TANKERİN ÖZELLİKLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LPG SİSTEMİNE AİT PARÇALARIN ARAÇ ÜZERİNDEKİ YERLERİ
Advertisements

MADDE ve ISI.
SÖNDÜRME MADDELERİ, CİHAZLARI ve KULLANMA TEKNİKLERİ
Eskişehir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği
TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI
BACA GAZI ZEHİRLENMELERİ
GENEL DENEME SINAVI Elementlerden oluşan, toplama borularla birbirine bağlanmış ve sürekli olarak bir taşıma birimine sabitlenmiş taşıt hangisidir?
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Doymuş Sıvı-Buhar Karışımı
DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
YANGIN VAARRR! GRUP 110 ÖĞRENME ÖRNEĞİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Basınçlı Kaplar.
KAPALI ALANLARDA ÇALIŞMA
Yangın Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Önlem Alınır? Nasıl Müdahale Edilir?
Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
YANGIN GÜVENLİĞİ VE YANGINLA MÜCADELE
Elektrik İşlerinde Güvenlik
YANGIN İnsan istekleri dışında gerçekleşen ,istedikleri zaman söndürülemeyen,kontrol altına alınamayan yanma olaylarına denir. YANGIN SEBEPLERİ 1)Dikkatsizlik.
HİZMETE ÖZEL YANGIN NEDİR? HİZMETE ÖZEL.
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ISI.
TAŞMA + ALEVLENME = TANK SAHASI YANGINI.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
Gazlar Nasıl Sıvılaştırılır?
ISI VE SICAKLIK.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
PETROLÜN RAFİNASYONU.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
TEMEL KAVRAMLAR Yanıcı maddelerin oksijenle reaksiyona
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL. Yakıtlar Günlük hayatımızda ve sanayide enerji; mekanik iş, ısı ve aydınlatma şeklinde kullanılmaktadır. Bu üç enerji şekline.
YANGIN.
ERTUĞRUL EKŞİ MUHAMMET SAİT KARMA
KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış.
INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS
YANGIN.
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
BÖLÜM-5.4 KRİYOJENİK SOĞUTMA
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
Motorlarda Termodinamik Çevrimler
SÖNDÜRME PRENSİPLERİ.
CO2 KULLANIMI Karbondioksit gazının kendisi tüpler içerisine basınç altında doldurulur, tüpte basınç yaratmak için ayrı bir gaz kullanılmaz. CO2 basınç.
1 TASNİF DIŞI Takdim Planı  Yanmanın Tanımı  Yangın Çeşitleri  A Sınıfı Yangınlar  B Sınıfı Yangınlar  C Sınıfı Yangınlar  D Sınıfı Yangınlar.
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
KLİMA SİSTEMLERİ 42&pt=Turgutreis+Oto+Klima+Gaz+D olum+Servisi
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
GENEL HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
YANGIN GÜVENLİK EĞİTİMİ
Maddenin Halleri.
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

TANKERİN ÖZELLİKLERİ

SIVILAŞTIRILMIŞ GAZ TANKERLERİ Bu gemiler gaz taşıyan gemilerdir. Gaz haldeki yük basınçlandırılır veya taşınabilecek miktarı artırmak amacıyla sıvı hale gelmesini sağlayacak şekilde düşük sıcaklıklarda getirilirler; bu gemi türü gazı sıvılaştırmak için kullanılan yönteme bağlı olarak 3 kategoriye ayrılır:

Basınçlandırılmış gemilerde yük atmosferik basıncın altındaki bir basınçta taşınır; tamamen basınçlandırılmış gemiler ağırlıklı olarak Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) için kullanılır; yük, sıvılaştırılması amacıyla ortam sıcaklığında fakat basınçlandırılmış olarak silindirik tanklarda taşınır. Tamamen yalıtımlı / tamamen frigorifik gemilerde yük düşük sıcaklıkta atmosferik basınç altında taşınır; bir tür tamamen frigorifik gemi türü Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) gemisidir. Yarı-basınçlandırılmış/yarı-frigorifik gemilerde yük basınç altında düşük sıcaklıkta taşınır; bu tür gemi tamamen basınçlandırılmış ve tamamen frigorifik arasında hibrit bir gemidir ve düşük sıcaklıklara dayanabilen materyallerin (sıfıraltı çelikleri) kullanılabilir hale geldiğinde tasarlanmıştır; bu gemi türüne etilen gemisi örnektir.

Sıvılaştırılmış Gazın Özellikleri Günümüzde en çok taşınan sıvılaştırılmış gazlar, LPG (Sıvılaştırılmış petrol gazı) ve LNG (Sıvılaştırılmış doğal gaz) dir. LPG daha sıklıkla taşınmaktadır. LPG’nin özellikleri ise; LPG’ nin havadan ağır olmasından dolayı zemine çökerek ortama yayılma ve havasızlıktan boğulmaya neden olmaktadır.  Parlayıcı ve patlayıcı bir gazdır. Buhar basıncı yüksektir. Korozif değildir. Bileşiminde az miktarda kükürt ihtiva etmektedir (20-100 mgr/m3)

İçten yanmalı motorlarda silindir içinde daha homojen bir yakıt/hava karışımı sağlamaktadır Atmosferik basınçta propan –43 oC sıcaklıkta sıvı fazda bulunmaktadır. Sıvılaştırılmış petrol gazının kısa sürede ve az miktarda solunması halinde insanlarda zehirlenme belirtisi göstermez. Havada % 10 nispetinde LPG bulunan ortamdaki havanın 2 dakika solunması halinde baş dönmesi meydana gelebilir.

Sıvılaştırılmış Gaz Yangınlarına Müdahale Metodları Yangınla Mücadele İçin Gerekli Özel Koruyucu Ekipman Yangında daima bir kaçış yolu oluşturmaya özen gösterilir. Kapalı yerlerdeki yangınlara uygun teçhizatlı eğitilmiş personel tarafından müdahale edilmelidir. Uygun Olan Yangın Söndürücüler ve Mücadele Yöntemi Yangın devam ediyorsa ve imkanı varsa önce gaz akışı kesilmelidir. Lokal müdahaleler için su,kuru kimyevi tozu karbondioksitli söndürücüler kullanılmalıdır. Akış kesilebildiyse, dışarıda kalan kısmın kontrollü şekilde yanıp bitmesi beklenmelidir. Kaçak önlenemiyorsa yanmaya izin verilmelidir. Yanmamış gazın çevreye yayılması patlamaya sebep olabilir. Tank soğutma işlemlerinde ve çevre güvenliği sağlanması için su ve su perdesi kullanılmalıdır. Yanma kontrolü yangın ile mücadele konusunda deneyimli personel tarafından yapılmalıdır.