Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RADYASYONUN DAMARLANMA (ANGIOGENESIS) ÜZERİNE ETKİSİ
Advertisements

GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE OMEGA 3 KULLANIMININ KOGNİTİF FONKSİYONLAR ÜZERİNE OLAN ETKİSİ Uzm.Dr. Sena Kara Öncü.
Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
DENEYSEL SEPSİS MODELİNDE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN SİTOKİN DÜZEYLERİNE ETKİSİ Budak E.T.,Yeyen S.,Teksöz E.,Dere K.,Şen H.,Özkan S.,Dağlı G. GATA.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
GENEL CERRAHİ.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,
Ahmet Kavaklı1, Süleyman Gürbüz2, Emre Kaya3, Erhan Yılmaz2
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
İNHALE NİTRİK OKSİT TEDAVİSİ
13. DEÜ Pediatri Günleri 5-6 Nisan 2012
MİTOKONDRİ VE SERBEST RADİKAL METABOLİZMASI İLİŞKİSİ
Serbest Radikaller, Antioksidanlar ve İlişkili Hastalıklar Dr
Kabakgiller, dünya üzerindeyetiştiriciliği yapılan Cucurbitaceae familyasına ait 118 adet cins ve toplam 825 adet türden oluşmaktadır (Bisognin, 2002).
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Dr. Ögr. Belisa Kaleci Danışman : Mustafa Taşyürekli
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
EISENMENGER SENDROMLU BİR HASTADA SEZARYEN OPERASYONU İÇİN DÜŞÜK DOZ KOMBİNE SPİNAL EPİDURAL ANESTEZİ UYGULAMASI Araş. Gör. Dr. Selin Bayral Doç. Dr.
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
Dr.Helin Bağcı Doç.Dr. Mehmet Şimşek
Prostat kanseri ne zaman gerçekten kanserdir?
EGZERSİZİN VİTAL BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ
BEL – BOYUN FITIKLARI.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
KORONER ARTER EKTAZİ HASTALARDA DNA HASARI, LİPİD PEROKSİDASYONU VE BAZI ANTİOKSİDANT ENZİMLER HAZIRLAYAN :Prof.Dr.Halit Demir.
WMcB2008 Radyasyon nedir? Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir -
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Bronşiolitis Obliteransta Pulse Steroid Tedavisi Dr.Burak Poyraz.
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
BESLENME VİTAMİNLER.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
***PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
AMİLOİD GUATR: OLGU SUNUMU
Balneoterapi uygulama
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
Tedavi sonrası taramada daha fazla odak
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
Oksidanlar ve Antioksidanlar
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 7
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR I
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
Yaşar Dağıstan1, Erkan Kılınç2
Sunum transkripti:

Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA SIçan ovaryumundaki iskemi- reperfüzyon hasarInda yaban mersininin koruyucu etkisi Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA

Over torsiyonu Jinekolojik aciller içinde 5. sırada görülür. Over torsiyonunun düzeltilmesi hastanın fertilitesi için çok önemlidir. Klinik belirtiler müphemdir. Bu nedenle tanı genellikle geç konur ve tedavisi de cerrahidir. Becker JH, Eur J Emerg Med, 2009

Torsiyona bağlı olarak gelişen ovaryan iskemi over dokusunda hemoraji ve nekroza neden olur Ovaryan hasarın fizyopatolojisi tam anlaşılamamıştır ama iskemi reperfüzyon sırasında oluşan reaktif oksijen türleri(ROS) ile ilgisi vardır Torsiyona bağlı olarak overin venöz endoteline nötrofil afinitesi artar ve böylece ROS üretimi artar Kara M, Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol, 2012

Yaban mersini Yaban mersini antosiyanidler olarak bilinen kimyasal bileşenleri içeren doğal bir antioksidandır Meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan flavonoidler familyasının bir üyesidir Serbest radikalleri temizler ve birçok organ ve dokuda iskemi tedavisinde kullanılmaktadır Ichiyanagi T, Chem Pharm Bull, 2004 Bell DR, Appl Physiol, 2006

Amaç Sıçan ovaryumundaki iskemi-reperfüzyon hasarında yaban mersininin koruyucu etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı

Torsiyon/detorsiyon Sağ ovaryum çevresine atravmatik vasküler klip kullanılarak 1 saat boyunca torsiyon yapıldı, sonra klip 2 saatliğine kaldırılarak detorsiyon yapıldı

Gereç ve Yöntemler 48 adet Wistar-Albino cinsi dişi sıçan kullanılarak 5 grup oluşturuldu: Grup 1 (Kontrol grubu) (n=8): İlaç verilmedi ya da herhangi bir işlem yapılmadı Grup 2 (Yaban mersini kontrol grubu) (n=10): Gavaj yoluyla tek doz 200 mg/kg yaban mersini verildi ve herhangi bir işlem yapılmadı

Grup 3 (İ-R grubu) ( n=10): Herhangi bir ilaç verilmedi, 1 saat iskemi ve 2 saat reperfüzyon uygulandı Grup 4 (İ-R öncesi yaban mersini grubu)( n=10): İskemiden 2 saat önce gavaj yoluyla tek doz 200 mg/kg yaban mersini verildi. Daha sonra 1 saat iskemi ve 2 saat reperfüzyon uygulandı

Grup 5 (İ-R sonrası yaban mersini grubu)(n=10): Önce 1 saat iskemi yapıldı. Gavaj yoluyla tek doz 200 mg/kg yaban mersini verildi ve sonra 2 saatlik reperfüzyon uygulandı Bütün gruplarda sağ ovaryum dokusu cerrahi olarak çıkarıldı

Ovaryum doku örneklerinde ve kanda malondialdehit (MDA) düzeyleri ve superoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri çalışıldı Ovaryum doku örneklerinde TUNEL yöntemi kullanılarak DNA hasarı ve apoptozis değerlendirildi Işık mikroskobu bulgularına göre histopatolojik değerlendirme yapıldı

Bulgular Grup 3 diğer gruplarla karşılaştırıldığında ovaryum dokusunda ve kanda MDA düzeyleri anlamlı şekilde daha yüksek, SOD ve CAT enzim aktiviteleri ise anlamlı şekilde daha düşük olarak bulundu (p<0.05)

C

Histopatolojik incelemede, ovaryum dokusundaki hasar grup 3’te diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0.05) Aynı şekilde grup 3’te diğer gruplara göre anlamlı bir şekilde daha yüksek DNA hasarı ve apoptozis saptandı (p<0.05)

Özellikle İ-R öncesinde yaban mersini verilen grupta (grup 4) biyokimyasal bulgular daha hafif ve histopatolojik hasar daha az olarak gözlenmiştir Sonuç olarak, yaban mersini ovaryum İ-R hasarının önlenmesi ve kısa süreli tedavisinde etkili gibi görünmektedir

Teşekkürler….