Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VAKA REDLERİ ve YOL AÇTIĞI SORUNLAR (Ankara, 2003) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay.Fahri Arıca Ankara 112 Acil Sağlık.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VAKA REDLERİ ve YOL AÇTIĞI SORUNLAR (Ankara, 2003) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay.Fahri Arıca Ankara 112 Acil Sağlık."— Sunum transkripti:

1 VAKA REDLERİ ve YOL AÇTIĞI SORUNLAR (Ankara, 2003) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay.Fahri Arıca Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Servisi AMAÇ: Hastaneler tarafından red edilen vakaların özellikleri saptanarak, gecikmelerin nedenleri ve çözüm önerileri saptanmaya çalışılmıştır. YÖNTEM: Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin geriye dönük kayıtlarından yararlanarak, hastaneye nakledilen vakaların vaka reddi olunması durumunda yolda ve hastanede yol açtığı zaman kayıpları değerlendirilmeye çözüm üretilmeye çalışılmıştır. BULGULAR: Ankara ilinde 2003 yılı içinde toplam ambulans görevlendirilmesi yapılmış, bunlardan 383’ünde vaka reddi ile karşılaşılmıştır. Hastaneye ve hastaneler arası nakillerdeki red oranları tabloda sunulmuştur. Hastaneye nakillerde red oranı % 2,34 ve hastaneler arası nakillerde red oranı %2,45 olmuştur yılında bu oranlar iki katına çıkarak %4,6’ya kadar çıkmıştır. Vaka reddine uğrayan vakaların % 69’u ise TRISS skalasına göre oldukça riskli gruba girmekte ve risk grubu arttıkça vakaların red olma oranları da artmaktadır. Saat arasında başvuran vakaların % 4,2’si hastaneler tarafından redde uygulamaktadır. Vaka redlerinin ise % 31’i saat arasında gerçekleşmektedir. Üniversite hastanelerine nakledilen vakaların %3,2’si redde uğrarken, red edilen vakaların %49,7’si Sağlık Bakanlığı hastaneleridir. En çok vaka redleri Kadın-doğum (%3,6), nörolojik (%3,0) ve travma (%2,6) vakalarında görülmektedir. Red edilen vakalar içinde ise % 39,5 ile travma vakaları birinci sırada yer almaktadır. Aylara göre değerlendirildiğinde vaka redlerinin Temmuz, Ağustos, Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşmektedir. Vaka redlerinin %10,8’i yaş grubunda olurken, 0 yaş grubundaki vakaların %4,1’i ve 5-9 yaş grubundakilerin %4,6’sı red edilmektedir. Bazı kişisel ölçütlere göre varyans analizi yapıldığında vakaların yaşı red edilen vakalarda anlamlı düzeyde düşük saptanırken, yine dakikadaki nabız atımları da anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Ambulans süre ölçütlerine göre yapılan değerlendirmede; anlamlı çıkan süreler ambulans ulaşma süresi (Fark 0,6 dk) daha uzun, hastaneye varış süresi daha uzun (Fark 12,7 dk), hastanede geçirilen süre daha uzun (Fark 15,1 dk), istasyona geri dönüş süresi daha uzun (Fark 4,2 dk), ambulansın kat ettiği toplam mesafe daha uzun (Fark 18,6 km), toplam harcanan zaman daha uzun (Fark 36,2 dk) ve toplam yolda harcanan süre daha uzun (Fark 17,7 dk) olarak bulunmuştur. SONUÇ: Ankara ilinde 2003 yılındaki vaka redleri ile ilgili veriler incelendiğinde önemli bulgulara ulaşılmıştır. Her bir red edilen vaka için toplam sürede 36 dk ve toplam yol olarak 18 km ek zaman harcanması gerekmektedir yılında 383 olan vaka reddi sayısı 2004 yılında 879 (%4,6’ya) çıkmıştır. Bu alanda somut bir çalışma örneği olarak hastaneler ve 112 arası entegrasyon programı ASKOM tarafından devreye sokulmuş ve deneme çalışmalarının ardından uygulamaya geçilmiştir.


"VAKA REDLERİ ve YOL AÇTIĞI SORUNLAR (Ankara, 2003) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay.Fahri Arıca Ankara 112 Acil Sağlık." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları