HIZLI OKUMA VE ANLAYARAK ÖĞRENME KURSU Bölüm-1/2/3

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sınav ve Test Tekniği Her işin bir tekniği vardır.
Advertisements

HIZLI OKUMA VE NOT TUTMA
VERiMLi ÇALIŞMANIN iLKELERi
Hızlı Okumanın Tarihçesi
Bireysel Çalışma Teknikleri
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ
MENARİT FOTOGRAFİK HIZLI OKUMA
MENARİT İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ İÇİN HIZLI OKUMA
Tatilde Yapılacaklar.
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
SINAV STRESİ ÇÖZÜM AKADEMİ. Başarının asansörü yoktur. Oraya merdivenle çıkılır Hafızanın en iyi dostu dikkattir. Dikkatini yoğunlaştırırken yorulursun,
‘VERİMLİ ÇALIŞMA’.
DİNLEME.
OKUMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç. Dr. Dilek BELET.
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
HIZLI OKUMA Hızlı okuyanlar neler kazandılar
Minikler Akademisi Nedir?
OKUMANIN İLKELERİ.
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
karşınıza çıkabilecek
Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
Doğru Çalışma Yöntemleri
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Doğru Çalışma Yöntemleri
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Girne Orta Okulu Rehberlik Servisi
ATATÜRK İLKOKULU Rehberlik Servisi
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Gelecekte iyi bir meslek sahibi olmanın yolunun daha verimli çalışmaktan geçtiği bir gerçektir. Çok çalışmak değil, Etkili.
BAŞARININ SIRLARI.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
ETKİLİ TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ REHBER ÖĞRETMEN HÜLYA KARAY.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI
OKUMANIN İLKELERİ.
ÇOCUK EDEBİYATI ÖĞRETİMİ
En fazla ödül kazanmış olan İngilizce Dil Eğitimi Programı.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve ZAMANI ETKİLİ KULLANMA
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ve ZAMANI ETKİLİ KULLANMA Çiftlik sahibi olmayı hayal eden genç bir adam bir çiftlik satın alır. Çiftliği satın aldıktan sonra yeterli.
KAHRAMANMARAŞ BİLGİYLE BULUŞUYOR
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
GÜNDEM: 1. Toplantının açılışı, oklama kağıdının imzalanması. 2. Birinci dönem çalışmalarının değerlendirilmesi. 3. Okuma – yazma öğreniminde sınıfın.
NOT TUTMA.
ÇOCUĞUMUN OKUL BAŞARISININ ARTMASI İÇİN NELER YAPMALIYIM?
Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
 her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır.
VERİMLİ ÇALIŞMA YOLLARI
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
EĞİTMEN KOLEJİ VERİMLİ ÇALIŞMA VE TEST TEKNİKLERİ.
REHBERLİK SERVİSİ.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
Sınav Kaygısı.
H. A. AKINCI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
MATEMATİK DERSİNİ NASIL ÖĞRENMELİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. ETKİLİ OKUMA BECERİLERİ  Okurken anlamayı kontrol etmek Metin hakkında soru sormak ve cevaplamak Yüksek sesle okumak.
ETKİLİ TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA, MOTİVASYON VE BAŞARILI OLMA
Kitap Okuma Projesi “KİTAP OKU[YORUM]”
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
1 /A Sınıfı Veli Toplantısına HOŞGELDİNİZ Ramazan SERİNOĞLU
Doğru Çalışma Yöntemleri
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
Sunum transkripti:

HIZLI OKUMA VE ANLAYARAK ÖĞRENME KURSU Bölüm-1/2/3 Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hizmetiçi Eğitim Birimi Tuncay OKAY www.tuncayokay.com

HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ VE ANLAYARAK ÖĞRENME KURSU AMAÇLARI Okuma hızınızı köklü bir biçimde arttırmak. Okuduğunuzu anlamanızı sağlamak ve bunu geliştirmek. Okurken,çalışırken,günlük ya da mesleki yaşamınızda çok daha etkili bir biçimde kullanabilmeniz için gözlerinizin ve beyninizin işlevini anlamanızı sağlamak. Sözcük dağarcığınızı ve genel bilgi birikiminizi arttırmaya yardımcı olmak. Zamandan tasarruf etmenizi sağlamak. Size özgüven kazandırmak. SBS, LYS, LGS gibi sınavlarda öğrenci başarısını arttırmak.

“İnsanlar okumayı öğrenebilmek için ne kadar uzun zaman geçtiğini bilmezler; ben bunu 80 yılda başarmaya çalıştım, başardığımı pek söyleyemem ! “ GOETHE ( KAYALAN,Meriç , Etkili ve Hızlı Okuma Sanatı,s/74, 2003,İstanbul)

HIZLI OKUMA VE ANLAYARAK ÖĞRENME KURSU AMAÇLARI OKUMAYA ETKİ EDEN FAKTÖRLER Göz sağlığı (gözün sağlıklı ve sağlıksız olması) Materyalin düzgün, okunaklı ve anlaşılır olması. Ruhsal durum (Kişinin içinde bulunduğu ruh halleri) Fiziksel durum ( Yorgunluk, hastalık vb.) Göz çabukluğu (Var olan veya sonradan kazanılan) Yavaş okuma alışkanlıkları ve bunları terk edememe Yazının türü (İlgi alanımıza giren ve ilgimiz dışında kalan) Okuma ortamının uygun olmaması İyi bir oturuşun yapılamaması İyi bir aydınlatmanın olmaması İstekli olmak Okuma amacımız (Niçin okuduğumuz) Okumaya hazır olmak

İnsan beyninin sahip olduğu hücre sayısı ? Hızlı Okuma konusunda biraz önce bahsedilen ve önerilen kitabın yazarı kimdir ? Ortalama sayfa sayısına sahip olan bir kitabı 10 dakika içinde okuyabilen insanların sahip olduğu hafızaya verilen isim ? İnsan beyninin sahip olduğu hücre sayısı ? Hangi göz hastalığı hızlı okumaya engel olabilir? “…ben bunu 80 yılda başarmaya çalıştım, başardığımı pek söyleyemem ! “ sözü kime aittir ? Eğitmenin ismi ?

TONY BUZAN FOTOGRAFİK HAFIZA 1 TRİLYON ASTİGMAT GOETHE TUNCAY OKAY Hızlı Okuma konusunda biraz önce bahsedilen ve önerilen kitabın yazarı kimdir ? TONY BUZAN Ortalama sayfa sayısına sahip olan bir kitabı 10 dakika içinde okuyabilen insanların sahip olduğu hafızaya verilen isim ? FOTOGRAFİK HAFIZA İnsan beyninin sahip olduğu hücre sayısı ? 1 TRİLYON Hangi göz hastalığı hızlı okumaya engel olabilir? ASTİGMAT “…ben bunu 80 yılda başarmaya çalıştım, başardığımı pek söyleyemem ! “ sözü kime aittir ? GOETHE Eğitmenin ismi ? TUNCAY OKAY

Y OKUMA LE LGL ÖNERLER 1-Göz saglıgınıza dikkat edin (30-35 cm mesafe kusbakısı bakıs) 2- Isık gözlerinize degil, direk okudugunuz yazıya gelsin 3-Sırtüstü veya yüzüstü yatarak okumayın, iyi bir oturus yapın 4-Belleginizi gelistirmek için bol bol beyin jimnastigi yapınız. 5-Zihnen ve bedenen okumaya hazır olun 6-Hızlı kavramanın en iyi kavrama oldugunu unutmayın 7-Okumalarınızda esnek olun 8-Okuma alıstırmalarında önce kolay metinler seçin 9-Okumanın aynı zamanda düsünmek oldugunu unutmayın 10-Önyargılardan kurtulun 11-Ögrenme amaçlı okumalarda dinlenme ihtiyacı hissettiginiz an dinlenin 12-Okuyacagınız her yazıda ön okuma yapınız 13-Yazının içerigine göre göz-akıl uyumunu saglayınız. 14-Okurken zaman zaman ara verip okudugunuzu özetleyin ve edindiginiz bilgileri yorumlayın 15-Her okunanı ezberlemeye kalkmayın 16-Okuma islemi bittigi zaman kafanıza takılan yerlerle ilgili not alın. 17-Okuma isi bittikten sonra, okumanın size kazandırdıgını hissedin

4-GÖZLER3 D3NLEND3RME: Okuma sırasında gözlerinizin yoruldugunu hissettiginiz an asagıdaki hareketleri sırası ile yapınız. 1-Gözlerinizi yazıdan kaldırarak baska bir yere bakınız. (Deniz, gökyüzü, tavan, bahçe vb.) 2-Avuç içinizi göz kapaklarınızın üstüne çok bastırmadan koyup tam bir karanlık saglayınız. 3-Gözünüzde tam bir karanlık saglayınca, gözünüzün içinde ısık dalgaları olusacaktır. Isık dalgaları geçinceye kadar bekleyiniz. 4-Isık dalgaları geçtikten yaklasık on saniye kadar bekleyip ellerinizi bırakınız. Gözlerinizin dinlendigini göreceksiniz. Tekrar okumaya devam edebilirsiniz. 5-Bu uygulama sonunda halen gözünüzde agrı veya acıma belirtileri varsa göz saglıgınızda problem var demektir. NOT: Göz saglıgı kontrol edilecek.