Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İleri İstatistik Teknikleri
Advertisements


Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
15.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2014 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
BÖLÜM 8 Risk ve Getiri Oranları Bu bölümü bitirdiğinizde şunları yapabilir duruma gelmelisiniz: Hisse senedinin tek başına riski ile bir portföy içindeki.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ. BAĞIMSIZ GRUPLARA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ.
Çapraz Tablolar Tek ve İki Değişkenli Grafikler.  Çapraz Tablo ve Diğer Tabloları Oluşturabilmek  Bu Tablolara Uygun Grafikleri Çizebilmek Amaç:
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve
Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Çoklu Doğrusal Bağlantı X3X3 X2X2 r X 2 X 3 = 1 Tam Çoklu Doğrusal Bağlantı.
Hipotez ve İlişkili Kavramlar
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Sürekli Olasılık Dağılımları
Istatistik I Fırat Emir.
Ölçme Değerlendirmede İstatistiksel İşlemler
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
SPSS’te Temel İstatistikler
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Farklı Varyans Var(ui|Xi) = Var(ui) = E(ui2) = s2  Eşit Varyans Y X.
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
İstatistiksel Analizler
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
Bilginin Organizasyonu
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Ağbağ Analizi (Social Network Analysis)
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SPSS’TE ÇAPRAZ TABLO Çapraz tablo temel olarak, iki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılır. Örneğin cinsiyet ve oy verilen.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Ölçme Değerlendirmede İstatistiksel İşlemler
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SPSS’TE ÇAPRAZ TABLO Çapraz tablo temel olarak, iki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılır. Örneğin cinsiyet ve oy verilen.
Tezin Olası Bölümleri.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sunum transkripti:

İleri İstatistik Teknikleri ? Neden “ileri” teknikler? Amaç: Eldeki “veriyi” “bilgiye” dönüştürebilmek - Veri vs. Bilgi

İstatistiksel Yöntemler Betimleyici (Descriptive) Yöntemler Verili herhangi bir dağılımı bir ya da birden çok katsayıda anlatabilmek - Örn: şirkettekilerin yaş ortalaması Açıklayıcı (Explanatory) Yöntemler Bir veri setinde olası ilişkileri sergilemek - Örn: Şirkettekilerin ayakkabı numaralarıyla aldıkları maaş arasındaki ilişki

Betimleyici Yöntemler Amaç: Eldeki dağılımı en iyi şekilde temsil etmek Araçlar: Ortalama: Medyan: Mod:

Betimleyici Yöntemler Veeee.... Varyans/Standart Sapma: Neden:

İki Dağılımın Hikayesi 0,6,12 Ortalama: 6 Medyan: 6 Mod: 6 Std: Sapma: 6 Dağılım: 6,6,6 Ortalama: 6 Medyan: 6 Mod: 6 Std. Sapma: 0 Amaç: Görünenin Ötesine Bakabilmek

Açıklayıcı Analizler Amaç: Verili bir sette olası ilişkileri keşfetmek ya da öngörülen hipotezleri test etmek

Görünen....

Görünenin Arkası.... Genel Ortalama: 51, Std. Sapma: 22 Kadınlar Ortalama: 46, Std. Sapma: 23 Erkekler Ortalama: 46, Std. Sapma: 21

Örnek: Internet Kullanımı

Ve Görünenin Arkası... Erkekler Kadınlar

Açıklayıcı Analizler Amaç: İlk bakışta görül(e)meyen ilişkileri sergileyip ilişkisel açıklamalar getirmek Y= f(x) ie: İnternet kullanımı= f(cinsiyet) ie: Yaşam biçimi= f(gelir) ie: Tüketim kalıpları= f(yaşam biçimi)

Örnek: Gelişmişlik ve Yaşam Kalitesi BM verilerinden elde edilen bir tablo... Araştırma sorusu: Gelişmişlik ve Yaşam Kalitesi arasındaki ilişki İşlemleştirme: Gelişmişlik: Kişi Başına Düşen GSMH Yaşam Kalitesi: Çocuk ölümleri

Gruplanmış Veri   

Scatterplot

Sorular Ne Kadar Yeterli? Grafiği ne kadar temsil ediyor? Ne gibi çıkarımlar yapabiliyoruz? “Forecasting” yapılabiliyor mu? İlişkinin “boyutu” ve “yönü” ölçülebiliyor mu? Ne Kadar Yeterli?

Amaç: Daha iyi analiz, daha iyi veri Covariance (kovaryans) Correlation Coefficient (korelasyon)

Sonuçlar Covariance: 2115,318 Correlation: -0,60165 Çıkarılacak Sonuç Ne?

Amaç: Nedensel İlişkileri Göstermek Y= f(x) X, Y’nin belirleyicisi mi? X, Y’yi ne kadar belirliyor? X, Y’yi ne yönde belirliyor?

Regresyon Analizi Y= f(x) Y= a+bx Regresyon Denklemi:

Scatterplot

Regresyon Katsayılarının Hesaplanması

Regresyon Analizi Sonuçları

Regresyon Analizinin Açılımları Çoklu Regresyon Kukla Değişkenli Regresyon (Dummy Variable) Binomial/Multinomial Regression

Regresyon Analizinin dezavantajları Arkasında çok ciddi üç varsayım vardır. Regresyon analizi sadece “interval” ya da “ratio” ölçümleme düzeyinde yapılır “Do not use any mathematical model without understanding it”

Kümeleme ve Birleştirme Analizleri Bütün olgular birbiriyle ilişkilidir. Aradaki ilişkinin 0 olduğu yerde bile... Birleştirme analizlerinin amacı olguların birbirleriyle olan ilişkilerinden yola çıkarak işimizi kolaylaştırmaktır 1. Değişken sayısını azaltabilirler 2. Vaka sayısını azaltabilirler 3. Boyut sayısını azaltabilirler

Faktör Analizi: Değişken Sayısını Azaltmak Analize tabi bütün değişkenler birbiriyle ilişkili. Bu değişkenlerin bazıları birbirleriyle daha kuvvetli ilişki sahibi. Kuvvetli ilişki sahibi değişkenleri birleştirerek aza indirmek mümkün. Değişkenlerarası korelasyon matrisi kullanılarak “faktör”ler inşa ediliyor

Faktör Analizi

“Case” Sayısı Azaltmak: Clustering Verili değişkenler bazında analize alınan “case”ler birbirlerine benzerler Bu benzerlik bir ya da daha fazla boyutta olabilir Benzerliklerden yola çıkarak “clusters” oluşturmak mümkün Benzerlikler metric mesafelerle ölçülüyor

Cluster Analysis I

Cluster Analysis II

Cluster Analysis III

Boyut Sayısını Azaltmak: MDS Analizde gözönünde tuttuğumuz her değişken bir “boyut” sayılabilir. İki-üç boyuttan fazlasını “visualize” etmek kolay değil. Değişkenler arasındaki uzaklıktan yola çıkılarak bu boyut sayısı azaltılabilir. Değişkenler arasındaki uzaklıklar metric olarak ölçülebilir

MDS

Bu verileri okuma yazması olmayan demiryolu bekçileri topladı” “İstatistiksel araçlarınız ne kadar güçlü, ne kadar gelişmiş olursa olsun, unutmamanız gereken tek şey var: Bu verileri okuma yazması olmayan demiryolu bekçileri topladı” Sir John Maynard Keynes

Kaynaklar: İrfan Yolcubal – 1. İstatistik ve Olasılık Ders Notları, Kocaeli Üniversitesi, Jeoloji Müh. Bölümü mf.kou.edu.tr/jeoloji/yolcubal/ istatistik/istatistik_giris.pdf İrfan Erdoğan - Ampirik tasarım ve istatistik yöntem semineri www.anatoliajournal.com/akademik/birinciseminer.ppt