Su ve Gıda Hijyeni.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
HİJYEN.
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Gıdalarımızı saklama kuralları
SAĞLIKLI YAŞAMA.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SU-BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
BESLENME REHBERİ 2.
DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM Hazırlayan : İrfan KARA
DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EMİNE KARAAĞAÇ DENİZ TAŞKIN REHBER ÖĞRETMENLER
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
PROJESİ.
BESLENME BESLENME.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
SAMSUN ATAKUM ALTINKUM İLKOKULU
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
MİKROSKOBİK CANLILAR.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
TBS’DE HİJYEN.
TBS’DE HİJYEN.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
KİŞİSEL HİJYEN VETEMİZLİK
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
MUTFAKTA HİJYEN EĞİTİMİ. EĞİTİMİN AMACI; İNSAN SAĞLIĞINA YÖNELİK GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK TEHLİKELERİ ÖNLEMEK, YOK ETMEK.
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
Sunum transkripti:

Su ve Gıda Hijyeni

BESİN ve SU HİJYENİ NEDİR? Gıdanın tümüyle hastalık etmenlerinden arınmış ve sağlığa yararlı olmasıdır. Taşıma, nakliye Satın alma Temel hijyen kurallarına uyma Hazırlama Saklama

BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR? SU VE BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Bağırsak parazitleri Tifo Dizanteri Kolera İshaller Çocuk felci Gıda zehirlenmesi Hepatit A

GIDA BOZULMASINA NEDEN OLAN ETMENLER MİKROORGANİZMALAR Bakteriler Mayalar Küfler Virüsler Parazitler

BAKTERİLER Gıdalarda en kolay ve en yoğun çoğalan organizmalardır. 7-60 derece ısı (özellikle 15-48 derece) Nemli ortam çoğalmaları için elverişlidir.

Gıda Zehirlenmesine Neden Olan Bakteriler Salmonella Klostridum Botulinum Stafilokoklar Eshereshia coli ve Sigella

SALMONELLA Çiğ et, süt, yumurta 5-65 derecede çoğalır Zehirlenme; yemekten 2-2.5 saat sonra şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı,kusma, baş dönmesi, titreme, halsizlik

KLOSTRİDUM BOTULINUM Konserveler, et, sucuk, balık Toksin üretir (Konserve kutularındaki şişkinlik) Zehirlenme; mide bulantısı, kusma, çift görme,kol ve ayak adalesinde duyu kaybı, nefes almada zorluk

STAFILOKOKLAR Yiyecek hazırlayan kişilerden bulaşır (saç, derideki yara, çıban ve sivilcelerdeki iltihaplar) Bakteri ısıya duyarlı (kaynatma ile ölür) Toksinler ısıya dayanıklı Zehirlenme; şiddetli kusma, ishal, karında kramplar

ESHERESHIA COLI VE SIGELLA Lağım suyu karışmış kirli sular, dışkı 10-40 derecede hızlı çoğalır Zehirlenme; kusma, ateş, titreme

MAYALAR Nişastalı ve şekerli ürünlerin ekşimesi acılaşması

KÜFLER Yiyeceklerin üzerindeki pamuk görünümündeki koloniler Aspergillus flavus Fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar Aflatoksin -----------) KANSER

VİRÜSLER Kirli sularda avlanan deniz ürünlerinden bulaşır Isı ile yok olmazlar

SU ve BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN Et ,balık ve sebzelerinizi tamamen pişirin Yiyeceklerinizi sıcakken yiyiniz

Ellerinizi Düzenli Olarak Yıkayın !.. ELLERİNİZİ YIKAYIN Ellerinizi yemek hazırlamadan ve yemeden önce ve sonra, Tuvaletten çıktıktan sonra SABUN ve BOL SU ile YIKAYINIZ Ellerinizi Düzenli Olarak Yıkayın !..

ELLERİMİZİ NASIL YIKAMALIYIZ ? Bol suda ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.

El yıkama süresi, saatin tik taklarına uyarak en az 10 a kadar sayarak (10 saniye) belirlenir.

TAZE SEBZE VE MEYVELERİ BOL SU İLE YIKADIKTAN SONRA TÜKETİN !... Çiğ yenecek sebze ve meyveleri yemeden ve pişirmeden iyice yıkayın. Sebze ve meyveleri toz ve topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlemek için bir müddet su dolu kapta beklettikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkayın.

Gıdaları hazırlarken; Hazırlama ve saklama sırasında çiğ yiyeceklerle pişmiş olanları birbiriyle temas ettirmeyiniz. Et, süt ve yumurta içeren gıdalar kolayca bozulabileceğinden hazırlandıktan sonra mutfak sıcaklığında bekletmeden soğutucularda muhafaza ediniz ve pişirmeden az önce buzdolabından çıkarınız.

TEMİZ SU KULLANIN Kaynağı belli olmayan suları ve kuyu sularını kesinlikle kullanmayınız Su deposu bulunan ev ve iş yerlerinin depolarını ayda en az bir kez temizletiniz. Su kesintisinin sık olduğu bölgelerde depoları 15 günde bir temizletiniz.

İÇME SUYUNUN TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİN TEMİZ SU İÇİN İÇME SUYUNUN TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİN Şüpheli suları kaynatarak için Veya Klorlayarak 1 litre suya 5 damla tentürdiyot çözeltisi damlatarak için. YA DA : 1 ölçü çamaşır suyu 4 ölçü su ile karıştırılır. 1 litre içme suyu içine 3 damla çamaşır suyu damlatarak, kolera dahil su yoluyla bulaşan her hastalığa karşı önleminizi almış olursunuz.

SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜNLERİ KULLANMAYIN !.. BOZULMUŞ OLABİLİR, MİKROORGANİZMA ÜREMİŞ OLABİLİR, BESİN ZEHİRLENMELERİNE SEBEP OLUR LEZZETİ VE FİZİKSEL GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞEBİLİR, BESİN DEĞERİ KAYBOLMUŞ OLABİLİR.

PASTÖRİZE VEYA STERİLİZE EDİLMİŞ SÜTLERİ TERCİH EDİN! Çiğ sütten yapılmış taze peynirleri tüketmeyin. (Brusella) Sütler kabardıktan sonra 5 dak. kaynatılıp hemen soğutulmalıdır. Kaynatılmış ve pastörize sütler cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün, kutusu açılmış sütler en fazla 3 gün saklanabilir

KATKI MADDESİ İÇEREN YİYECEKLER YEMEYİN !.. Hazır çorbalar, hazır soslar, fast-food besinler, hazır kekler vb Katkı maddeleri pek çok kişide, astım, deri döküntüsü ve alerjiye neden olabilir.

AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERİ KESİNLİKLE SATIN ALMAYIN !... Mikroorganizmaların bulaşması ve çoğalması çok kolay olacağından ishal. tifo, dizanteri, besin zehirlenmeleri gibi hastalıklara yakalanma sıklığı artar.

ÇÖPLERİ KAPALI ORTAMLARDA SAKLAYIN !... Çöpleri kısa sürede uzaklaştırın. Kapalı çöp kutuları kullanın.Açık çöpler karasineklerin kolay üremesine sebep olur. Yediğimiz gıdalara mikrop bulaştırabilirler

SU VE BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARLA İLGİLİ BELİRTİLERE KARŞI UYANIK OLMALI VE HEKİME BAŞVURULMALI

ÇOCUKLARIMIZA GEREKLİ AŞILARIN YAPILMIŞ OLDUĞUNDAN EMİN OLALIM

BİLİNEN İLKELER Mutfakta hayvan bulundurmayın Haşerelerle mücadele edin Yere düşen yiyecekleri asla yemeyin. Yere düşen çatal, kaşık vb. kullanmayın. Çizilmiş, çatlamış veya kırık tabak ve bardakları kullanmayın. Boş kutu, paket veya çöpleri mutfak tezgahına yada masasına bırakmayın, çöpe atın. Beslenme çantalarını hiçbir zaman yere koymayın.

SU VE BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMADA İLK KOŞUL…. TEMİZ OLMAK !... EL TEMİZLİĞİ SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR GIDA GIDALARIN HAZIRLANMASINDA KULLANILAN ARAÇLARIN VE ORTAMIN TEMİZLİĞİ DEPOLANAN GIDALARIN TEMİZLİĞİ

HİJYEN KURALLARINA UYDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER