2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

M AKINE B ILIMINE G IRIŞ Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.
Page  1 Hoşgeldiniz. TARİHODASAAT 14:00 SUNUM HAZIRLAYAN İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi İEÜ -EEM Konferans Salonu.
RES ve ges sorunlari Dr. Yüksel MALKOÇ
3. SONUÇ Niğde Üniversitesi bünyesinde büyük oranda Kalkınma Bakanlığı desteği ile yapımı tamamlanan ve Almanya’da üretimi gerçekleşen cihazların (güneş.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
ENERJ İ POL İ T İ KALARI VE NÜKLEER SANTRALLER 24 Mart Antalya / Cengiz Göltaş EMO Yönetim Kurulu Yazmanı.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir:
Coğrafya Performans Ödevi
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni İnsan etkinlikleri neticesinde oluşan iklim değişikliği riskleri değerlendirmeleriyle sorumlu devletler arası bilimsel.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ENERJİ ve ÇEVRE.  Bir toplumun gelişmişlik ölçülerinden önemli bir tanesi de harcadığı enerji miktarıdır. İnsanlık medeniyet tarihine bir göz atılırsa.
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan POSTFORDİZM. Fordizmin Krizi Birikim rejiminin krizi Kapitalizmin belirleyici özelli ğ i kendisini yeniden üretebilmesi.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
ÖZEL AKILLI OKUL SİNCAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI
ENERJİ ve SİYASET , İstanbul.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
İşletmelerde Tesis Yönetimi
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
Uluslararası Pazarlama Araştırması
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
Doç. Dr. Sevgi ERTUĞRUL KARATAY
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Küresel ısınma.
NÜKLEER ENERJİ VE RADYASYON
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
FELSEFE BÖLÜMÜ.
Nasıl bir enerji politikası?
YEŞİL KİMYA ECZ 297- Laboratuvar Güvenliği 13. Hafta
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
RÜZGAR ENERJİSİ Dünyada yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde rüzgar enerjisi en gelişmiş olan ve ticari anlamda en elverişli enerji türüdür (Albostan.
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
TEKNOLOJİ ALANI - ÇAĞRI PROGRAMI - ÇAĞRI BAŞLIĞI ÇAĞRI KODU
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Kimya Mühendisliği Mesleği ve İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 4.Yakıtlar HALİM GÜNEŞ.
TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanı
FEN VE TEKNOLOJİ KULÜBÜ
Çevre teknikeri kimdir?
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
İklim Değişikliği Yeşil İklim, Yeşil Belediye
ÇEVRE SORUNLARI.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
Çevre teknikeri kimdir?
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
FELSEFE BÖLÜMÜ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE MAK 486 DERS PROGRAMI 2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE

MAK 486 İÇERİĞİ Ülkemizde elektrik enerjisi üretim kaynakları, kömüre dayalı güç, hidro- potansiyel, doğal gaz jeotermal rüzgar türbini ve belediye artıklarının üretime % olarak katkıları, yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemizde bu günü ve yarını, sentetik yakıtlar ve çeşitli sentetik yakıt üretiminde ısıl verim, fosil yakıt güç santralleri, kojenerasyon, bu santrallerin tanımı, karbon dioksit emisyonları, nükleer güç santralleri ve çevre, reaktör tipleri, yakıt çevrimi, zenginleştirme, yakıt pilleri ve esasları, ve arabalarda kullanımı, güç santralliri ve su kirlenmesi, güç santrallerinin ekonomik mukayesesi (Ön koşul: MAK396)

MAK 486-DERSİN AMACI Ülkemizde elektrik enerjisi üretimi, nüfus başına enerji kullanımı, elektrik enerjisi üretim kaynakları bu kaynakların ülkemizde elektrik enerjisi üretimine katkıları, enerji ihtiyacı artışı ve gelecek yıllar için alınacak tedbirler, çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkemizde ve AB devletlerinde kullanımı, gelecek için yapılması gerekli planlar, sentetik yakıtlar, yakıt pilleri ve esasları, çeşitli alanlarda kullanımı, çeşitli elektrik enerjisi üreten güç teknolojilerinin ısıl verimi, enerji depolama, fosil yakıt santralleri, bileşenleri, karbon dioksit emisyonları, küresel ısınma, ülkemizde ve AB de durum, Nükleer güç reaktörleri, fizyon, reaktör çeşitleri, yakıt çevrimi, kullanılmış yakıtlar ve depolama, çevreye etkileri, yakıt pilleri çeşit ve esasları, enerji sistemlerinin ekonomisi bu derste konuya bir giriş olarak öğretilecektir

MAK 486 -KAZANIMLARI Bu derste örgenciler, enerji üretim sistemlerinin çevreye etkileri ve küresel ısınma problemlerinin ile yakın ilişkilerini öğrenecek, Elektrik enerjisi üretim kaynakları, bu kaynakların elektrik enerjisi üretimine katkıları, dünyada ve özellikle AB ülkelerindeki durum ile karşılaştırma yaparak, enerji stratejisi için ülkemizde yapılabilecek enerji planlaması hakkında fikir sahibi olacaktır. Ülkemizde, yenilenebilir enerji kaynaklarının bu günkü ve gelecekteki durumu incelenerek, bir ülkede enerji üretiminde çeşitli kaynakların birlikte kullanılmasının önemini kavrayacaktır. Fosil yakıt santralleri nükleer enerji, doğal gazdan elektrik üretiminin ekonomik mukayesesini yapacak, hidrojen enerjisi ve yakıt pilleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.

MAK 486-DERS PLANI 12 Bölüm 1-Enerji ve çevre problemlerine giriş, küresel enerji kullanımı, kaynaklar ve çevre,2-Enerji dönüşümünün termodinamik esasları,3-Elektrik enerjisi üretimi, ve dağıtımı, enerji depolama,4-Fosil yakıt kullanan güç santralleri, bileşenleri, emisyon kontrolü,5-ileri çevrimler, elektrik güç ve faydalı ısı üretimi (cogeneration),6-Nükleer güç santraları, reaktör tipleri, nükleer yakıt çevrimi,7-Yenilenebilir enerji kaynakları ve çevre,8-Vasıtalarda enerji kullanımı, verimleri, çevreye atılan emisyonlar,9-Yakıt pilleri, çeşitleri, çalışma esasları, gelişmeler,10-Fosil yakıtların çevreye etkileri, emisyonlar,su kirlenmesi,11-Küresel ısınma, sera gazları, kontrolü,12-Çeşitli enerji sistemlerinin ekonomisi

DERS KİTABI “Energy and Environment, James A. Fay and Dan S. Golomp, Oxford University Press, Oxford, 2002 Diğer Kaynaklar: Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığının ve Birleşmiş milletler Enerji Ajansının yayınları(NEA). Diğer kitaplar, yayınlar,konferans bildirileri....

Energy Sources Nuclear Energy Additional Information NEA,IEA,OECD IAEA Reports MIT Nuclear Center

Makina Mühendisliği 1- Termodinamik-Isı Transferi-Akışkanlar mekaniği ve uygulamaları 2- Mekanik – malzeme 3- Tasarım ve İmalat Sistemler-Dinamik ve kontrol MAK ders programının temel konularıdır.

Enerji ve Çevre Temel ders programında öğrenilen bilimsel bilgilerin, teknoloji ile nasıl birleştirileceğini, Ögrencinin yani sizlerin, bu bilgileri insanlğın yararına ve ülke ekonomisine katkı sağlıyacagınızı, ve bunu yaparken, insanların rahatca yaşayabileceği bir ortamı nasıl sağlanabilaceğini öğrenmenizi sağlıyacaktır.

Performans Analizi Derse devam: % 10 Kitap ve notlar Kapalı imtihanlar: % 50 Ara imtihan: % 20 Proje: % 20, sunumlar Final: Proje sunumları