Mükerrer Vaka Başvuruları (Ankara, Mart-2005) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Sevinç Türkdemir Ankara 112 Acil Sağlık.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARTUSA ASSİSTANCEÇAĞRI MERKEZİ AKIŞ ŞEMASI
Advertisements

112 Acil Sağlık Hizmetleri
Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ
DEREBUCAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
HASTANELER ARASI NAKİLLER
TBB Eğitim Merkezi Seminerleri Ekim Haziran 2006 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu Temmuz, 2006.
TBB Eğitim Merkezi Seminerleri Ekim Haziran 2005 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
NİĞDE 112 İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ
ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
TBB Eğitim Merkezi Seminerleri Eylül 2006-Haziran 2007 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu Temmuz, 2007.
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON AD HEMŞİRELİK HİZMETLERİ FAALİYETLERİ
BİYOİSTATİSTİK UYGULAMA II
3. Basamak Hastaneler Arası Sevkler
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK TEDBİRİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI KONUSUNDA ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI Tülay ERÇİN ŞAHİN, Özlem GÜLER AYDIN, A.Çiğdem.
Tanımlayıcı İstatistikler
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
Bilgilendirme Toplantısı * Hastane hizmetlerimizden elde ettiğimiz gelir.
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri Ankara 112 Komuta Merkezi Çamlıca Sağlık Ocağı İçi 2.Kat 4.Cadde 8.Sokak No:2 Demetevler ANKARA Tel /3010.
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Dr. Ahmet Haki Türkdemir Ankara 112 İl Ambulans Servisi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ankara İli Trafik Kazası Vakalarının Karşılaştırması (2002 – 2003 Yılları) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Giray Şahin.
Dr. Altuğ AYSUN, Dr. Vecihi Murat KUTLAY, Dr. Ahmet Haki TÜRKDEMİR
HASTANE İSTATİSTİKLERİ (11) SKY 204. Epidemiyoloji Dersi
ANKARA 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN TELEFON ÇAĞRILARI
ANKARA TREN GARI TERÖR SALDIRISI
Elektrik Çarpması Vakaların Dağılım Özellikleri (Ankara112, 2006)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
112 tarihçesi ANKARA ARZU AKAY.
ACİL SERVİSTE KOSTİK BİLEŞİKLER İLE ZEHİRLENMELER
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
TÜRKİYE'DE İŞ KAZALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 1937/
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO-EKONOMİK DURUMLARI (Ankara, 2004)
ÇUBUK SÜNLÜ KÖYÜNDE HORTUM OLAYI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Acil Sağlık Hizmetlerinde Ölümlerin Değerlendirilmesi (Ankara ) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay Ankara 112 Acil.
VAKA REDLERİ ve YOL AÇTIĞI SORUNLAR (Ankara, 2003) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay.Fahri Arıca Ankara 112 Acil Sağlık.
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ (Ankara, 2004)
11/5/2000 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği (Madde28) MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri.
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
Anahtar Kelimeler: Karbon Monoksit, Ambulans Acil, 112
1Ankara 112 İl Ambulans Servisi 2Ankara İl Sağlık Müdürü
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Yrd.doç.dr.h.denİz GÜlleroĞlu
GÜVENLİ CERRAHİ KONTROL LİSTESİ
2018 YILI DRAGOS HASTANESİ FAALİYET SUNUMU
Sunum transkripti:

Mükerrer Vaka Başvuruları (Ankara, Mart-2005) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Sevinç Türkdemir Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Servisi AMAÇ: Bir ay içinde Ankara 112 Ambulans Servisi tarafından birden çok hizmet verilen vakaların özelliklerini ve olası nedenlerini saptamaktır. YÖNTEM: Son bir ay içinde (Mart 2005) Ankara 112 Komuta Merkezine hizmet alımı için başvuruda bulunan kişilerin, başvuru sayıları ve dağılımları tanımlayıcı yöntemlerle değerlendirmeye alınmıştır. BULGULAR: Mart 2005 içinde gerçekleştirilen 3652 görevlendirmeden kimliği belirlenen 3054 vakanın %91,7’si için bir, %6,6’sı için 2, %1,2’si için 3, %0,4’ü için 4 ve %0,2’si için beş kez görevlendirme yapılmıştır. Gün içi mükerrer görevlendirmeler öğleden sonra (st 15:00) ve gece (st 22:00) dolayında artış göstermektedir. Nakledilen hastanelere göre mükerrer vaka yüzdesi %7,7 iken bu oran devlet hastanelerinde %9,6’ya kadar çıkmaktadır. Bu artış büyük oranda perifer hastanelerden kaynaklanmaktadır. Görevlendirme Sayısı Sayı % 1 2799 91,7 2 202 6,6 3 36 1,2 4 12 0,4 5 0,2 Toplam 3054 100,0 Ulaşma süresine göre bakıldığında 10-20 dk arasında ulaşılan vakalarda mükerrer nakil oranı % 10,3 olmaktadır. Çağrı nedenlerine göre ise medikal vakalarda mükerrer nakil %10,0’dur. Mükerrer nakil oranı erkeklerde %9,3’dür(p:0,000). Tıbbi tetkik için yapılan nakillerde mükerrer nakil oranı %57,1 iken, mükerrer nakil yapılırken ex olanların oranı %2,7’dir. Mükerrer nakli yapılan vakaların genel durumu daha ağırdır. Mükerrer olarak nakli yapılan vakalar kadın-doğum vakalarında %21,6’ya kadar çıkmakta, onu enfeksiyon ve genito-üriner sistem izlemektedir. Yaş grubu arttıkça mükerrer vaka sayısı hızla artmakta 70 yaş üzerindekilerde %11,0’a kadar yükselmektedir. SONUÇ: Mükerrer vaka nakli, hastane vaka reddi ve nakil amaçlı ambulans kullanımından farklı bir uygulamadır. Mükerrer vaka başvurusu Hastane Acil Servislerinin etkinliğini gösteren önemli ölçütlerden biridir. Ambulanslar tarafından acil servislere nakledilen vakaların ne kadar etkin hizmet aldıklarını gösterir. İstenen mükerrer vaka naklinin en düşük seviyede (%4-5’in altında) tutulabilmesidir. Böylece hem hastane öncesi hizmetlerin mükerrer meşguliyeti azaltılmış, olacak hem de acil servise giden kişilerin hizmet alma süre ve kalitesi arttırılmış olacak, hastane acillerinin gereksiz vaka yığılmaları engellenmiş olacaktır. Ankara’da mükerrer olarak vaka nakil oranı Mart 2005 Ayı içinde %8,3 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran yıllık olarak hesaplandığında %15’e karşılık gelmektedir ve yüksek bir orandır. Hastane acil servisleri ile hastane servisleri arasındaki iletişim yetersizliğini, dolayısı ile acil servislerin diğer sağlık sistemi elemanları ile (Birinci basamak ve İkinci, Üçüncü Basamak) arasındaki iletişimliği ve hasta takibinin yetersizliğini göstermektedir. Bu oranın ilk aşamada %7’ye ve aşamalı olarak %5’in altına çekilmesi hedeflenmelidir