VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
Advertisements

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
KAMUSAL HARCAMA HUKUKUNUN TANIMI VE KAYNAKLARI
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
Bütçe Sisteminin Yasal Düzenlemesi
Hukuk Nedir ?.
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İDARE HUKUKU İDARİ İŞLEM ÖĞR. GÖR. ANIL ÇAĞLAR ERKAN.
HAZIRLAYAN: YUSUF SÜNETCİ 4-B
Anayasal Vergi İlkeleri
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
İDARE HUKUKU YEREL YÖNETİMLER Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İnceleme-Soruşturma.
Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Mesleki Düzenleme Dairesi Başkanlığı
GENEL BÜTÇE KANUN TASARISI KESİN HESAP KANUN TASARISI
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi
K ü bra AVCI / / 4-B 3. POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI Pozitif hukuk kaynaklarını üç başlık altında inceleyebiliriz: Yazılı Kaynaklar Yazısız Kaynaklar.
Memurların Ödev ve Sorumlulukları
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI -07/11/1982-
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
NORMLAR HİYERARŞİSİ.
Sağlık Hukukuna Giriş.
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
BİREYSEL İDARİ İŞLEMLER-DÜZENLEYİCİ İŞLEMLER
KAMU HARCAMALARI HUKUKU KAYNAKLARI. 1.YASAMA ORGANI TARAFINDAN ORTAYA KONAN KAYNAKLAR 2.YÜRÜTME ORGANI TARAFINDAN ORTAYA ATILAN KAYNAKLAR 3.YARGI ORGANI.
HUKUK KURALLARI HİYERARŞİSİ VE TERİMLERİ
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI. Kamu harcamaları, kamusal birimlerin yetkililerinin, çeşitli hukuki düzenlemelerden(anayasa, kanun, kanun hükmünde.
Kamu Yönetiminin Yapısı. Türkiye’de Kamu Yönetiminin Yapısı Merkezi Yönetim Türkiye’nin yönetim yapısı, örgütlenme ilkelerine göre «merkezi» ve «yerinden.
1/63 Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 2/63 Anayasa Hukuku Yürütme.
ZEYNEP TANRIKULU 5-A İL YÖNETİMİ YAŞADIĞIMIZ YERİN YÖNETİMİ: Ülkemiz, devletin kamu hizmetlerini her yere daha rahat götürebilmesi, toplumun ihtiyaçlarını.
Hukuk Başlangıcı Hukukun Yürürlük Kaynakları
YENİ ANAYASA OCAK 2017 OCAK 2017 TARİHLİ ANAYASA MADDELERİNDEN KISALTILARAK ALINTI YAPILAN , GENEL BİLGİLENDİRME AMAÇLI, ÖZET BİR ÇALIŞMADIR.
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR
Hukukun TEMEL kavamları
Hukukun TEMEL kavamları
HUKUK BAŞLANGICI 3 PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞ. gör. Benay KESKİN İŞOĞLU 3. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
II. Anayasa Mahkemesi’nin «Norm Denetimi» İşlevi
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik gibi hukuksal yapılanmaların bütünü

ANAYASA Bir devletin kuruluşunu, temel organlarının (yasama, yürütme ve yargı) işleyişini ve birbirleriyle olan ilişkilerini, İktidarın el değiştirmesini düzenleyen ve bireylerin hak ve özgürlüklerini güvence altına alan kurallar bütünü; Devleti kuran ve vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini koruyan başlıca belge

KANUN Kişisel ve somut hukuk kurallarıdır Anayasaya göre kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak yetkisi Meclise aittir Meclisin yetkisi mutlaktır ve bu yetki devredilemez. Kanun önermeye; Bakanlar Kurulu ve Milletvekilleri yetkilidir Bakanlar Kurulunca yapılan öneriye “Kanun Tasarısı” Milletvekillerince yapılan öneriye ise “Kanun Teklifi”

KANUN Meclis tarafından kabul edilen kanunlar on beş gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanır. Cumhurbaşkanı yayınlanmasını kısmen ya da tamamen uygun bulmazsa kanunları bir daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderir. Geri gönderilen kanunlar aynen kabul edilirse bu defa Cumhurbaşkanı kanunları yayınlamak zorunda dır Meclis, değiştirerek kabul ederse bu sefer Cumhurbaşkanı tekrar görüşülmek üzere Meclise geri gönderebilir

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Kanun Hükmünde Kararname Bakanlar Kurulunca, Yasama Organının bir yetki kanunu ile verdiği düzenleme yetkisine dayanarak veya olağanüstü hallerde böyle bir yetki kanunu olmadan da çıkarılan ve yürürlükte şekli kanunları değiştirebilme ve yürürlükten kaldırabilme gücüne sahip olan kararnamedir. Bakanlar Kurulunun anayasadan doğrudan doğruya aldığı veya yasama organından yetki devri yoluyla aldığı sınırlı bir yetkiye dayanarak yaptığı, daha sonra yasama organının denetimine tâbi olan ve normlar hiyerarşisinde kanun düzeyinde yer alan bir düzenleyici işlemdir Bu kararnamelerin kanun hükmünde olma nitelikleri onların yürürlükteki şekli kanunları değiştirebilmelerinden ve yürürlükten kaldırabilmelerinden gelmektedir.

TÜZÜK Tüzükler bir kanunun uygulanmasını göstermek; emrettiği işleri belirtmek amacıyla, kanunlara aykırı olamaz Danıştayın incelemesinden geçirilir Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılır Cumhurbaşkanınca imzalanır ve kanunlar gibi yayımlanır.

YÖNETMELİK Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere Kanun ve tüzüklere aykırı olamaz Resmi Gazetede yayımlanacak yönetmelikler kanunla ilgililere duyurulmadıkça veya onlara tebliğ edilmedikçe uygulanamaz, haklarını azaltamaz, yükümlülüklerini çoğaltamazlar. Resmî Gazetede yayımlanması gereken yönetmelikler, Resmî Gazetede yayımlandıkları tarihte, başka surette ilgililere duyurulması gereken yönetmelikler ise, duyuruldukları tarihte yürürlüğe girerler

                                                 NORMLAR HİYERARŞİSİ Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rasgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir Bu hiyerarşide alt basamakta yer alan norm geçerliliğini üst basamakta yer alan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır.

“NORMLAR HİYERARŞİSİ” veya “HUKUK DÜZENİ PİRAMİDİ” Anayasa Kanun ve Kanun Hükmünde Kararname Tüzük Yönetmelik “NORMLAR HİYERARŞİSİ” veya “HUKUK DÜZENİ PİRAMİDİ”

TÜZÜK VE YÖNETMELİK FARKLARI Tüzük yapma yetkisi Bakanlar Kurulu Yönetmelikleri ise Bakanlar Kurulu, Başbakan, Bakanlar ve Kamu Tüzel Kişileri Tüzükler Danıştayın incelenmesi zorunlu Yönetmelikte böyle bir zorunluluk yok Her tüzük Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer. Yönetmeliklerde ise kanunda gösterilenlerin dışındakilerde ise böyle bir zorunluluk yoktur. Tüzükler Cumhurbaşkanınca imzalanır. Yönetmelikleri ise Cumhurbaşkanı imzalamaz, ama Bakanlar Kurulunun çıkardığı yönetmelikleri Cumhurbaşkanının imzalaması gerekir

VETERİNER HEKİMLİĞİ İLE İLGİLİ MADDELER ANAYASADA YER ALAN VETERİNER HEKİMLİĞİ İLE İLGİLİ MADDELER Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması MADDE 45- Devlet, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır. Devlet, bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi ve gerçek değerlerinin üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır.

Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (Anayasa/Madde-135) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, belli bir mesleğe mensup kişilerin --ortak ihtiyaçlarını karşılamak, --meslek faaliyetlerini kolaylaştırmak, --mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, --meslektaşların birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere mesleki disiplini ve ahlâkı korumak amacıyla kanun ile kurulan kuruluşlardır.

Kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamazlar. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu tüzel kişiliğe sahip anayasal organlardır. Örneğin TVHB Veteriner Hekim Odaları Kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamazlar. Meslek kuruluşlarının organlarının seçimleri sırasında siyasi partiler aday gösteremezler

Kanunsuz Emir (Anayasa/Madde-137) Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri mevzuat hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.