TÜRKİYE’DE PİLİÇ ETİNİN HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
Fen Teknoloji 5.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
AKUT GASTROENTERİTLER NEDENLERİ ve DİYET TEDAVİLERİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
BESLENMENİN ÖNEMİ
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
MALNÜTRİSYON Dr. Tülay Erkan.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
SPORCU BESLENMESİ.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Beslenme İlkeleri - 4.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE PİLİÇ ETİNİN HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ ANTALYA/TÜRKİYE TÜRKİYE’DE PİLİÇ ETİNİN HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ Prof. Dr. Recep AKDUR

MADDENİN MADDEYE DÖNÜŞÜMÜ Doğada sürüp giden olayların tümü maddenin diğer bir maddeye veya enerjiye dönüşümüdür Aynı şekilde, insanların oluşumu, gelişimi yaşaması ve neslini sürdürmesini sağlayan biyokimyasal olaylar, maddenin maddeye dönüşmesidir. Hareketleri ise maddenin enerjiye dönüşümü ile sağlanır İnsanın yaşamın sürdürebilmesi için gerekli olan madde –madde veya madde - enerji dönüşümlerinin yapılabilmesi için mutlaka dışarıdan madde almak zorundadır. Bu maddelere genel olarak besin diyoruz 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

YOKTAN MADDE VE ENERJİ ELDE EDİLEMEZ Doğada olduğu gibi insan bedeninde de yoktan madde veya enerji elde edilemez İnsanlar, kendisi için gerekli olan besin maddelerini alabildikleri oranda gelişebilir ve sağlıklı olarak yaşayabilirler. Büyüme gelişme ve sağlıklı yaşam, günlük diyetle alınan protein, karbonhidrat, mineral, vitamin ve diğer besin maddelerinin yeterli ve dengeli oranda alınmasına bağlıdır . 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı beslenme ile günlük diyetle alınan gıdaların, insan bedeni için gerekli olan tüm besin maddelerini yeterince ve birbiri ile dengeli bir biçimde içermesi ve hijyenik olması anlatılmak istenir. Bunun gerçekleşmemesi durumuna sağlıksız/kötü beslenme diyoruz. 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ SAĞLIKSIZ BESLENME Direk hastalık nedenidir (marasmus, kwaşhiorkor, gece körlüğü, obezite, ketozis bunardan bazılarıdır. Predispozandır (yetersiz beslenmede non spesifik direnç düşmesi nedeniyle, Tbc, grip, nezle, veya aşırı beslenmede diabet, arterioscleroz gibi hastalıların kolay yerleşmesine neden olur) Hastalıkların seyrini ağırlaştırır (yetersiz ve dengesiz bellenenlerde, Kızamık, Tbc, tüm diğer tüm enfeksiyonlar çok daha ağır ve ölümcül seyreder ). Bulaş aracı olabilir (tarladan ya da çiftlikten sofraya hijyen kuralarına uygun üretilmeyen ve tüketilmeyen gıdalar birçok hastalığın bulaşması ve yayılmasında aracılık eder). 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

SAĞLIKSIZ BESLENME ULUSAL EKONOMİ Yaratıcılık zeka ve yetenek düşüklüğü Fizik güç düşüklüğü İşe devamsızlık Ulusal kalkınma önündeki en önemli engellerden biridir 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

SAĞLIKSIZ BESLENME NEDENLERİ Gıdaya ulaşmada yetersizlik vardır (yoksulluk, eğitimsizlik vb nedenlerle). Gastro intestinal sistemdeki emilim bozukluğu (akut ve kronik ishal, parazitler, metabolik bozukluklar vb) nedeniyle alınan gıdadan yararlanamama söz konusudur. Yenilen maddenin, gıda niteliğinde olmaması ya da tarladan/çiftlikten sofraya dek olan süreçte insan sağlığına zararlı olabilecek maddeler ile bulaşması /kirlenmesi 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

SAĞLIKLI BESLENMEDE PROTEİN Sağlıklı beslenme ile minimum hastalık olasılığı ve maksimum iyilik hali/ sağlıklı yaşam hedeflenir. Bu hedefte hayvansal proteinin çok önemli bir yeri vardır. İnsanın yeterli ve dengeli beslenmesinde protein özellikle de biyo yararlanımı yüksek olan hayvansal protein çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü canlıda büyüme gelişme hücrelerin çoğalması demektir. Hücrenin ise büyük bir kısmı proteinden oluşmaktadır. Bu nedenle de protein alımı büyüme ve gelişmenin olmaz ise olmazıdır. Ayrıca proteinlerin insan bedeninde bir deposu yoktur. Bu nedenle de yaşam boyunca günlük ve düzenli bir biçimde alınmasında zorunluluk vardır. 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

PROTEİN KAYNAĞI OLARAK PİLİÇ ETİ Kaliteli protein kaynağıdır Yeterli vitamin ve mineral Düşük yağ içeriği Kolay sindirilir Daha ucuz Daha hijyenik Olması gibi avantajlara sahiptir. 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ TÜRKİYE’DE DURUM Türkiye’de Yetersiz ve dengesiz beslenme önemli bir halk sağlığı sorunudur Hayvansal protein tüketimi ve süt gurubu tüketimi birçok ülkeye göre daha düşüktür Türkiye Beslenme Ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2010 verilerine göre hiç süt tüketmeyenlerin oranı %44,6 hiç kırmızı et tüketmeyenler ise %20,2 bir orana sahiptir. 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

SEÇİLMİŞ BAZI ÜLKELERDE ET TÜKETİMİ TAVUK KIRMIZI ET TOPLAM Hongkong 36,9 86,7 123.6 ABD 43,2 65.7 108.9 AB ortalaması 18.1 59.0 77.1 Arjantin 36.7 62.4 99.1 Kanada 30.1 52.8 82.9 Türkiye 19.3 12.2 31.5 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ TÜRKİYE’DE DURUM Türkiye’deki çocukların fizik ölçüleri; her on çocuktan biri Türkiye ortalamasına göre, her on çocuktan üçü ise gelişmiş ülkeler ortalamasına göre daha geridir .Bu gerilik tüm yaşam boyu sürmektedir. Protein ve vitamin yetersizliği yalnızca fizik ölçülerde gerilik yapmıyor. Zihinsel geriliğe de neden oluyor. Özellikle yaratıcılık yeteneği düşük oluyor. Türkiye’de Obezite /şişmanlık önemli bir sağlık sorunu Nüfusun %20-25 kadarı şişman. Bu oran kadınlarda %30 erkeklerde ise %13-15. Bu durumda diyetle gereğinden fazla karbonhidrat ve yağ tüketilmesi önemli bir faktör. 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ SONUÇLAR Türkiye’de yetersiz ve dengesiz beslenme, önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunda protein, özellikle de hayvansal protein tüketiminin hem yetersiz hem de düzensiz olması en büyük paya sahiptir. Ekonomik üretim ve dağıtımı, yanında hijyen kurallarına uygunluğu açısından da piliç eti Türkiye’deki hayvansal proteinden yetersiz beslenme sorununa karşı en pratik çözüm olarak gözükmektedir. Ayrıca yüksek ihracat potansiyeli nedeniyle de ulusal ekonomiye ve kalkınmaya katkı yolu ile de dolaylı olarak sorunun çözmene katkı vermeye de adaydır. 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ ÖNERİLER Çözümde piliç etine ilişkin genel önlemlerin (üretim artırılması, dağıtımın düzenlenmesi ve fiyatın düşürülmesi ) yanında Eğitim ile toplum bilincini arttırmak ve bu arada toplumu yanlış yönlendiren odaklara karşı anında ve etkili bir eğitim kampanyası yürütülmelidir Bu kampanyaların etkili olabilmesi kamu ve kamu denetimine olan güvenin tesis edilmesine bağlıdır. 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ

AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ TEŞEKKÜRLER 18.04.2017 AKDUR / TÜRKİYE'DE HALK SAĞLIĞI ve PİLİÇ ETİ