Levan Biyopolimeri ve Uygulama Alanları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
Advertisements

TATLANDIRICILAR Tatlılık veren bu maddeler şu nedenlerden dolayı kullanılırlar: Hiç şekeri olmayan bir gıda maddesini tatlılaştırmak. Az olan şeker tadını.
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
Yakıt Pilinin Bileşenleri
Fosfor Döngüsü.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
Ülkemizin Doğal Kaynakları
BİYOKÜTLE.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
HAZIRLAYAN: MESUT ŞENTABURLAR.
TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANA0YİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
NMP-Başarı Öyküleri-6.ÇP İmalat sektöründe “sanal kurum” kavramını yaygınlaştırarak, şirketlerin daha esnek ve etkin bir hale gelmesi amaçlanmaktadır.
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
Elektro-Kimyasal İşleme
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
BİYOSENSÖRLER.
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
Gıdalarda Renk Maddeleri
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
ÖDEVİN KONU BAŞLIĞI Öğrenci ismi Danışman ismi Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Etiler, Ankara, TÜRKİYE Konu Başlığı ŞEKİL-1’DE MOLEKÜL FORMÜLÜ.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
Biyosorpsiyon Yöntemi İle Ağır Metal Giderimi
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ Kaynaklar
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
biyoteknoloji ve önemi
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Monascus spp İLE KIRMIZI RENK PİGMENTLERİ ÜRETİMİ Mehmet Selim Şılbır 1, Mehmet Yekta Göksungur 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği.
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
[Pt(bpy)(PIP)]+2 ve [Pt(bpy)(HPIP)]+2 Komplekslerinin Sentezi ve DNA Etkileşimlerinin Belirlenmesi Ufuk Yıldız, Burak Çoban, Abdurrahman Şengül Bülent.
METAL SEKTÖRÜNDE RİSK ETMENLERİ, İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
BİYOPOLİMER EKLENMİŞ KAPSAİSİN YÜKLÜ NANOEMÜLSİYONLARIN TASARLANMASI Pelin Poçan1,Elif Akbaş2, Sermet Can Beylikçi1,Mecit Halil Öztop1 1Gıda Mühendisliği.
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
TET AR-GE PROJE PAZARI PROJEBAHARI5
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
DOKU İSKELESİ OLUŞTURULMASINDA MAKRO ve MİKRO FABRİKASYON
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Tekstil Mühendisliği Bölümü TEK 4070 Seminer II Dersi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILAN TEKNİK TEKSTİL MALZEMELERİ.
Erodium malacoides (L. ) L'Herit. ve Erodium hoefftianum C. A
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
Ekstraselüler DNA’nın (eDNA) Biyofilm Yapısındaki Rolü
Bakteri- Virus- Mantar
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ekstrasellüler Polimerik Maddelerin Aerobik Granüle Etkileri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Enerji Metabolizması ve Regülasyonu Prof. Dr
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Hidrojen üretimi. HİDROJEN ÜRETİMİ Hidrojen enerji sisteminin yeni olmasına karşın hidrojen üretimi yeni değildir. Şu anda dünyada her yıl 500 milyar.
Süleyman Demirel Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, ISPARTA,
Güneş Enerji Santralleri için Otonom Fotovoltaik Panel
Sunum transkripti:

Levan Biyopolimeri ve Uygulama Alanları Seval Dağbağlı1, Nilay Giray2, Selim Şılbır3, Yekta Göksungur3, Taner Baysal3 1 Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Muradiye Manisa 2 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, İzmir 3 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bornova İzmir Sorumlu yazar: seval.dagbagli@cbu.edu.tr ÖZET Levan molekülü fruktoz ünitelerinin β-(2-6) ve β-(2-1) bağlarıyla bağlanmasıyla oluşmaktadır. Mikrobiyal levan sakkaroz içeren üretim ortamlarında, Bacillus subtilis, Bacillus polymyxa, Aerobacter levanicum, Streptococcus sp., Zymomonas mobilis gibi çeşitli mikroorganizmalar tarafından üretilmektedir. Levan suda ve yağlarda çözünebilir, aside, alkaliye ve ısıya karşı dayanıklı ve stabildir, film oluşturabilir, tuzlarla ve yüzey aktif maddelerle uyumludur, su ve kimyasal tutma kapasitesi vardır. Levan biyolojik olarak parçalanabilir, film olarak iyi bir oksijen bariyeridir, organik çözgenlere dirençlidir, kurutulmuş toz formunda uzun süre depolanabilir. Uzun fruktan zincirlerine sahip olması nedeniyle levanın nötr bir tadı vardır. %20’nin altındaki konsantrasyonlarda, levan tipik newton tipi akışkan özellikleri göstermektedir. Bu özelliklerinden dolayı levan, endüstriyel açıdan önemli bir biyopolimerdir ve sanayide kullanım potansiyeline sahiptir. Levanın gıda sektöründe kıvam arttırıcı ve stabilizatör olarak uygulamaları bulunmaktadır. Aynı zamanda prebiyotik ve kandaki kollestrolü azaltıcı etkileri nedeniyle fonksiyonel gıdalarda kullanılabilmektedir. Eczacılık alanında ilaç kaplama malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Bu çalışmada ticari öneme sahip levan biyopolimeri ve uygulama alanları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Şekil 4. B. polymyxa ile levan üretimi Levan Levan fruktozun doğal homopolimerİdir. Levan molekülü fruktoz ünitelerinin β-(2-6) ve β-(2-1) bağlarıyla bağlanmasıyla oluşmaktadır ve β-(2-1) bağları polimerin dallanma noktalarıdır (Şekil 1). Levan, ticari olarak DMJ Biotech Corporation (Kore) ve Montana Biotech SE Inc. (ABD) tarafından üretilmektedir. Levanın Özellikleri ve Kullanım Alanları Levan suda ve yağlarda çözünebilir, aside, alkaliye ve ısıya karşı dayanıklı ve stabildir, film oluşturabilir, tuzlarla ve yüzey aktif maddelerle uyumludur, su ve kimyasal tutma kapasitesi vardır. Levan biyolojik olarak parçalanabilir, film olarak iyi bir oksijen bariyeridir, organik çözgenlere dirençlidir, kurutulmuş toz formunda uzun süre depolanabilir. Uzun fruktan zincirlerine sahip olması nedeniyle levanın nötr bir tadı vardır. %20’nin altındaki konsantrasyonlarda, levan tipik newton tipi akışkan özellikleri göstermektedir. Bu özelliklerinden dolayı levan, endüstriyel açıdan önemli bir biyopolimerdir ve sanayide kullanım potansiyeline sahiptir. Levanın gıda sektöründe kıvam arttırıcı ve stabilizatör olarak uygulamaları bulunmaktadır. Aynı zamanda prebiyotik ve kandaki kollestrolü azaltıcı etkileri nedeniyle fonksiyonel gıdalarda kullanılabilmektedir. Eczacılık alanında ilaç kaplama malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Tıpta ise, tümörlü hücrelere karşı hücre zarlarının modifikasyonunu sağlar, hücre zarlarından sitotoksik ajanların geçirgenliğini arttırarak ajanların tümörlü hücrelere karşı etkinliklerinin arttırmasına yardımcı olur. Levan, hücrelerin çoğalması, cildin nemlendirilmesi, deri tahrişlerinin hafifletilmesi üzerindeki mükemmel etkilerinden dolayı kozmetik ürünlerin formülasyonlarında da yer almaktadır. Sülfatlandırılmış, fosfatlandırılmış veya asetillendirilmiş levan türevlerinin, antitümor ajanları olduklarına dair çalışmalar vardır. Şekil 5 ve 6’da TÜBİTAK 110 O 079 nolu proje kapsamında hazırlanmış levan filmleri gösterilmiştir. Şekil 1. Levan biyopolimeri Levanın molekül ağırlığı ve dallanma derecesi üretimi gerçekleştiren mikroorganizmalara bağlı olarak değişmektedir. Bitkilerden elde edilen levanın ortalama molekül ağırlığı 2000-33000 Da arasında olmaktadır. Bakteriyel levanın molekül ağırlığı bitkilerden elde edilen levandan daha fazladır ve 2×106-100×106 Da arasındadır. Mikrobiyal levan sakkaroz içeren üretim ortamlarında, Bacillus subtilis (Şekil 2), Bacillus polymyxa, Aerobacter levanicum, Streptococcus sp., Pseudomonas sp., Corynebacterium laevaniformans, Zymomonas mobilis (Şekil 3) gibi çeşitli mikroorganizmalar tarafından üretilmektedir. Şekil 2. Bacillus subtilis Şekil 3. Zymomonas mobilis Biyoteknolojik üretimlerde mikroorganizma seçimi, düşük substrat maliyeti ve fermentasyon yönteminin seçimi proseslerin ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için önemli parametrelerdir. Şekil 4’de B.polymyxa ile levan üretiminin aşamaları gösterilmiştir. Şekil 5. Sorbitol içeren levan filmi Şekil 6. Glukoz içeren levan filmi KAYNAKLAR Arvidson, S.A., Rinehart, B.T., Gadala-Maria, F. 2006. Concentration regimes of solutions of levan polysaccharide from Bacillus sp. Carbohydrate Polymers, 65, 144–149. Borsarı, R.R.J., Cellıgoı, M.A.P.C., Buzato, J.B., Sılva, R.S.S.F. 2006. Influence of carbon source and the fermentatıon process on levan productıon by zymomonas mobilis analyzed by the surface response method. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, 26, 604-609. Oliveira, M.R., Sılva, R.S.S.F., Buzato, J.B., Cellıgoı, M.A.P.C., 2007. Study of levan production by Zymomonas mobilis using regional low-cost carbohydrate source. Bichemical Engineering Journal, 37, 177-183. Bekers M., Laukevics, J., Upite, D., Kaminska, E., Vigants, A., Viesturs, A., Pankova, L., Danilevich, A. 2002. Fructooligosaccharide and levan producing activity of Zymomonas mobilis extracellular levansucrase, Process Biochemistry, 38, 701-706. Panesar, P.S., Marwaha, S.S., Kennedy J.F. 2006. Zymomonas mobilis: an alternative ethanol producer, Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 81, 623-635. Han, Y.W. and Clarke, M.A. 1990. Production and Characterization of Microbial Levan. Journal o. Agricultural and Food Chemistry. 38, 393-396. Han Y. , 1990. Microbial levan. Adv Appl Microbiol., 35, 171-194.