Ezgi Günger, Medine Taşdemir, Selin Kaymaz, Alize Yılmazlar, Asiye Gok

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MUTASYON-MODİFİKASYON
Advertisements

NÖROBİYOLOJİ VE GELİŞİM
OTİZM (AUTISM).
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
OTİSTİK BOZUKLUĞU OLAN ÖĞRENCİLER
EVRİMSEL DEĞİŞİM MEKANİZMALARI
GÖĞÜS HASTALIKLARINDA GENETİK ARAŞTIRMA Prof. Dr. Nejat Akar Ankara Üniversitesi.
ÇEVRİMİÇİ VE ÇEVRİMDIŞI İLETİŞİM VE SONUÇLARI.  Teknolojik imkânlar ve bu bağlamda internet imkânları sayesinde sosyal, psikolojik ve nörogelişimsel.
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
OTİZM.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
TİK BOZUKLUKLARI.
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
OTİZM-YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR
TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
MADDE BAĞIMLILIĞI Bağımlılığa Yatkınlıkta Genlerin Rolü
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
İnsan Genom Projesi.
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
Günümüz genomik çağında modern tıp
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ UĞURBAYRAMOĞLU. BİYOENFORMATİK  biyolojik problemlerin çözümünde bilişim teknolojilerinin kullanılması.
OTİZM. OTİZM OTİZM NE DEĞİLDİR Otizm, ona sahip insanların insan gibi yaşama hakkını ellerinden alabilecek bir hastalık değildir. Otizm, bir ruh hastalığı.
Şizofreni ve Moleküler Temelleri
Bölüm 4 Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu.
FİBROMİYALJİDE ETYOPATOGENEZ
Bölüm 7 Yeme Bozuklukları
Biyoinformatik.
OTİZM.
Ψ Bölüm 2- Devam.
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
Otizmin tarihsel gelişimi, tanımı ve sınıflandırılması
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK VE OTİZM
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
GÖKKUŞAĞI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (I. ve II. KADEME)
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
ASTIM GENETİĞİ:2006 GEN KEŞFİNDE UZUN VE DOLANBAÇLI BİR YOL
KANSER VE NEDENLERİ HAZIRLAYANLAR SİNEM SAPMAZ 5/I BEYZA KARABAL 5/İ.
OTİSTİK BOZUKLUK DR. HATİCE AKOVA 2014.
MUTASYON-MODİFİKASYON
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Otizm Spektrum Bozukluklarında Sinaptik Disfonksiyon
ÇOCUKLARDA GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Özel Gereksinimli Çocuklar
Çekirdek Dışı Kalıtım.
Otizm ve Atipik Otizm (Yaygın Gelişimsel Bozukluk BTA)
Ψ Bölüm 2- Devam.

1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER
ÇOCUKLARDA RUH SAĞLIĞI BOZUKLUKLARI
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
Genetik Ve Davranışın Biyolojik Temelleri, Kalıtım Ve Çevre Dr
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
GENOMİK.
Sunum transkripti:

Ezgi Günger, Medine Taşdemir, Selin Kaymaz, Alize Yılmazlar, Asiye Gok OTİZM GENETİĞİ Ezgi Günger, Medine Taşdemir, Selin Kaymaz, Alize Yılmazlar, Asiye Gok MERYEM ALAGÖZ Biruni University, 10. Yıl cd. No:45 Protokol Yolu, 34010 Topkapı, Istanbul OTİZM Otizm; bireyin dış dünyanın gereklerini ve gerçeklerini yadsıyarak kendine özgün bir dünya yaratma halidir.Bireyin sosyal iletişimini, dil gelişimini ve dış dünyayı algılamasını etkileyen nöro-gelişimsel bir bozukluktur. İlk kez 1943 yılında Leo Kanner tarafından “afektif bağlanmanın otisitik bozuklukları” ismiyle 11 çocuk tanımlanmış ve ortak özelliklerinin insanlarla ilişki kurma güçlüğü, ekolali (başka birisi tarafından çıkarılan seslerin yinelenmesi), zamirlerin tersten söylenmesi, tekrarlayıcı ve amaçsız davranışlar ve değişikliğe direnç olduğunu bildirmiş ve otizmi ruhsal bir bozukluk olarak ele almıştır. Yapılan toplum tabanlı çalışmalarda otizm sıklığının %0,2, otizm, Asperger bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluğu (BTAYGB) kapsayan otizm spektrum bozukluklarının (OSB) sıklığının ise %0,6 kadar olduğu belirtilmektedir . Etiyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte psikososyal etkenler, prenatal-postnatal etkenler, nörobiyolojik faktörler ve genetik yatkınlığın hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabileceği öne sürülmektedir. Gen Genlerin Görevi SHANK3 Nöronal hücre adezyone ve sinaps oluşumu FOXP2 Nörogelişimsel NLGN3X NLGN4X NRXN1 CACNA1H Kalsiyum kanalı HOXA1 OXTR Oksitosin reseptörü CNTN4 OTİZM İLE İLİŞKİLİ GENLER PROJENiN AMACI Otizm üzerine yapılan bilimsel çalışmaların yanı sıra otistik özellik gösteren çocukların topluma kazandırılması için yapılan sosyal çalışmalarda çok önemlidir. Bu farkındalık ile otistik bireylerin kendi kendilerine yetebilmeleri sağlanır ve yaşam standartları artırılıabilir. Genom taramaları, bağlantı analizi ve aday gen yaklaşımları ile otizmle ilişkili kromozom bölgeleri ve genler bulunmuştur.İlişkili bulunan kromozom bölgeleri 2q, 7q ve 17q olarak belirlenmiştir.Bugün için 7 kromozom bölgesi öne çıkmakla birlikte (2, 3, 7, 11, 15, 17, X kromozomları) farklı kromozomal bölgelerde de ilişki belirlenmiştir. Özellikle otizmle ilişkili olduğu bilinen genlerin listesi tabloda belirtilmiştir. Otizm patogenezinde nöropeptid, nörotransmitter, nörotropin, sinaptik plastisite ve nöroimmünite ile ilişkili olan genlerin büyük rolü olduğu düşünülmektedir . Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi , erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Yapılan çalışmalar uzun zaman aldığından otizmde erken tanıda geç kalınmıştır. Kısa zamanda,düşük maliyetle sonuç elde etmek için NGS (yeni nesil dizileme) tekniği ile Türk otistik çocukların ve ailelerin tüm genom dizilimi yapılarak otistik bireylerin genomlarında var olan mutasyonlar saptanacak. Bu mutasyonların genler arasındaki etkileşimine ve fonksiyonu değişen bu genlerin kodladığı proteinlerin otizme sebep olan işlevlerine bakılarak sonuçlar elde etmek amaçlanmıştır.