SULAMA VE GÜBRELEME Bitkilere ihtiyaç duyduğu su ve gübreyi vermek üzere, yetiştirme tekniğine ve ortamına uygun bir sulama sistemi seçilmelidir. Bu sistem,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kingdom:PlantaePlantae Division:MagnoliophytaMagnoliophyta (unranked):eudicotseudicots Order:SaxifragalesSaxifragales Family:CrassulaceaeCrassulaceae.
Advertisements

Sera Yapım Tekniği HAZIRLAYAN Ürün Planlama Sorumlusu Hakan TANRIVERDİ
Açık Tarla için Gübreleme Çözümleri
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
SERACILIK Seyla AKIN Ziraat Mühendisi.
ENERJİ KAYNAKLARI.
Araucaria heterophylla
CHAMAEROPS HUMİLİS.
Topraksız Tarım Topraksız Tarım.
T.C. GÖLHİSAR SULAMA BİRLİĞİ
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması
System application | HydroMix Technology | NetaJet Inline | NetaJet Bypass | NetaJet High Flow | FertiKit PB Split | FertiKit PB 2” | FertiKit PB-120.
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARININ PLANLANMASI (Seracılığın Gelişimi)
Damla sulama yöntemi.
AĞAÇALTI MİKRO YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ
Ders: ZYS 426 SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Konu: 2
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
Yağmurlama sulama yöntemi
Tarla Bitkileri Yetiştirme
Zebrina Pendula.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Damla sulama yöntemi.
Damla sulamada ıslatma desenleri
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
PATLICAN Solanum melongena
BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)
Çelik Tipleri Dal Çelikleri
AQUA HİDROSAN KD; Hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş içeren bir dezenfektandır. Konsantre dezenfektandır. Ekonomiktir. Renksiz; tatsız ve kokusuzdur.
Dracaena deremensis.
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
Damla Sulama Yöntemi.
YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ
SERALARIN TASARIMI (Seralarda Sulama Sistemleri)
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
Damla sulama yöntemi.
Damlatıcılar Lateral boyuna geçik (in-line) yada lateral üzerine geçik (on-line) tipte Labirent yada zig-zag biçiminde uzun akış yollu İşletme basıncı.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BÖLÜM 17 SU DEPOLAMA VE DAĞITMA SİSTEMLERİ. BÖLÜM 17 SU DEPOLAMA VE DAĞITMA SİSTEMLERİ.
ÖRTÜALTINDA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.
Yağmur Fıçısı Yapalım. Neden yağmur suyu değerlidir? Yağmur suyu toplamanın yollarını araştırdık. Arkadaşlarımızla paylaştık. Okulunuzda bir gezinti yaptık.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Evaporatif Klima Erdinç Klima Düşük Maliyet Enerji Tasarrufu Çevre Dostu Çok Kolay Montaj Tüm hakları saklıdır © Erdinç Klima 2009.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Örtü altında yetiştiricilik, diğer üretim teknik­lerine göre daha fazla dikkat, teknolojik bilgi ve uy­gulama yöntemleri gerektirmektedir. Eksikliği görülen.
DAMLA VE YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMLERİ VE BİRBİRLERİNE ÜSTÜNLÜKLERİ
TOPLU YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
kontrol altına alınabilmelidir.
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
YAPRAKTAN GÜBRELEME.
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
SERALARIN TASARIMI DERSİ (Seralarda Sulama Sistemlerinin Tasarımı)
TÜTÜN.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SERADA SAKSI ÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
Sunum transkripti:

SULAMA VE GÜBRELEME Bitkilere ihtiyaç duyduğu su ve gübreyi vermek üzere, yetiştirme tekniğine ve ortamına uygun bir sulama sistemi seçilmelidir. Bu sistem, basınç ayarlı veya düz damlama borusu olabileceği gibi, spagetti tipi damlatıcılar, sisleme, göllendirme veya bazı ürünlerde rampalı sulama olabilir. Sulama sisteminin seçimi, üretim yöntemine olduğu kadar kullanılan yetiştirme ortamına da bağlıdır. Örneğin toprakta yetiştiricilik yapıldığında basınç ayarlı, düz damla sulama borusu iyi bir seçim iken, cocopeat çuvalları veya kaya yünü (rock wool) kullanıldığında veya saksıda yetiştiricilik yapıldığında spagetti damlatıcı kullanımı zorunluluk halini alacaktır. Sebze fidesi yetiştiriciliği ve tohumdan yetişen süs bitkisi fidelerinde sulama rampaları kullanılır. Yıl boyu yetiştiricilik yapıldığında, sulama rampaları seranın çatısına asılmalı ve kullanım özelliklerine cevap veren bir kumanda tablosuna sahip olmalıdır.

Saksı kültüründe, spagetti damlatıcılar yanında, kullanılan bir başka metot da masa üstü veya beton zeminde suyun göllendirilmesidir. Med–cezir sistemi olarak adlandırılan bu sistemde hastalıkların kolayca yayılmasına karşı ve suyun yeterli oksijen almasına imkân sağlayan iyi bir drenaj sistemi oluşturulmalıdır. Fide köklendirmesinde ve tohum çimlendirmesinde ise bitkinin su ihtiyacı, üstten sisleme yöntemi ile karşılanır. Sisleyicilerin tıkanmasını önlemek üzere sisleme için yumuşatılmış su hattı ayrıca çekilmeli ve su yumuşatıcının kapasitesi sislemeye yetecek şekilde gözden geçirilmelidir. Yumuşatılmış su hattından ayrı çekilen gübreli sulama sistemi ve sisleme sistemi de ısıtma ve havalandırma gibi bilgisayara bağlanabilir. Bu amaçla aynı bilgisayar, sulama, gübreleme modülü ilavesi ile kullanılabilir.

Sulama ve gübreleme için yapılacak kontrol merkezinde pompalar, vanalar, gübre tankları, gübre ve asit karıştırma ünitesi bulunur. Bu ünite de, ısıtma sistemi gibi yerleşkenin ortalarına yakın olmalıdır.Temiz su ve atık su için toprak üstü su tanklarının kullanılması, pratik ve inşası kolaydır. Bu tanklar, içinde kullanılan plastik hazne ve kapakla birlikte satılmaktadır. Modern seracılıkta yer altı suyu kullanımı özellikle hijyen açısından kaçınılmazdır. Termal bölgeler dışında ülkemizde yer altı suları genelde iyi vasıflara sahip olup, tarımda kullanıma elverişlidir. İşletme ihtiyacı ve kuyu kapasitesi dikkate alınarak uygun bir derin kuyu pompası seçilmeli ve tercihen yedeklenmelidir.