DEMOKRATİK VATANDAŞLIK BİLİNCİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
Advertisements

TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
AYNUR CEYLAN.
Sorumluluk Kazandırma Becerisi
KAZANIMLAR 5. İçinde bulunduğu eğitsel ve sosyal faaliyetlerde işleyen süreçleri demokrasinin ilkeleri açısından analiz eder.
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
1. EĞİTİM SİSTEMİNİN ÜÇ TEMEL ÖGESİ
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ
ATATÜRK İLKELERİ.
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
DEMO-VILLAGE Orda Bir Köy Var Demokrasiyle!
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
Sosyalbilgiler Öğreniyorum
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
DEMOKRASİ EĞİTİMİ VE OKUL MECLİSİ YÖNERGESİ Alican GÖZEY
AİLEDE-OKULDA-İŞYERİNDE DEMOKRASİ
KALKINMACI DEMOKRASİ Bu demokrasi modelinde, tüm halkın ve toplumun ortak bir şekilde kalkınması ve eşit haklara sahip olması benimsenmiştir. Basitçe,
Kazanım 3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları ilişkilendirir.
Çocuk Hakları ve önemi Arzu Mahmud VII.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
Öğretmenlerin Mesleki ve Kişisel Gelişimlerine Yönelik Çalışmalar
İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretim Programı
Vatandaşlık Sorumluluklarımız
İNSAN HAKLARI.
DEMOKSASİNİN SERÜVENİ
HASTA HAKLARI ;.
ANA MENÜDEMOKRASİFAYDALARI SORU -1 SORU-2 SORU-3 SORU-4 SORU-5 SORU-6 SORU-7 SORU-8 SORU-9 SORU-10 HAZIRLAYAN.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Rehberlik Nedir? Kendinizi anlamanız, problemlerinizi daha rahat bir şekilde çözebilmeniz, gerçekçi kararlar alabilmeniz, kapasitelerinizi kendinize.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
BOSTANCI İLKOKULU BİREY. Birey En küçük birey ailedir. Aile anne,baba ve çocuklardan oluşan top- lumdur. Birey:Birey sosyal olan,fiziksel,duygusal, Kişilik,farklı.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
AİLENİN EĞİTİMDEKİ ÖNEMİ. GERÇEK AİLE OLABİLMEK MUTLU AİLE MUTLU ÇOCUK.
KOLLARI SIVAYALIM ZÜLAL ŞENLİK 2D 1344.
İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİ Her insan doğduğu andan itibaren bir takım hak ve hürriyetlere sahiptir.
Tüketicinin ihtiyacı; Eğitim Örgütlenme (Tüketici Dernek ve Vakıflarına üye olma) Bilgilendirilme.
GÜVENLİ OKULLAR. GÜVENLİ OKUL KRİTERLERİ Olumlu ilişkiler kurulmasını sağlar. Çocukların duygularını özgürce ifade edebilecekleri olanaklar yaratır. Çocuk.
Yaşanabilir Bir Dünya İçin (Vatandaşlık görevlerimiz)
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
YAZ DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMASI
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
TÜRK Eğitim Sistemi.
demokrasinin temel ilkeleri
DEMOKRATİK OKUL KÜLTÜRÜ YETERLİKLER ÇERÇEVESİ
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz
LİBERALİZMİN TEMEL TARTIŞMALARI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SOSYAL BILGILER ÖDEVI KONU VATANDAŞ OLARAK SORUMLULUKLAR HAZıRLAYAN EYLÜL DEFNE KURTLUGIL ÖĞRETMEN REFIYE YAVUZ SıNıFı/NUMARASı 6 -Ö / 1546.
İNSAN HAKLARININ TARİHİ GELİŞİMİ SUNU
KONU DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ORTAÖĞRETİM DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DERSİ
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYANLAR Şerife Nur İRDEN Ayten SEZGİN

Günümüzde vatandaş kavramı yerine “demokratik vatandaş” kavramı ön plana çıkmaktadır. Bu kavramın tercih edilmesinin sebeplerinden biri; demokrasi ve insan haklarının korunup geliştirilmesinde vatandaşa yeni görevler düşmesidir.

Demokrasinin ve insan haklarının sağlıklı bir biçimde işlemesi, demokratik ortamın oluşması ve yerleşmesi demokratik vatandaşlar sayesinde olacaktır. Demokratik tutum ve ilkeleri özümsemiş birey, devlete ve topluma olan sorumluluklarının bilincindedir; toplumla ilgili gelişmelerde etkin rol oynar.

Demokratik bir vatandaş; Etkin davranabilen, Sorumluluk sahibi, Eşitlikçi, Sosyal adaletçi, Hak ve özgürlüklere saygılı, İnsanı ilgilendiren her alandaki etkinliklere katılımcı, Bütün faaliyetleri zorlamayla, telkinle veya görev duygusuyla değil, demokratik davranış biçimini benimseyerek yapan özelliklere sahiptir.

Demokratik davranış biçimini içselleştirmiş: Demokrasiyi içselleştirmiş kişiler paylaşımcıdır. Başkalarının da kendilerinin sahip olduğu haklara sahip olduğunu bilirler. Paylaşmaktan da mutlu olurlar.

Etkin ve sorumlu: Demokratik yaşam biçimi, yönetilenlerin yönetimde etkin olmalarını gerektirir. Demokrasi bilincini kazanmış olanlar toplumdaki hak ihlallerine duyarlı olanlardır.

Hak ve özgürlüklere saygılı: Demokrasi bilinci olan bireyler kendilerinin belirli haklara sahip olduğunun farkındadır. Başkalarının bu haklarını hiçe saymasına izin vermez. Örneğin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu bilenler evlerinin çatısına baz istasyonu kurulmasına karşı çıkarlar. Kendi haklarını korudukları gibi başkalarının haklarına da saygı gösterirler.

Eşitlikçi: Eşitlik ilkesinin, bu ilkeden yararlananlar açısından bir temel hak, yani eşit işlem görmeyi ya da ayrım gözetilmemesini isteme hakkını doğurduğu kuşkusuzdur.

Sosyal adaletci: Toplum hayatının sürekliliği ve huzuru sosyal adaletin sağlanmasına bağlıdır. “Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.” Hadis-i Şerifinde sosyal adalet vurgusu vardır.

Katılımcı: Demokratik ülkelerde yönetilenler seçme ve seçilme haklarını yerine getirmeye özen gösterirler. Bireyin demokratik özelliklere sahip olması için ailede, okulda, toplumda demokratik tutum ve davranışların öğretilmesi gerekir. Demokrasinin bir yaşam biçimine dönüşebilmesi ve hak ve özgürlükleri kullanabilecek bireylerin yetişmesi ancak eğitim yoluyla sağlanabilir.