Metinlerin Sınıflandırması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
YAZIM KURALLARI.
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Program Tasarım Modelleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Sözsüz İletişimin Özellikleri
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İşlev Açısından Kelime Türleri
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
ANLATIM TÜRLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Öğretimin Uyarlanması
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
DRAMA UYGULAMALARI DRAMANIN ÇOCUĞUN GELİŞİM ALANLARI İLE İLİŞKİSİ
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
DÜŞÜNME.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Tezin Olası Bölümleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNDE METİNLER VE METİNLERİN İLETİSİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
Günlük (Günce).
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Çevribilim Açısından Metin Türü Metin türlerini kendi aralarında toplumsal iletişim işlevlerine göre bölümlemek, çevirinin hem öğretimi hem de uygulaması.
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

Metinlerin Sınıflandırması Said Coşar

Metinlerin Sınıflandırması

Metin ve Edebî Metin Dil, anlatım, biçim ve içerik yönlerinden etkileyici, iyi ve güzel nitelikleri bulunan sözlü-yazılı, sanat değeri taşıyan eserlere edebi (yazınsal) metin denir. Bu metinler, toplumca beğenilmiş ve benimsenmiştir.

Edebî metinlerin özellikleri: İnsanların duygu, düşünce ve hayal dünyasını geliştirir, zenginleştirir. İnsanlar arasında dostluğun kurulmasını sağlar. Çevremizdeki güzellikleri bize gösterir. Kişinin hissettiği ancak tanımlayamadığı duyguları tanımlar.

Edebî metinlerin özellikleri: Bir edebî eseri okuyan kişi psikolojik yönden rahatlar, o eserin kahramanıyla empati kurar, onunla bütünleşir. Edebî eserler yazıldıkları çağın dil, kültür ve sanat anlayışlarını yansıtır. Örneğin; Tanzimat Edebiyatı şair ve yazarlarından Namık Kemal’in eserlerinde o devrin sanat anlayışını, aile, gelenek, görenek ve evlenme gibi konularını görebiliriz.

Edebiyat ürünleri sözlü ve yazılı olmak üzere iki türlü dile getirilmektedir. Yazılı metinler sanat metinleri ve öğretici metinler olmak üzere işlevleri bakımından ikiye ayrılır, sanat metinleri ve öğretici metinler de kendi içinde ayrı ayrı gruplandırılır.

Sözlü Anlatım Duygu düşünce ve hayallerin sözle dile getirilmesine sözlü anlatım denir. Sözlü anlatımda isteğin doğru, düzgün, yalın ve etkili bir biçimde söylenmesi önemlidir. Ses tonu, söyleyiş vurgu, jest ve mimikler sözün etki gücünü artırır.

Sözlü Anlatım Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda; Kurtuluş Savaşı’nda ve Cumhuriyet Devri’nde yaptığı konuşmalar sözlü anlatımın başarılı örnekleridir. Sözlü anlatım; nutuk, konferans, panel, açıkoturum, sempozyum gibi türlere ayrılır.

Yazılı Anlatım Duygu, düşünce ve hayallerin güzel ve etkili biçimde yazıyla dile getirilmesine de yazılı anlatım denir.

Yazılı anlatım kendi içinde türlere ayrılır Yazılı anlatım kendi içinde türlere ayrılır. Yazılı anlatım türleri, bir yazılı anlatımın biçim ve içerik özelliklerine göre içine girdiği türlerden oluşur. Yazılı anlatım türleri kendi içerisinde öğretici metinler ve sanatsal metinler olmak üzere ikiye ayrılır.

Sözlü ve Yazılı Anlatım Arasındaki Benzerlikler Her iki anlatım yolu da iletişim aracı olarak dili kullanır. Gerek sözlü, gerekse yazılı anlatım duygu ve düşüncenin güzel ve etkili söylenmesine önem verir.

Sözlü ve Yazılı Anlatım Arasındaki Farklılıklar: Sözlü anlatımda sözlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için ses tonu, vurgu, tonlama ve söyleyiş biçimi ile jest ve mimiklere yer verilir. Yazılı anlatımda ise yazım kurallarına, noktalama işaretlerine uyulur.

Sözlü ve Yazılı Anlatım Arasındaki Farklılıklar: Sözlü anlatımda kısa cümlelere yer verilirken yazılı anlatımda daha uzun cümleler kullanılır. Sözlü anlatımda günlük konuşma dilinin olanaklarından yararlanılır, kısa ve devrik cümlelerle sözün gücü artırılır. Sözlü anlatımda dinlenilen konunun tekrarı yoktur; yazılı anlatımda tekrar tekrar metni okuma olanağı vardır.

Öğretici Metinler: Bilgi vermek amacıyla düzenlenen metinlerdir. Bunlarla sağlanan iletişimin amacı; bilinmeyen bir hususu açıklama, bir yer ve olay hakkında bilgi verme, bir düşünceyi, duyguyu, kanaati bildirmektir.

Sanatsal Metinler: Sanat yapma kaygısı güdülerek yazılmış metinlerdir. Böyle metinlerde yazar veya şair sözcükleri gerçek anlamları dışında kullanarak sanatlı bir söyleyişe ulaşmaya çalışır. Sanatsal metinler kendi içerisinde; göstermeye bağlı metin ve anlatmaya bağlı metin olmak üzere ayrılır.

Sanatsal Metinler: İnsan her mekânda ve zamanda “anlatma, gösterme ve coşku ile dile getirme” biçimleriyle kendisini ifade etmiştir. “Anlatma” ile destandan modern romana kadar oluşan metinler; gösterme ile ilk tiyatro denemelerinden günümüze kadar gerçekleşen tiyatro metinleri ortaya konulmuştur.

Öğretici metin ile Sanatsal metin Karşılaştırması: Öğretici metinler, bilgi vermek sanatsal metinler ise okuyucuyu coşturmak veya bir olay içerisinde yaşatmak amacıyla yazılır. Coşkuya dayalı metinler ile olay çevresindeki metinlerde kelimeler ve cümleler yan anlam değeri bakımından zengindir. Öğretici metinlerde, kelimeler ve cümleler ilk anlamlarıyla metinde yer alır.

Öğretici metin ile Sanatsal metin Karşılaştırması: Öğretici metinler sanatsal metinlere göre daha açık ve anlaşılırdır. Öğretici metinlerde dil, bir nesneyi, bir kavramı, bir olayı anlatmak, açıklamak, bildirmek ve okuyucuyu uyarmak, harekete geçirmek üzere kullanılır. Sanatsal metinlerde ise dil alıcıyı coşturma işlevinde kullanılır.

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki derste mektup metni üzerinde duracağız. Sıkı çalışın ha! Son…