2. MİKROBİYEL EVRİM Dünya ~ 4.5 milyar yıl önce oluştu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
Advertisements

Ekosistemde Madde Döngüsü
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Genetik Bilgi Taşıyan Moleküller DNA’ NIN YAPISI- REPLİKASYONU
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
KARBONHİDRATLAR.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
KİMYASAL TEPKİMELER.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
MADDE DÖNGÜLERİ.
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 23 Şubat Haftası
NÜKLEİK ASİT.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
JEOLOJİYE GİRİŞ-IIB “Atmosfer” Yrd.Doç.Dr. TÜLAY KÖKSOY.
Temiz Enerji Kaynakları
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
Fotosentez Reaksiyonları
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
FOTOSENTEZİN IŞIĞA BAĞIMLI REAKSİYONLARI
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
FOTOSENTEZ - KEMOSENTEZ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
8. BİYOJEOKİMYASAL DÖNGÜLER
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
NÜKLEİK ASİTLER RNA
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Biyoloji dersi proje ödevi
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
MADDE DÖNGÜLERİ.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
KEMOSENTEZ. KEMOSENTEZ Kemosentez: Kimyasal Enerjinin kullanılmasıyla inorganik maddelerden organik maddeler üretilmesine kemosentez adı verilir.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-VI
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-V
Sunum transkripti:

2. MİKROBİYEL EVRİM Dünya ~ 4.5 milyar yıl önce oluştu. Mikrobiyal yaşamın ilk delili ~ 3.86 milyar yıllık kayalarda bulundu. (southwestern Green land) Avusturalya’da yaklaşık 3.5 milyar yıllık kayalardaki ilk stromatolitler

Stromatolitler Filamentli prokaryotes lardan oluşur. Eskileri (3.5 milyar yıllık kayalarda) Anoxygenic phototrophic filamentous bacteria den oluşur (Chloroflexus) Yenileri (1.6 milyar yıllık) Oxygenic phototrophic cyanobacteria

Dünyanın ilk oluşumundaki şartlar CO2 Azot (N2), Amonyak (NH3), Hidrojen (H2) Karbonmonoksit (CO) Metan (CH4), Hidrojen sülfür (H2S), Demir sülfür (FeS) Metan + amonyak = hidrojen siyanid (HCN) ilk yarım milyar yılda dünyada sıvı su yoktu

Dünyadaki ilk enerji kaynakları: Güneşten gelen UV radyasyonu, Volkan aktivitesi sonucu oluşan termal enerji, Radyoaktivite Şimşek Gaz karışımları  şekerler, amino asitler, purinler, primidinler ve yağ asitleri Abiotik oluşum

Kendini çoğaltabilen ilk hücreler nasıl bir yapıya sahipti? İlk hücreler enerji eldesinde hangi yolu kullanmıştır?

Bu hücrelerin kullandıkları karbon kaynakları ya CO2 yada prebiotik sentezdeki organik karbondur. Hipertermofil ototrof olan Aquifex gibi bakteriler ilk metabolizmanın ototrofik olduğu hipotezini desteklemektedir.

Oksijenik fotosentez 3 milyar yıl önce Siyanobakterilerin gelişmesiyle olmuştur. Siyanobakterilerde H2O’nun kullanıldığı ve O2’nin üretildiği bir fotosistem gelişmiştir.

Oksijenin Evrimi Başlangıçta dünyada iki atomlu serbest oksijen (O2) yoktu. Oksijen kayaların yapısında ve suda bulunuyordu Siyanobakterilerin gelişmesinden sonra yaklaşık 2.4 milyar yıl önce atmosferde O2 çoğalmaya başladı O2 çeşitli tepkimelerle hızla havadan temizlendi (metan, yer kabuğundaki demir paslandı, volkanik gazlar, taşların kırılmasında kullanıldı) Yerkabuğunda beş kat daha fazla demir olsaydı O2 nin atmosferde kalıcı olması için 1 milyar yıl daha gerekirdi Atmosferin üst tabakalarına ulaşan metanın yapısı güneşden gelen kızılötesi ışınlarla bozulup oluşan hidrojenler uzaya savrulmuş. Hidrojen miktarı azalınca O2 artmış Hidrojen kaybı olmasa atmosferimiz Titan uydusu atmosferi gibi olurdu

Atmosferde oksijenin birikmesi, güneşten gelen UV radyasyonunu önleyen ozon (O3) tabakasının oluşmasına neden olmuştur. Ozon tabakasının gelişimi öncesinde radyasyondan korunmak için okyanus diplerinde ve kaya altlarında gelişebilen mikroorganizmalar, ozon tabakasının gelişmesiyle diğer ortamlara da yayılmıştır.

The last universal common ancestor (LUCA) RNA genomuna sahip LUCA dan nasıl DNA içeren hücre oluştu? Hücresel evolusyonda yaşam ağacının üç domeini teorisinde virüslerin yeri açıklanamamıştır. (hücresel bileşenler yada en eski hücresel form)

Virüslerde Urasil içeren DNA (nadir) ve sitozin yerine hidroksimetil sitozin içeren DNA vardır. LUCA döneminde virüslerde sadece RNA içeriyordu. LUCA dan önce virüslerde hücresel nükleazlardan korunmak amacıyla DNA oluştu. Deliller günümüzdeki virüslerde var. DNA virüsü daha sonra LUCA yı enfekte etti. Önce DNA plazmid gibi bulundu (E. coli de P1 profajı), Ters transkriptaz eski orjinli bir enzim