BİYOFİZİK TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ-I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
Advertisements

DOÇ. DR. AHMET AKÇAY ÇOCUK ALLERJİSİ UZMANI.  Egzersizle tetiklenen astım  Egzersizin tetiklediği bronkokonstruksiyon (Egzersizin tetiklediği astım)
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
KİŞİSEL HİJYEN.
Türkiye Futbol Federasyonu
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
BESLENME VE DİYETETİKTE
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORCU BESLENMESİ.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Ruh Sağlığının Ölçütleri
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Tek-gen Hastalıkları.
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KANSER.
Temel Haslık Testleri.
2. Sağlık hizmetleri.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
1. sağlık ve sağlığın girdileri
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
LABORATUVAR TESTLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2-6 YAŞ ÇOCUK ELBİSE KALIBI
ŞEKER HASTALIĞI.
HÜCRE ADAPTASYONU Fizyolojik stresler ve patolojik uyaranlarla karşılaştıklarında bunlara uyum (ADAPTASYON) gösterip, canlılıklarını ve işlevlerini koruyarak.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
Bedensel Büyüme ve Psiko-Motor (devimsel) Gelişme
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Ölçme Sonuçları Üzerinde Test ve Madde İstatistiklerini Hesaplama
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Sunum transkripti:

BİYOFİZİK TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ-I

Beslenme yetersizliğinden fizyolojik fonksiyonlar da etkilenir ve birtakım bozukluklar görülür. Bu bozuklukların saptanması yetersizliğin iyi bir göstergesidir. Biyofizik yöntemlerle beslenme durumu değerlendirilirken dokuların fonksiyonel yeteneklerini veya yapısal bozukluklarını inceleyen çeşitli testler yapılır.

Bu testler şöyle sıralanabilir Tat duyusu kaybının incelenmesi (örn. Çinko yetersizliği) Karanlığa adaptasyon testi (A vitamini yetersizliği) Kapiller dayanıklılığın ölçülmesi (C vitamini yetersizliği) Sinir akomodasyon testi (Tiamin yetersizliği) Kemik iliği incelenmesi ile depo demir durumunun saptanması Kemik mineral yoğunluğunun saptanması (osteoporoz tanısında kullanılır) Bilişsel fonksiyon testleri El kavrama gücünün ölçülmesi ile kas gücünün incelenmesi İmmünolojik fonksiyon testleri Enerji harcamasının saptanması

El Kavrama Gücünün Ölçülmesi ile Kas Gücünün İncelenmesi Son yıllarda yapılan çalışmalar el dinamometrelerinin beslenme durumunu değerlendirme yöntemi olarak kas işlevinin belirlenmesinde basit, hızlı, yararlı, ucuz ve etkin bir test olduğunu göstermiştir.

Elin kavrama gücü; üst ekstremitenin fonksiyonel bütünlüğünün objektif bir kriteri olarak kabul edilmekte, tedavinin değerlendirilmesinde kolaylık ve objektiflik sağlamakta, günlük yaşamda fonksiyonel özerkliğin korunmasını da sağlamaktadır. El kavrama gücü bireyin maksimum gücü ile el dinamometresini sıkması sonucu kg cinsinden yapılan ölçümdür. Bu el ve ön koldaki çeşitli kasların gücünün ölçümüdür.

Bireylere yemek yeme ve yazı yazma gibi günlük yaşam aktivitelerinde ve güç gerektiren aktivitelerde kullandıkları el sorulup, bu işler için kullandıkları el baskın el olarak belirlenir. Ölçümler, bireyler ayakta,dirsek ve el bileği tam ekstansiyonda iken yapılır. Baskın ve baskın olmayan ellerde ölçümler üçer kez tekrarlanarak, ortalamaları hesaplanır. Kilogram cinsinden kaydedilir.

İmmünolojik fonksiyon testleri Malnütrisyon tüm organ ve sistemler üzerinde etki gösterdiği gibi immün sistemi de etkiler. Sonuçta genel olarak bir immün sistem yetersizliği oluşur. Hücresel immünitedeki bozulma hümoral immünitedeki bozulmadan çok daha erken başlar ve belirgindir. İmmünolojik durumu ortaya koyabilen testler beslenme durumu hakkında da bilgi verebilir.

Malnütrisyon sonucu; İmmün yetenek azalır, Lenfosit sayımı düşer, Gecikmiş deri hipersensitivitesi azalır. Total lenfosit sayısı ve Deri hipersensitivite testleri beslenme durumunun değerlendirilmesi için kullanılabilen testlerdir.

Total lenfosit sayısı Total lenfosit sayısı = % lenfosit x beyaz hücre sayısı 100 1500-1200 lenfosit / mm3 Hafif yetersizlik 1200-800 lenfosit / mm3 Orta yetersizlik < 800 lenfosit / mm3 Ağır yetersizlik

Total lenfosit sayımı beslenme durumunun yanı sıra: Kanser İnflamasyon Enfeksiyon Stres durumundan Bazı ilaçların kullanımından da etkilenmektedir.

Hücresel immüniteyi gecikmiş deri hipersensitivite testi ile gösterebilmek mümkündür. Yapılan bazı çalışmalar gecikmiş deri hipersensitivite cevabının malnütrisyonlu hastalarda ve kötü prognozla ilintili olarak görüldüğünü ortaya koymuştur.

Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, steroid türü ilaç kullanımı vb. durumlarda anerjik yanıt alınabildiği için tam olarak beslenme durumunun değerlendirilmesinde önerilmemektedir.

Enerji harcamasının saptanması

Organizmanın yaşamsal faaliyetleri olan tüm kimyasal ve biyokimyasal işlevler besinlerin oksidasyonu sonucu ortaya çıkan enerji (iş ve ısı enerjisi) ile sağlanmaktadır.

Enerji gereksinmesi Uzun süreli sağlıkla ilgili olarak; Vücut kütlesinin ve kompozisyonunun korunması, Gerekli ve arzu edilen fiziksel aktivitenin sağlanması, Çocuklarda optimal büyüme ve gelişme, Gebelikte doku kazanımı, Emziklilik döneminde yeterli süt üretiminin desteklenmesi için gerekli olan toplam enerji harcamasını dengeleyecek besin enerjisi miktarıdır. Yeterli beslenen yetişkinler için bu değer toplam enerji harcamasına (TEE) eşittir

Enerji harcaması farklı yöntemlerle tahmin edilebilir veya ölçülebilir. Günlük toplam enerji harcamasının ana bileşenleri; Dinlenme (veya bazal) metabolizma hızı (DMH-BMH), besinlerin termik etkisi (TEF) ve fiziksel aktivitenin (FA) enerji maliyetidir. . Bu üç bileşen, günlük toplam enerji harcamasını (TEH) oluşturmaktadır.

Bazal metabolik hız (BMH); tüketilen besinlerin sindirilmesinden sonra (yemekten 12 saat sonra), mutlak dinlenme anında (sırt üstü yatma) uyanık olarak harcanan enerjidir. Ölçüm; Uyandıktan hemen sonra Yatar pozisyonda Son öğün üzerinden en az 10-12 saat geçtikten sonra Oda sıcaklığı 25ºC civarında iken yapılır. Ölçüm öncesinde fiziksel aktivite yapılmamalıdır. Yani vücut dinlenme durumunda iken yaşamını sürdürebilmesi için gereken enerji miktarı.

Dinlenme Metabolik Hızı Dinlenme anında vücudun çalışması için harcanan enerjidir. Dinlenme metabolik hız için yemekten 12 saat sonra koşulu aranmaz, günün herhangi bir saatinde mutlak dinlenme anında ölçülür. İkisi arasında %10 kadar bir fark olup, pratikte birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Metabolik Hızı Etkileyen Faktörler Cinsiyet Vücut cüssesi Vücut bileşimi Yaş Gebelik Kas tonu Büyüme Endokrin hormonlar Uyku Mensturasyon durumu Ateş Çevre ısısı

BMH HesaplaNmaSINDA KULLANILAN DENKLemler

Harris Benedict denklemi (kkal/gün) Erkek BMH=66.5+(13.75 A)+(5.0 B)-(6.77 Y) Kadın BMH=655.1+(9.56 A)+(1.85 B)-(4.67 Y) Bebek BMH = 22.1+31.05A + 1.16B Y= Yaş(yıl) A=Ağırlık (kg) B=Boy (cm)

Schofield denklemi (kkal/gün) A: Ağırlık (kg) Yaş(yıl) Erkek (BMH) Kadın (BMH) 0-3 59.5A - 30.3 58.3A -31.0 3-15 22.7A + 504 20.3A + 485 15-18 17.6A + 656 13.3A + 690 18-30 15.0A + 690 14.8A + 485 30-60 11.4A + 870 8.1A + 842 > 60 11.7 A + 585 9.0A + 656 22

FAO/WHO/UNU DMH HESAPLAMA DENKLEMİ (kkal/gün) Yaş (Yıl) Erkek Kadın 0-3 60.9A – 54 61.0A – 51 4-10 22.7A + 495 22.5A + 499 11-18 17.5A + 651 12.2A + 746 19-30 15.3A + 679 14.7A + 496 31-60 11.6A + 879 8.7A + 829 > 60 13.5A + 487 10.5A + 596 A = Vücut Ağırlığı (kg)

Pratik olarak DMH’nın hesaplanması (WHO) DMH = Ağırlık (kg) x 1 kkal/kg x 24 DMH =Ağırlık (kg) x 0.95 kkal/kg x 24

BMH’na eklemeler Aktivite %10 yatağa bağımlı %15-20 yatağa bağımlı, hareket ediyor %25 hareket ediyor %30 hafif aktivite %50 orta aktivite %100 ağır aktivite

Besinlerin termik etkisi (BTE) Besin ögelerinin sindirimi, emilimi, taşınması, metabolizması için gerekli enerjidir. *Karbonhidrat ve yağlar %5-6 *Proteinler %25-30 *Karışık diyet %10 Ortalama total enerji gereksinmesine katkısı % 10'dur. *Yemek sonrası egzersiz BTE’ni iki katına çıkarır. *Soğuk, kafein ve nikotin BTE’ni artırmaktadır. artırır. DMH, besinlerin termik etkisini içermektedir

Fiziksel aktivite (FA) Fiziksel aktivitenin günlük enerji harcamasına katkısı bireylerin yaptıkları fiziksel aktivitenin; türüne, süresine, yoğunluğuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Yatağa bağımlı hastalarda %10'dur.