
BTP 106 Bilgisayar Donanımı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarı oluşturan iç ve dış fiziksel parçalardır. Yazılım: Kodlar kullanılarak oluşturulan programlardır.

KASA Kasa: İçerisinde anakart, işlemci, ana bellek, ekran kartı, sabitdisk gibi birçok parça bulunur.

ANAKART Anakart: Üzerinde elektronik devrelerin bulunduğu karttır. Bütün donanım birimleri anakarta takılıdır. Bağlantı yerleri Anakart

İŞLEMCİ (CPU) İşlemci : Bilgisayarı yöneten donanım birimidir. Hız Birimi Hz(hertz)’ dir. Hertz bir saniyede yapılan işlem sayısı demektir. 3 Giga Hertz: Bir saniyede 3.000.000.000 işlem demektir. Günümüz işlemcileri 3 GHz civarındadır. İntel ve AMD en ünlü işlemci üreticileridir.

ÖN BELLEK ( CACHE MEMORY) Ön Bellek: İşlemcinin geçici hafızasıdır. Bilgisayarın performansını etkiler. ÖN BELLEK KAPASİTELERİ 1 MB 3 MB 8 MB 16 MB

SABİT DİSK (HARD DİSK) Sabit Disk: Bütün dosyalar kalıcı olarak Sabit Disk’te depolanır. Son zamanlarda daha güvenli ve hızlı olan SSD Disk’ler üretilmiştir. Günümüzde 500 GB,1TB, 2TB, 5TB kapasiteli sabit diskler vardır. RPM : Sabit Disk’in devir hızıdır. Günümüzde sabit disklerin devir hızı 5400,7200 10000, 15000 rpm ‘dir.

RAM (ANABELLEK) RAM(Anabellek) : Programların çalıştığı, bilgilerin geçici olarak tutulduğu birimdir. Günümüzde 2 GB,4GB, 8GB, 16 GB kapasiteli RAM’ler bulunur. RAM’ler çeşitlere ayrılır. DDR, DDR2, DDR3,DDR4 gibi. Ram hızı Mhz kavramıyla ölçülür. 800 MHz, 1066 MHz, 1333 MHz gibi.

EKRAN KARTI Ekran Kartı: Ekrana görüntü aktaran donanım birimidir. 1 GB, 2 GB, 4 GB gibi kapasite miktarları vardır. Ekran Kartında en önemli özellik bit ara yüzüdür. 128 bit,256 bit, 512 bit gibi.

SES KARTI Ses Kartı: Bilgisayardan ses çıkmasını sağlayan birimdir

TV KARTI TV Kartı: Bilgisayarda, televizyon izlenebilmesini sağlayan birimdir.

Bilgisayarın Hızı Bir bilgisayarın hızını belirleyen donanımlar: CPU(işlemci) Anakart RAM ( Anabellek) Sabit disk Ekran Kartı Bu donanımlar birbiriyle uyumlu olmak zorundadır.

KLAVYE F ve Q olarak iki çeşit Türkçe klavye bulunur. Harf Tuşları Fonksiyon Tuşları Rakam Tuşları Özel Görevli Tuşlar Çoklu ortam Tuşları

Neden F Klavye? Harflerin yerleşim düzeni, Türkçe’nin dil yapısı, el ve parmakların kolay kullanılması dikkate alınarak yapılmıştır. Türkçe’ deki harflerin kullanılma oranları, sesli-sessiz ilişkileri, hece, kelime ve cümle yapıları, el bilek ve parmakların basma kuvvetlerine göre düzenlenmiştir. 

Neden F Klavye?  F klavye, Türkçe metinleri yazarken hız, verimlilik, dikkat, zamanı iyi kullanma, az yorulma, el ve beyin uyumu gibi çeşitli yararlar sağlamaktadır. F klavyede Türkçe kelimelerin yazılmasında iki el birlikte ve eşit kullanılmaktadır.

Neden F Klavye? 10 Aralık 2013'te Başbakanlık tarafından Resmî Gazete'de yayımlanan bir genelgede kamu kurum ve kuruluşlarında 2017 yılı sonuna kadar klavyelerin F klavyeye dönüştürülmesinin sağlanacağını bildirdi. 1957 yılından bu yana yapılan ve Türkiye'nin katıldığı klavye ile hızlı yazma yarışmalarında,F klavye ile 25 rekor ve 59 dünya şampiyonluğu elde edilmiştir.

Dots per inch : inç başına düşen nokta sayısı. YAZICI DPI Dots per inch : inç başına düşen nokta sayısı. DPI ne kadar yüksek olursa yazıcı baskı kalitesi o kadar yüksek olur 600X600 DPI 1200x1200 DPI

Yazıcı Çeşitleri

TARAYICI Tarayıcı : Resim, grafik ve yazıları bilgisayar ortamına aktarır.

1920x1200 pixel EKRAN PIXEL: FULL HD Ekranlar köşegen uzunluklarına göre inç olarak belirtilir. 19 inç 1 “ : 2,54 cm PIXEL: Gözle görünen en küçük nokta. Ne kadar çok pixel varsa görüntü o kadar kaliteli olur. FULL HD 1920x1200 pixel

DEPOLAMA BİRİMLERİ 1 GB-1TB 320 GB- 5 TB 650-700 MB 4,7-17 GB

HAFIZA KARTLARI SD-MİCRO SD

CD-ROM – DVD-ROM 650-700 MB 4,7 GB – 17 GB

USB TEKNOLOJİSİ USB 2.0 USB 3.0 10 kat daha hızlı