Delphi Ders8.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Servis Talebi Girişi Kullanım Kılavuzu. AMAÇ Servis aboneliğinize bağlı olarak ETG sisteminde yeni bir servis talebi oluşturarak, taleplerinizin daha.
Advertisements

BLOG KULLANIM REHBERİ.  Giriş yapmadan blog üzerine bilgi ekleyemeyeceğinizi unutmayın. Açılan sayfada ilk önce kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin.
Kodlama bilgisi gerekmez!
İSİM UZAYLARI.
Problemi Çözme Adımları
ALGORİTMA ÖRNEKLERİ Programlamaya Giriş
Windows7 Kullanıcı Hesapları Yönetimine Ulaşabilmek İçin Birkaç Adımı Takip Etmemiz Gerekecek.Öncelikle Windows Masa Üstünün Sol Al Köşesinde Bulunan BAŞLAT’ı.
 Print() :  Print() : Ekrana bir değişkenin değerini veya bir metni yazdırmayı sağlar. print (“PHP Programlama”);// ekrana “PHP Programlama” yazdırır.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
2. VISUAL BASIC PROGRAM YAPISI
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Excel’de VBA programlama (Visual Basic Application) Ders 4
Fortran PROGRAMLAMA DİLİ
Php Form İşlemleri.
Tools İlk olarak bir tane İnternet Explorer sayfası açarak “Tools” (Araçlar) butonuna tıklıyoruz.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 9. Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1,
Nesneye Dayalı Programlama
BİLGİSAYARI AÇMA - KAPATMA
Microsoft Power Point Dersi
XML Document Object Model (DOM)
8. VİSUAL BASİC İLE TEMEL DOSYALAMA İŞLEMLERİ
ADVANCED ACTİONS AND VARİABLES Adobe Captivate Advanced Action komut dosyası Nesne-Olay-Eylem modeline dayanmaktadır. Advanced Actions kullanarak e-öğrenmeyi.
MS-WORD TOBLO OLUŞTURMA
JAVA’DA DÖNGÜLER.
İŞLETİM SİSTEMİ.
RAISE RECORD/CURSOR TRIGGER
AŞAĞIDA BELİRTİLEN LİNK ADRESLERİNDEN BİRİNE GİRİŞ YAPILMALI.
2.4. Dönüşümlü Resimler (Rollover) Oluşturma
Halk Sağlığı Müdürlüğü
Değişken Türleri.
4. KONTROL VE DÖNGÜ KOMUTLARI
Uygulama 3.1: Hesap makinası programını geliştiriniz. UYGULAMA 3.
ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Prof.Dr.Mustafa ERGÜN PASCAL ile Programlamaya Giriş DÖNGÜLER (Loops)
Procedure ve Function PASCAL’da
Microsoft Office Access
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Lync Windows Mağazası uygulaması için
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
Yönetim Paneli Kullanımı
Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
COMPREHENSIVE Access Dersi Hafta13 Görevleri Makrolarla Otomatikleştirmek.
Modül 2: Formlar ve Kontroller ile Çalışmak. Programlama Kavramları Formlar ile Çalışmak Kontroller ile Çalışmak Kodu Biçemlemek Genel Bakış Visual Studio.NET.
BIL MOBiL PROGRAMLAMA TEKNiKLERi
YAPISAL PROGRAMLAMA KAVRAMI
Bilgisayar Görmesi Ders4:GUI OLUSTURMA Yrd. Doç. Dr. Serap KAZAN.
VERİ TİPLERİ BYTE:0-255 ARASI TAMSAYI (1 BYTE)
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 11: Birden Çok Form ile Çalışma ve Menü Oluşturma Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Delphi Aslı Ergün.
TWINCAT 3.
STRING FONKSİYONLARI Dim ders As String
Temel Excel Eğitim İçerikleri
Delphi Ders3 Asli Ergün.
Delphi Ders7 Aslı Ergün.
Vize Sorusu Klavyeden girilen N adet sayıyı List1 nesnesinde gösteren ve bu sayıların toplamını ve ortalamasını Text1 ve Text2 nesnesinde yazdıran.
Diyalog pencereleri.
Formlar, Button, Label, Textbox, Radiobutton, Checkbox
Delphi Ders6 Aslı Ergün.
Delphi Ders5 Asli Ergün.
2. VISUAL BASIC PROGRAM YAPISI
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
4. GİRİŞ/ÇIKIŞ DEYİMLERİ 4.1. Giriş
DÖNGÜLER.
Veri Tabanı Temel Kavramlar.
Örnek: Dışarıdan rast gele girilen 10 tane sayıdan kaç tanesi tek ve kaç tanesi çift ayrıca tekleri ve çiftleri ayrı ayrı toplayan programı yazınız. var.
Akis diyagramı Örnekleri
S1. Aşağıda Form dizaynı Şekil 1’de verilen Visual Basic projesinde;
Dimension x(100) Character*16 dosya_adi
Delphi Ders8-ek Aslı Ergün.
Sunum transkripti:

Delphi Ders8

Formlar Form açmak Form kapamak Form gizlemek form2.Show; form1.close; form1.hide;

Projelerde Birden Fazla Form Kullanmak begin Application.Initialize; Application.CreateForm(TForm1, Form1); Application.CreateForm(TForm2, Form2); Application.Run; end.

Şifre Formu procedure TForm1.TamamClick(Sender: TObject); begin if Edit1.Text = '12345' then Begin Form1.Hide; Form2.Show; end else Application.Terminate; end;

SDI (Single Document Interface) uygulamalar Tek pencereden oluşan uygulamalardır. SDI uygulamalarda birden fazla pencerede bulunabilir fakat bunlar ana ve çocuk pencereler değildir. Her pencere kendi başına hareket edebilir, her biri ekranı kaplayabilir veya simge durumuna küçültülebilir. Ancak bu tür uygulamalarda bir ana pencere vardır ve kapatıldığında tüm pencerelerde kapatılır. Buna örnek olarak Delphi uygulama geliştirme ekranı verilebilir. Dört ayrı ekran vardır. Yalnız ana pencere kapatıldığında pencerelerin tümü birden kapatılır.

MDI (Multiple Document Interface) uygulamalar Bir ana ve bu ana pencere içinde açılabilen bir veya birden fazla çocuk (child) pencere vardır. Çocuk pencereler ana pencerenin sınırları dışına çıkamazlar, ana pencere içinde hareket ettirilebilirler. MDI uygulamalarda çocuk pencereler ekranı kaplayabilir, simge durumuna küçültülebilir, kendi aralarında düzenlenebilir. MDI uygulamalar iki yada daha fazla formdan oluşur.

Mdı Form Oluşturmak Delphide MDI uygulamalar geliştirilebilir. Bunun için Yeni bir uygulamaya başlandığı zaman iki adet form oluşturulmalıdır. İlk oluşturulan form Ana formdur. Bu formun FormStyle özelliği Object Inspector’dan fsMDIform yapılmalıdır. İkinci form ise Çocuk (Child) formudur. Programlama esnasında bir tanedir. Kullanıcı programı kullandığı zaman istediği kadar otomatik oluşturulur. Bu formun FormStyle özelliği Object Inspector’dan fsMDIChild yapılmalıdır. Böylece MDI uygulamaya başlanmış olur. MDI uygulamalarda Ana formda mutlaka Çocuk form oluşturmak, silmek, düzenlemek, yerleştirmek için kodlar bulunur. Yoksa Çocuk form üzerinde işlem yapılamaz.

MDIForm(ana form) TForm6.create(self);

Child Form Eklemek

Örnek Uses unit2; //Çocuk formun unit ismi buraya eklenir {$R *.dfm} Procedure TAnaForm.CocukFormOlustur(const isim: string); Var Cocuk: TCocukForm; Begin Cocuk := TCocukForm.Create(Application); Cocuk.Caption := isim; End; Procedure TAnaForm.YeniForm1Click(Sender: TObject); CocukFormOlustur('Isimsiz' + IntToStr(MDIChildCount + 1)); Procedure TAnaForm.Cikis1Click(Sender: TObject); Close; Procedure TAnaForm.TumunuKapat1Click(Sender: TObject); Var i: integer; For i:= 0 to MdiChildCount - 1 do MDIChildren[i].Close; end; procedure TAnaForm.Basamakla1Click(Sender: TObject); Begin Cascade; End; Procedure TAnaForm.Dose1Click(Sender: TObject); Tile; procedure TAnaForm.TumunuKucult1Click(Sender: TObject); Var i: integer; For i:= MdiChildCount - 1 downto 0 do MDIChildren[i].WindowState := wsMinimized; Procedure TCocukForm.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction); Action := caFree;