KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Siyaset Bilimine Giriş
Advertisements

Yapılan araştırmalar sonucunda tarih öncesi dönemde insan gereksinimlerinin birbirine benzediği ortaya çıkarılmıştır. Bu yargıyı, I. farklı bölgelerde.
TÜRKLERDE HUKUK SİSTEMİ
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
MONARŞİ: Devlet başkanlığının irsi olarak intikal ettiği devlet şekli olarak tanımlanmaktadır. Monarşik devlet şeklinde hakimiyetin kaynağı veya.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
TÜRK DEVLETLERİNDE YÖNETİM ANLAYIŞI
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
A)KURULTAYDAN MECLİSE B)CUMHURİYET BEKÇİLERİNE C)YÖNETİM ÖZÜ
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
1924 ANAYASASI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
MEŞRUTİYET DÖNEMİ OSMANLI HUKUKU
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
Geçmişten günümüze demokrasinin gelişimi
Hukukun Temel Kavramları
6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
OSMANLI’DA HUKUK.
SALTANATIN KALDIRILMASI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
B) TÜRK-İSLAM DEVLETLERİNDE HUKUK
ESKİ TÜRK TOPLULUKLARINDA DEVLET YÖNETİMİ
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ 6.ÜNİTE DEMOKRASİ SERÜVENİ
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
5/A MERKEZİ YÖNETİM HARUN DOLMA.
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
YASAYAN DEMOKRASI Erdoğan GÜL.
Geçmişten geleceğe.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
1)31 Mart Ayaklanması’nı bastıran buna bu adı mustafa kemal vermiştir. HAREKET ORDUSU.
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
Milli Birlik, Vatan Sevgisi Ve Cumhuriyetin Önemi.
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
MONARŞİ: Devlet başkanlığının irsi olarak intikal ettiği devlet şekli olarak tanımlanmaktadır. Monarşik devlet şeklinde hakimiyetin kaynağı veya sahibi.
YÖNETİM BİÇİMLERİ MONARŞİ OLİGARŞİ TEOKRASİ CUMHURİYET.
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
ATATÜRK İLKELERİ
TARİH PROJE ÖDEVİ KONU=TANZİMAT FERMANI KONU=TANZİMAT FERMANI HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ HAZIRLAYAN=ABDULLAH İZCİ.
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
1) 1921 Anayasası/ Teşkilat-ı Esasiye Kanunu (20 Ocak 1921)
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı Türk devletlerinde egemenlik anlayışında meydana gelen değişimler Bugünkü egemenlik anlayışımız

Egemenlik kayıtsız şartsız...... EGEMENLİK KAVRAMI “Egemenlik” ne demektir? Egemenlik (Hâkimiyet); egemen olma, hâkimlik, üstünlük, anlamlarına gelir ve hükmeden, emreden, buyuran, buyruğunu yürütebilen üstün gücü ifade etmek için kullanılır. Atatürk’ün, TBMM’nin duvarında da yazılı olan sözünü hatırlıyor musunuz? Atatürk bu sözü ile ne anlatmak istemiştir? Devlet kavramı millet, ülke, egemenlik ve örgütlenme ögelerini kapsar. İktidara sahip olmak, egemenliğe (Devlet gücüne) sahip olmakla aynı anlamı taşır. Egemenlik kayıtsız şartsız......

İSLAMİYET’İN KABULÜNDEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE EGEMENLİK ANLAYIŞI İslamiyetten önce Orta Asya Türk devletlerinde devlet, hanedanın (Kağan ailesinin) ortak malı sayılırdı. Kağan olma hakkı Oğuz Kağan’ın soyundan olanlara aitti. Bu soydan kimin kağan olacağına Tanrı’nın karar verdiğine; “Kut” denen yönetme gücünün (Egemenlik) o kişiye Tanrı tarafından verildiğine inanılırdı. Kağanlara danışmanlık yapmak üzere Kurultay (Toy) denen bir meclis vardı. Bu meclis kağanın başkanlığında senede 2 defa toplanır; siyasi, askeri ve ekonomik konuları görüşürdü. Tanrı yarlıg (Emir) verdiği için, kut’um var olduğu için, ben tahta oturup, yok yoksul milleti hep toplattım. Bilge Kağan

İSLAMİYET’İN KABULÜNDEN SONRA TÜRK DEVLETLERİNDE EGEMENLİK ANLAYIŞI İslamiyet’i kabul eden Türk devletlerinde de sultanın Allah tarafından görevlendirildiğine inanılırdı. Egemenlik sembolleri ferman, bayrak, taht ve davuldu. Sultanın yanında Osmanlılar’da DİVAN denilen bir meclis görev yapardı. Divan’da ülke sorunları görüşülür, önemli davalar karara bağlanırdı. Son kararı padişah verirdi. Divan’ı bugünkü hangi kuruma benzetebiliriz?

Divan-ı Hümayun toplantı halinde

YÖNETİM ŞEKİLLERİ MONARŞİ: Bütün egemenlik yetkilerinin bir kişi (Padişah, kral...) tarafından kullanıldığı devlet biçimi. MEŞRUTİYET: Soydan gelen bir hükümdarın yanı sıra, halkın seçtiği temsilcilerden oluşan bir yasama organının bulunduğu devlet şekli. CUMHURİYET: Devlet başkanının seçimle iş başına geldiği ve belirli bir süre için görev yaptığı, yasama organının halk tarafından seçildiği devlet şekli.

OSMANLI DEVLETİ’NDE YÖNETİM ALANINDA GELİŞMELER DİVAN’IN KALDIRILMASI:19. yüzyılda Divan kaldırıldı; bakanlıklar kuruldu. (II. Mahmut) TANZİMAT FERMANI: (1839) Vatandaşların can ve mal güvenliği sağlandı. Yargıda açıklık getirildi. (Mahkemelerin açık yapılması) Vergide adalet ilkesi getirildi. (Gelirine göre vergi) I. MEŞRUTİYET: (1876) İlk anayasa yürürlüğe girdi. (Kanun-i Esasi) İlk parlamento göreve başladı. II. MEŞRUTİYET: (1908) Parlamento yeniden göreve başladı.

TBMM’NİN AÇILMASI VE CUMHURİYETİN İLANI 23 Nisan 1920’de İstanbul dışında bir kentte (Ankara) yeni bir parlamento göreve başladı. Atatürk, egemenliğin millette olduğunu ifade ederek, “Milli egemenlik” ilkesini (Yöneticileri milletin seçmesi, halkın yönetimde söz sahibi olması) devletin temeli haline getirdi. Daha sonra saltanat (Padişahlık) kaldırıldı. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilerek, devletimizin yönetim anlayışı belirlendi.