ELEKTRİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

Yaşamımızda elektrik olmasaydı nasıl olurdu?
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Created by Necdet GÜLSEVER
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
Elektrik Akımı.
Elektrik Akımı Hazırlayan: Mustafa Arbay.
Yaşamımızdaki Elektrik Hazırlayan Özge EREN.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK
DİRENÇLERİN BAĞLANMASI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
PROJENİN ADI KOLAY ELEKTRİK.
YAŞAMIMIZDA ELEKTRİK HAZIRLAYAN AYŞEGÜL BOZDEMİR
Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
ELEKTRİK.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTİRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI NEDİR? Elektrik akımı elektronların hareketidir.Elektronların hareketi için elektronları harekete geçiren kaynak olmalıdır. Elektronları.
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
ELEKTRİK AKIMI.
7.SINIF ELEKTRİK ENERJİSİ SORULARI. 1: Aşağıdaki araçların hangisinde elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür? A-Ütü B- Bilggisayar C-Radyo D-Televizyon.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Bir devrede birden fazla ampul ve pil de bulunabilir. Devrede ampullerin ışık verebilmesi için devreyi oluşturan tüm elemanlar çalışır durumda.
5. SINIF 1. 2 BASİT ELEKTRİK DEVRESİ Bir elektrik üreticinden başlayıp yine orada biten kesintisiz bir yoldur. Pil, ampul, bağlantı.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
ELEKTRİK AKIMI.
Dogru Akim Esaslari.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI. BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI.
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
ELEKTRİK.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
MEHMET ŞENGİL 7/A 325 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN: SAİME ÖZEN.
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
Sunum transkripti:

ELEKTRİK

Elektrik akımı negatif (-) yüklerin hareketinden kaynaklanır. ELEKTRİK AKIMI ELEKTRİK AKIMI : Bir iletken içinde elektronların sürekli olarak akışına elektrik akımı denir. Elektrik enerjisi kaynakları(pil, batarya) devreye akım sağlar.Yani yükleri hareket ettirir. Elektrik akımı negatif (-) yüklerin hareketinden kaynaklanır.

AKIMIN VE ELEKTRON HAREKET YÖNÜ (-)den (+)e Negatif yüklerin hareket yönü (+)den(-)e Elektrik akımının yönü

Ampermetre Elektrik akımı ampermetre ile ölçülür. Ampermetrenin direnci çok küçük olduğundan devreye seri bağlanır. Elektrik akımının birimi amper olarak ifade edilir ve kısaca “A” ile gösterilir. Elektrik akımının yönü, (+) kutuptan (–) kutba doğrudur. Elektronlar üretecin (–) kutbundan (+) kutbuna doğru hareket ederler.

Su Borusu- Elektrik Devresi Karşılaştırma

GERİLİM (potansiyel fark) Gerilim nedir? Elektrik devresinin iki ucu arasındaki enerji farkına gerilim denir. oluşmasına neden olur. Gerilim enerji farkının bir göstergesidir.  Voltmetre ile ölçülür Voltmetre devreye paralel bağlanır. .Gerilimin birimiVolt tur. Kısaca V ile gösterilir.

Gerilim ile Akım arasındaki ilişki (OHM Kanunu) Bir iletkenin uçları arasındaki gerilimin telin içindengeçen akıma oranı sabittir ve bu oran iletkenin direncine eşittir. Direnç = Gerilim/ Akım R = V/ I R : Direnç, V: Gerilim, I: Akım Volt/Amper=OHM Gerilim ile akım arasındaki ilişkiyiGeorge Simon Ohm bulduğu için bu ilişkiye Ohm Kanunu adı verilir. Direncin birimi de ohm olarak alınır, ohm Ω ile sembolize edilir.

OHM KANUNU

OHM KANUNU SİHİRLİ ÜÇGEN

SERİ VE PARALEL BAĞLAMA

AMPULLERİN PARLAKLIĞI: - SERİ BAĞLAMA: - Seri bağlı özdeş (aynı) lambaların hepsinden aynı akım geçer. - Lambaların parlaklığı eşittir. - Lamba sayısı arttıkça yani devreye ampul eklendikçe lambaların parlaklığı azalır. - Lambalardan biri sönerse ya da patlarsa diğerleri de söner. - Devreye takılan pil sayısı arttıkça lambaların parlaklığı artar. - Pil sayısı artsa bile pilin dayanma süresi değişmez. Yani devreye seri bağlı 1 pil yerine 3 pil taksak bile yine bir pil nekadar dayanırsa 3 pil de o kadar dayanır ve biter .

PARALEL BAĞLAMA: - Paralel bağlı özdeş lambaların hepsi aynı parlaklıkta yanar. - Lambalar özdeş ise hepsinin üzerinden aynı akım geçer. - Anakoldaki akım her kola eşit paylaştırılır. - Lambaların sayısı artırılırsa ya da azaltılırsa diğer lambaların parlaklıkları değişmez. - Paralel bağlı devrede lamba sayısı arttıkça pillerin dayanma süresi azalır.

ÖRNEK:Şekildeki devrede A, B,C ve D lambalarının parlaklıkları arasındaki ilişkiye bakalım: A lambası anakol üzerinde olduğundan en büyük akım üzerinden geçer ve en parlak lambadır. D lambası paralel olmasına rağmen tek başına olduğundan,B ve C den daha çok akım geçer.B ve C ye göre parlaktır. B ve C seri bağlı olduğundan aynı parlaklıkta yanar.