3. MİKROORGANİZMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
Ekolojinin Tanımı Eko+loji
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
6. MİKROORGANİZMALAR VE HAYVANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
II.EKOSİSTEMLERDE ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
AVCILAR (PREDATÖRLER)
CANLILIK ve ENERJİ
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SPORCU BESLENMESİ.
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
BARALAR.
4. MİKROORGANİZMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER II
C Elementi.
Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
HALİM GÜNEŞ.
3. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAHs) Biyoremediasyonu
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
SOLUNUM.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
MADDEYİ TANIYALIM.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
Doğum Öncesi Gelişim.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

3. MİKROORGANİZMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER Tek Bir Mikrobiyel Populasyon İçindeki İlişkiler Pozitif ve Negatif ilişkiler Farklı Mikrobiyel Populasyonlar Arasındaki İlişkiler Nötralizm Rekabet Kommensalizm Amensalizm Sinerjizm Parazitizm Mutualizm Yırtıcılık

Tek Bir Mikrobiyel Populasyon İçindeki İlişkiler Pozitif İlişkiler (= işbirliği, cooperation) Gelişme eğrisindeki uzun bir lag peryodu Lignin ve selüloz parçalanması Populasyon yoğunluğu, hücre dışındaki çözülebilir ürünlerin populasyon üyelerince kullanımını

Pozitif İlişkiler Populasyon üyeleri arasındaki işbirliği çevredeki zararlı etkenlere karşı koruyucu bir mekanizma oluşturabilir. 1. Antimikrobiyel maddeler ve UV ışınları 2. Gıda kaynakları tükendiğinde Dictyostelium amoeboid hücreleri

Pozitif İlişkiler Bir populasyonu oluşturan hücreler arasındaki genetik madde değişimi Antibiyotiklere ve ağır metallere direnç ile çeşitli organik substratları kullanma yeteneği Gen aktarımının belli populasyon yoğunluklarında gerçekleşmesi

Quorum Sensing G- ve G+ Otoindüktör  aktivatör protein  ekspresyon Otoindüktör: Açillenmiş homoserin Laktonlar (AHLs), kısa peptitler vb. Aliivibrio fischeri  biyoluminesens özellik lusiferaz  ışık  lux operonları Pseudomonas aeruginosa  biyofilm Staphylococcus aureus  kısa peptit Haloalkalifil arkeler Natronacoccus occutus  proteaz Ökaryot Saccharomyces cerevisiae, Candida  aromatik alkoller  tek hücre yada filament

Negatif İlişkiler (=rekabet) Eğer bir ortamda substrat yoğunluğu az mikoorganizma sayısı çok ise, mikroorganizmalar arasında bu substratın kullanımı için rekabet artar. Yırtıcı mikrobiyel populasyonlar uygun av için Parazit mikrobiyel populasyonlar ise uygun konukçu için birbirleriyle rekabet eder. Yoğun bir populasyonda metabolik ürünlerin birikmesi negatif ilişkiye sebep olur. (Organik asitler ve H2S gibi )

Negatif İlişkiler Populasyonda letal proteinleri kodlayan genlerin bulunması negatif ilişkilere sebep olur. E. coli suşları, transmembran potansiyeline zarar veren bir peptidi (hok) kodlayan hok genine sahiptir. E. coli ‘de plazmidde bulunan bu gen hücrenin canlılığından sorumludur. Plazmid DNA’nın bir ipliğinde hok geni diğer ipliğinde antisens mRNA üreten sok geni bulunur. Herhangi bir protein sentezlemeyen sok mRNA, hok mRNA’ya bağlanır ve hok proteini üretilmez.

Farklı Mikrobiyel Populasyonlar Arasındaki İlişkiler Pozitif ilişkiler ( Kommensalizm, Sinerjizm, Mutualizm) Negatif ilişkiler (Rekabet, Amensalizm) Bir populasyon için pozitif diğer populasyon için negatif olan ilişkiler (Parazitizm, Yırtıcılık)

Pozitif ilişkiler populasyona hangi avantajları sağlar? Özel ortamlarda sadece bazı populasyonlar canlı kalır Uygun kaynaklar etkin kullanılır Çevre stresine adaptasyon sağlanır (metabolik yeteneklerle gelişme ve canlı kalma oranı arttırılır)

Negatif ilişkiler populasyona hangi avantajları sağlar? Populasyon yoğunluğu kontrol edilir Populasyonların aşırı artışı önlenir Habitatın zarar görmesi önlenir Türlerin yok olması önlenir

Nötralizm Nötralizmde, iki mikrobiyel populasyon arasında herhangi bir ilişki yoktur. Komunite içinde aynı yada benzer fonksiyonel rollere sahip populasyonlar arasında nötralizm görülmez. Nötralizm genelde çok farklı metabolik yeteneğe sahip populasyonlar arasında görülür.

Nötralizm hangi durumlarda görülür? Birbirinden uzak ve az yoğun populasyonlar (denizler, oligotrofik göllerde ve toprakta ayrı mikrohabitatlar) Mikroorganizmaların aktif olarak gelişemeyecekleri şartlarda (kutuplardaki denizler, donmuş göller, spor sist ve vejetatif hücreler) Doğal ortamlarının dışında (atmosfer)

Kommensalizm Kommensalizmde ilişkiye giren bir populasyon bu ilişkiden yararlanırken diğer populasyon bundan etkilenmez. Bu mikroorganizmalar arasında kurulan tek yönlü bir ilişkidir. Bu ilişkide yarar gören mikroorganizmalar yani kommensaller, diğer populasyonun metabolik yeteneklerinden faydalanır.

Kommensalizm Kommensale uygun habitat oksijen kullanımı  aerob  zorunlu anaerob Gelişme faktörlerinin üretimi Flavobacterium brevis  sistein  kommensal Legionella pneumophila Çözünmeyen bileşikler  çözünüp  gaz haline dönüşümü organik bileşik  metan  metanotrof amonyak  nitrata  dip sedimentteki kommensal

Kommensalizm Mikrobiyel aktivite ile kommensallere uygun bir bileşik yapılır. Mo’nun ürettiği organik asitler  humus parçalanması  ürünleri kommensal kullanır funguslar  selüloz  selülaz  glikoz  kommensal

Kommensalizm Kometabolizma, bir organizmanın besin olarak kullanamayacağı bir substratı okside etmesidir. Oksidasyon ürünleri kommensal tarafından kullanılır. Mycobacterium vaccae Propan gelişme Siklohekzan siklohekzanol Pseudomonas (kommensal)

Kommensalizm Etkilenmeyen populasyonun ortamdaki toksik maddeleri parçalaması Beggiatoa spp.  H2S okside etmesi civa  gaz haline çevrilmesi toksik metallerin mo’larca tutulması

Sinerjizm Her iki populasyonda bu ilişkiden fayda görür. Sinerjizm daha sonra mutual bir ilişkiye çevrilebilir. Birbirlerinin besinsel ihtiyaçlarını tamamlayan iki yada daha fazla mikrobiyel populasyon arasındaki ilişki sintrofizm olarak adlandırılır.

Sintrofizm bir çapraz beslenme örneğidir. A bileşiği Arjinin E. coli agmatin 1. populasyon Enterococcus faecalis B bileşiği Ornitin 2. pop. E. coli C bileşiği Putresin 1. ve 2. pop. E. fae ve E. coli Enerji + son ürün Enerji + son ürün

Populasyonlar tarafından üretilen gelişme faktörleri sintrofik ilişkilere sebep olur. Minimal besiyeri Lactobacillus arabinosus fenilalanin folik asit Enterobacter faecalis siklohekzan  Nocardia biyotin parçalama ürünleri Pseudomonas

Sintrofizm format ve sülfür Chlorobium Spirillum CO2 ve H2S Heterotrof Pseudomonas spp  heterosist