11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTRİK AKIMI ISI Etkisi IŞIK Etkisi MANYETİK Etki KİMYASAL Etki
Advertisements

Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR UTKU KAMALI İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Elektrik Alan ve Sığa
İnverter Devreleri İnverterler sabit bir DC kaynaktan değişken genlikli ve frekanslı AC kaynak sağlarlar. İnverterlerin en önemli uygulama alanı değişken.
Duygu Işık Doç. Dr. Ali Eryılmaz
Hazırlayan: Mehmet Mutlu Sunan: Doç. Dr. Ali ERYILMAZ
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
BMET 262 Filtre Devreleri.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
BARALAR.
Doğru Akım: Doğru akım, zamana bağlı olarak yönü değişmeyen akıma denir. Kısa gösterimi DA (Doğru Akım) ya da İngilizce haliyle DC (Direct Current) şeklindedir.
YER MANYETİK ALANI.
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BİR BOBİNİN ÖZİNDÜKSİYON KATSAYISININ BULUNMASI
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ KUVVET SİSTEMİ BİLEŞKELERİ
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Endüstriyel Elektronik
Akım, Direnç ve Doğru Akım Devreleri
Ölçü transformatorları
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
ELK-301 ELEKTRİK MAKİNALARI-1
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
Kırılma Prof. Dr. Ali ERYILMAZ.
Bölüm 5 Manyetik Alan.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
Ausubel’in Öğrenme Kuramı
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Düzgün Elektrik Alan ve Sığa
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Manyetizma ve Elektromanyetik İndükleme: Yüklü Parçacıkların Manyetik Alan İçerisindeki Hareketleri Prof.
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Duygu Işık Prof. Dr. Ali Eryılmaz
Hazırlayan: Mehmet Mutlu Sunan: Prof. Dr. Ali ERYILMAZ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1 Doç. Dr. Ali ERYILMAZ

Ne Öğreneceğiz: KAZANIMLAR 11.2.5. Alternatif Akım 11.2.5.1. Alternatif akımı açıklar. 11.2.5.2. Alternatif ve doğru akım arasındaki benzerlik ve farklılıkları tartışır. 11.2.5.3. Alternatif akımın etkin ve maksimum değerlerini birbirleri ile ilişkilendirir. 11.2.5.4. Alternatif akım ve doğru akımın avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırır. a. Öğrencilerin alternatif akımının kullanılabilirliği ile ilgili bilim tarihinde yer alan tartışmaları incelemeleri sağlanır. b. Öğrencilerin farklı ülkelerin elektrik şebekelerinde kullanılan gerilim değerlerine örnekler vermeleri ve sebeplerini tartışmaları sağlanır.

Bugün Neler Öğreneceğiz? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Pillerde pozitif kutup var iken prizlerde niye yoktur?

Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Alternatif (Değişken) Akım (AC) Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Manyetik alanda w açısal hızıyla dönen tel bir çerçevede manyetik akı değişiminden dolayı indüksiyon akımı oluştuğunu bulmuştuk.

Alternatif (Değişken) Akım (AC) Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Bu akım bir yöne doğru önce artıp maksimum büyüklüğe vardıktan sonra azalarak sıfır oluyor ve ters yöne aynı değişimi gerçekleştiriyor

Alternatif (Değişken) Akım (AC) Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Voltajın veya akımın değişimi sinus dalgasının değerlerine benzer. Ve Sinüs dalgası cinsinden formüldeki gibi yazılabilir. Ꜫ = V = 𝑉 𝑚𝑎𝑘 sin(wt) 𝑤=2𝜋. 𝑓= 2𝜋 𝑇 I = 𝐼 𝑚𝑎𝑘 sin(wt)

Alternatif (AC) ve Doğru Akım (DC) Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Doğru ve alternatif akımın devrede gösterimi şekillerdeki gibidir. Doğru akım devreye tek yön akım verirken alternative akım devreye iki yönde de akım verir.

Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? RMS değer ortalama değer mi? rms (root mean square) değeri (etkin değeri), ampermetre ve voltmetrenin ölçtüğü değerdir. Değişken bir akımın bir dirençte enerji olarak ortaya çıkaracağı etkinin aynısını doğru akım ile çıkaran değerdir. Sinüs şeklindeki voltaj ve akım değerleri için maksimum değerin kök ikiye bölümüdür. Diğer değişim şekillerinde (sinüs dışı) etkin değer formülü farklıdır. 𝑖 𝑒 = 𝑖 𝑚 √2 𝑉 𝑒 = 𝑉 𝑚 √2

Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri: Örnek Çözelim Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Alternatif Akım; Üretimdeki komütatörden gelen sesi düşürdü. Elektrik transferinde ısı ile kaybı düşürdü. Elektrik transferinde daha ince kablolarla taşınabildiği için maliyeti düşürdü. Gerilim yükseltilmesi ve düşürülmesini ucuzlattı ve kolaylaştırdı. Elektrik transferinde, motorlarında ve transformatörlerde verimi artırdı. Üretim sesini düşürdü (Kommutatöre ihtiyaç kalmadığından) Transferde ısı ile kaybı düşürdü (Elektrik taşıma hatlarında yüksek akımla taşınırsa ısı kaybı çok olacaktır. Güç aynı kalacak şekilde voltaj ve akım değerlerinden oynayabiliyor olmak bunu getiriyor.) Maliyeti düşürdü (hem çok kalın tellerle taşımak gerekecekti hem farklı parçalar gerektirecekti.) Verimi artırdı. (sürtünmeleri ve gereksiz parçaları azaltarak yaptı)

Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Hangileri daha kullanışlı? Duruma göre (Elektriği ne için kullanıyorsunuz? Taşırken farklı, kullanırken farklı) değişebilir ama yaygın kullanıma dikkat.

Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Bir yönü yok ki veya iki yönde de çalışıyor! Yani yönü saniyede frekans değeri kadar değişiyor.

Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Günün Özeti Ꜫ = V = 𝑉 𝑚𝑎𝑘 sin(wt) 𝑤=2𝜋. 𝑓= 2𝜋 𝑇 I = 𝐼 𝑚𝑎𝑘 sin(wt) Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik? Ꜫ = V = 𝑉 𝑚𝑎𝑘 sin(wt) 𝑤=2𝜋. 𝑓= 2𝜋 𝑇 I = 𝐼 𝑚𝑎𝑘 sin(wt) 𝑖 𝑒 = 𝑖 𝑚 √2 𝑉 𝑒 = 𝑉 𝑚 √2

Soru Çözümü Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Soru Çözümü Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Soru Çözümü Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Soru Çözümü Geçen Hafta Neler Öğrendik? Elektrik Prizlerinin Pozitif ve Negatif Uçları Neresidir? Ampul Sürekli Işık Veriyor mu? Alternatif (Değişken) Akım (AC) Alternatif Akımın Etkin ve Maksimum Değerleri Alternatif Akım ve Doğru Akımın Avantaj ve Dezavantajları Günün özeti Soru Çözümü Bugün ne öğrendik?

Bugün Neler Öğrendik? 11.2.5. Alternatif Akım 11.2.5.1. Alternatif akımı açıklar. 11.2.5.2. Alternatif ve doğru akım arasındaki benzerlik ve farklılıkları tartışır. 11.2.5.3. Alternatif akımın etkin ve maksimum değerlerini birbirleri ile ilişkilendirir. 11.2.5.4. Alternatif akım ve doğru akımın avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırır. a. Öğrencilerin alternatif akımının kullanılabilirliği ile ilgili bilim tarihinde yer alan tartışmaları incelemeleri sağlanır. b. Öğrencilerin farklı ülkelerin elektrik şebekelerinde kullanılan gerilim değerlerine örnekler vermeleri ve sebeplerini tartışmaları sağlanır.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA NE ÖĞRENECEĞİZ? 11.2.5. Alternatif Akım 11.2.5.5. Alternatif akım devrelerinde devre direncini etkileyen değişkenleri belirler.   11.2.5.6. İndüktans, kapasitans ve empedans kavramlarını açıklar. a. Vektörel ve matematiksel işlemlere girilmez. 11.2.5.7. Değişken ve doğru akım devrelerinde bobinin ve sığacın davranışını açıklar. a. RLC devre işlemlerine girilmez. 11.2.5.8. Bir alternatif akım devresinin rezonans halini açıklar. a. Öğrenciler bobinlerin ve kondansatörlerin elektronik devrelerde kullanım alanlarına örnekler verir ve rezonans durumunu açıklamaları sağlanır.

Yıldırımların Efendisi – Nikola Tesla, 2000 yılı yapımı https://www.izlesene.com/video/yildirimlarin-efendisi-nikola-tesla-master-of-lightning/3602719

Önümüzdeki Hafta Görüşürüz Düzenli Çalışalım ve 