2016 TSÜAB ÇALIŞTAYI Şeker Pancarı Alt Çalışma Grubu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Advertisements

Elektrik Piyasası Kanunu
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
Doç. Dr. Cuma AKINCI Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Diyarbakır
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
ULUSLAR ARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ (UR-GE) PROGRAMI
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
ŞEKER SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK FIRSAT VE RİSKLER
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
Sebze Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması
ZAMANI ÖĞRENELİM.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Bölgesel Kurultayı Hazırlık Toplantısı 13 Haziran 2009 Gündem 1- Kurultay Sunuşu 2-
“BESLENME DOSTU OKULLAR” PROJESİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
97/5 SAYILI ÇEVRE MALİYETLERİ DESTEĞİ. İhracat Genel Müdürlüğü | KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Çevre Desteği Amacı: Çevre, kalite, gıda.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
Risk Merkezi Aralık 2014.
ZAMANI ÖĞRENELİM.
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
YÖNETİM KURULU KOORDİNATÖR ÜYE Ökkeş YILDIRIM AYT Tarım Ltd.Şti.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 2016
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ ÇALIŞMA GRUBU
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
İSTATİSTİKİ VERİLERE BAKTIĞIMIZ DA BORSA OLARAK BİZ NE YAPMIŞIZ..
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
Ocak 2010 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 1 2 3
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
2019 AYLARA GÖRE MESLEK GRUPLARI YENİ KAYIT DAĞILIMLARI
Sunum transkripti:

2016 TSÜAB ÇALIŞTAYI Şeker Pancarı Alt Çalışma Grubu Antalya, 22-23 Aralık 2016

2016 TSÜAB ÇALIŞTAYI Şeker Pancarı Alt Çalışma Grubu Antalya, 22-23 Aralık 2016 Dr. Cenk Saraçoğlu - Başkan LİMAGRAİN Dr. Muzaffer Adıyaman - Bşk. Yrd. SESVANDERHAVE TR Emin Erdoğan - Raportör ALFA Tohum Hanifi Sarı - Üye ALFA Tohum Dr. M. Zafer Dirik - Üye DİRİK Dış Tic. Aytuğ Sofuoğlu - Üye KWS Ahmet Kulualp - Üye SYNGENTA

Dünya Şeker Üretimi 2015/2016 Şeker Pancarından 33 mly. ton  %20 Şeker Kamışından 131 mly. ton  %80 164 mly. Ton Kaynak: TŞFAŞ Sektör Raporu 2015

Dünya Şeker Üretimi

Dünya Şeker Pancarı Üretimi (1000 ton) Kaynak: Statista 2016

Türkiye Şeker Fabrikaları (33) Karadeniz Alpullu Kastamonu Carsamba Amasya Adapazarı Corum Turhal Kars Susurluk Ankara Yozgat Erzurum Eskisehir Erzincan Agri Kirsehir Kütahya Bogazliyan Afyon Elazig Mus Ercis Uşak Aksaray Kayseri Malatya Ilgın Eregli Bor Elbistan Konya Burdur Cumra Akdeniz Türk Şeker (25) Kooperatif Fabrikaları (5) Özel Fabrikalar (3)

Türkiye Şeker Pancarı Üretimi Şeker Kotaları (19.04.2001/4634 sayılı Şeker Kanunu) Üretim Planlaması (İç Tüketim + Güvenlik Stoğu) %100 Yeterlilik   12/13 1000 t 13/14 14/15 15/16 16/17 Pancar Şekeri (A+B) 2.288 2.282 2.328 2.318 2.504 NBŞ (%10) 244 250 265 Toplam 2.532 2.526 2.578 2.568 2.769 Kaynak: Şeker Kurumu Faaliyet Raporu 2015

Türkiye Şeker Pancarı Üretimi Pancar Şekeri Kotaları 16/17   Fabrika Sayısı A+B 1000 t % Türk Şeker 25 1.430 57,1 Pancar Koop. Fabrikaları 5 868 34,7 Özel Şeker Fabrikaları 3 206 8,2 Toplam 33 2.504 Kaynak: Şeker Kurumu

Türkiye Şeker Pancarı Üretimi Kaynak: Şeker Kurumu Kaynak: Şeker Kurumu

Şeker Pancarı Tohumculuğu Tohum Islah ve Üretme A.Ş.  1956 OECD sisteminde ilk tür  1968 Sözleşmeli Üretim %100 Sertifikalı tohumluk 6 Tohum Şirketi (2016) Tescilli Çeşit Sayısı (Nisan/2016) 100

Şeker Pancarı Tohumculuğu Kaynak: BÜGEM

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ Belli iklim istekleri bulunan ş.pancarı tohumu Türkiye’de Amasya (40N), Bolu (40N) ve Bursa (40N) İllerinin bazı bölgelerinde yapılabilmektedir. Fide ve üretimi ve fidelerin tohum üretilecek tarlalara dikilmeleri 2 farklı dönemde yapılmaktadır. Tohum üretimi 2 yıl içinde tamamlanmaktadır.  Dikim Dönemi Fide Üretimi için Ekim Fide Hasadı ve Dikimi Tohum Hasadı Sonbahar Nisan - Mayıs (1. Yıl) Ekim – Kasım (1. Yıl) Temmuz (2. Yıl) İkbahar Ağus.- Eylül (1. Yıl) Şubat – Mart (2. Yıl)

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİM SORUNLARI: Bitki Pasaportu alımında gecikme olduğunda üretilen fidelerin dikimi geciktiğinde verim ve kalite kaybı ortaya çıkmaması için zamanında alınabilmelidir. Üretim alanları yetersiz olduğunda planlanan üretim programı gerçekleşmemektedir. TİGEM gibi kamu arazilerinin kullanımı sağlanalıdır. Yıllardır tohum üretimi yapan tecrübeli sözleşmeli üreticiler düşük verim aldıklarında ve zarar ettiklerinde tohum üretimini bırakmaktadırlar. Devamlılığın sağlanması için sözleşmeli tohum üreticileri desteklenmelidir.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİM SORUNLARI: İklime bağlı üretim risklerinden tohum şirketleri de zarar görmekte ve bu nedenlerle eksik üretilen tohum miktarlarını ithalat yolu ile karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Tohum Üreticisi Şirketler de desteklenmelidir. Tarım Sigortaları: Dolu sigortası, tohumların tarlada 7-10 gün kuruma dönemini de kapsamalıdır. Tohum Fabrikalarının kurulması için yüksek maliyetli yatırımlara gereksinim vardır. Tohum Şirketleri Sanayi Kuruluşlarına sağlanan desteklerden yararlanmalıdır.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TESCİL VE SERTİFİKALANDIRMAYA İLİŞKİN SORUNLAR: Tescil toplantıları Nisan yerine Ocak ayında yapılabilir. Tescil Denemelerinde, Şeker Enstitüsüne belirlenen ücretin dışında ödeme yapılması gözden geçirilmelidir. Tescil başvurularında Yurtdışından istenen FYD raporu ve Çeşit Özelliklerinin elektronik ortamda gönderilmeli ve bu belgeler geçerli sayılmalıdır. OECD sertifikalarının, analizler tamamlandıktan sonra gecikilmeden alınması sağlanmalıdır.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İTHALATA İLİŞKİN SORUNLAR: Tohum ithalatında istenen hastalık analizlei bakımından farklılıklar olabilmekte ve ithalat süresi uzamaktadır. Teknik yönden yapılması zorunlu olmayan analizler yapılmayabilir. Tohum ithalatında GDO analizleri ücretleri yüksektir. Ücretler gözden geçirilmeli ve pratik çözümler bulunmalıdır. Tohumluk İthalatı Uygulama Genelgeleri daha erken açıklanmalıdır.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DAĞITIM VE PAZARLAMA SORUNLARI: Kayıt dışı tohum satışları: Tohum üreticisi şirketlerin bilgisi dışında gerçekleşen illegal tohum satışları nedeniyle şirketler 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu 12. Maddesince cezai yükümlülüklerle karşılaşmaktadırlar. Bayi ve Kooperatifler kayıt dışı tohum satışlarından olumsuz yönde etkilenmektedir.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DAĞITIM VE PAZARLAMA SORUNLARI: Çözüm: Tohum Firmaları tarafından yapılan bu tip şikayetler doğrudan TSÜAB’a yöneltilmeli ve kanuni takibatın yapılması için TSÜAB tarafından girişimde bulunulmalıdır. Bakanlık ve Tarım İl Müdürlükleri tohum piyasası denetimlerini artırmalı ve etkili bir şekilde devam ettirmelidir. Bayilerde kalan tohumların sertifika temini ve tohum şirketinin sertifika yenileme sorunu çözülmelidir. Bayilik belgesi olmayan yerlerde tohumluklarımızın satışının Bakanlığın alacağı etkili tedbirler ile engellenmesi mutlaka gereklidir.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DAĞITIM VE PAZARLAMA SORUNLARI: Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) Kotaları: NBŞ kotalarının arttırılması Pancar şekeri kotalarını azaltmaktadır. Pancar Şekeri üretim miktarlarının azaltılması Şeker Fabrikalarının yanı sıra, şeker pancarı tohum sektörünü de olumsuz etkileyecektir. Çözüm: Kamu oyunda tartışılan bu konuda kamu oyunu bilgilendirme çalışmaları yapılabilir.