KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
Advertisements

Son dönem akciğer kanserli hastaya semptomatik yaklaşım
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
CERRAHİ.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
TİROİD NODÜLLÜ HASTAYA YAKLAŞIM
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
HEPATİK KOLOREKTAL METASTAZLAR
Birinci Basamakta Tiroid Hastalıklarına Yaklaşım
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM YRD.DOÇ.DR.AHMET DAĞ
Hipotiroidi ve Subklinik hipotiroidi
Vücudumuzda salgı yapan üç tip bez bulunmaktadır.
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Kanser için risk faktörleri
  GUATR Tiroidin iltihabi ve tümöral nedenler dışında kalan büyümelerine guatr denir. Latince "gutter"den gelen Fransızca "goitre", yani boğaz kelimesinden.
TOKSİK OLMAYAN GUATR ve TİROİD KANSERLERİ
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
Vena Cava Süperior Sendromu
KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ
Tiroid Hormonları ve Yorumlanması
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
Sintigrafik Yöntemler 3
Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan.
BEL – BOYUN FITIKLARI.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD.
KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD. ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ Hipertiroidi.
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
RADYOSİNOVEKTOMİ (eklem içi tedavi)
Prof. Dr. Göktürk MARALCAN
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ AD Arş. Gör. Dr. Hatice ÇAVUŞ
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Solunum Sisteminde Nükleer Tıp Uygulamaları
Tiroit Sintigrafisi Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesi:
Akciğer perfüzyon sintigrafisi
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Radyonüklid Uptake Mekanizması
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Tiroid Kanseri Tedavisi
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
KARACİĞER TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ
Endokrin Sistem Adrenal Medulla Sintigrafisi I-131 MIBG
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
İYONİZE RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ
Gebelikte Tiroid Hastalıkları
AMİLOİD GUATR: OLGU SUNUMU
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
Radyoiyot tedavisinin yan etkileri
TİROİD SİNTİGRAFİSİ.
Tedavi sonrası taramada daha fazla odak
İyot negatif, Tg yüksek olan hastada sol paratrakeal alanda
Uygulama Prosedürü Kalite kontrol: Uygulama: Takip:
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
TİROİD KANSERLERİ Prof. Dr. Sevim Güllü.
Diferansiye Tiroid Karsinomalarında Radyoaktif İyot Tedavisi
TİROİD NODÜLÜNE YAKLAŞIM
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM DR.MURAT AKIN
Onkolojik Nükleer Tıp Uygulamaları
Sunum transkripti:

KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI Radyonüklid Tedaviler

Radyonüklid Tedavi Temel prensip; bir organ veya doku içerisine lokal olarak verilen veya metabolik taşıyıcılar aracılığı ile hedef dokuya yönlendirilen radyoaktif maddelerin, çevresine yaydığı ışımalar yoluyla hedef hücrelerde oluşturduğu yıkıcı etkiden faydalanmaktır. Amaç; hedef hücrelerde radyasyon etkisine bağlı sitotoksik etki (hücre ölümü) oluşturulurken, hedef hücreleri çevreleyen dokularda hücre hasarını mümkün olan en az seviyede tutmak ve vücudun geri kalan kısımlarını radyasyonun zararlı etkilerinden korumaktır.

Konvansiyonel RT Moleküler sistemik RT

Radyonüklid tedaviler: Tiroid Hastalıklarının Tedavisi Hipertiroidi Diferansiye tiroid kanseri Radyosinovektomi (eklem içi tedavisi) Nöroendokrin tümörlerin tedavisi I-131 MIBG tedavisi Somatostatin reseptör tedavisi Radyoimmünoterapi (monoklonal antikor tedavisi) Ağrılı kemik metastazlarının palyatif tedavisi Karaciğer tümörlerinde tedavi

TiROİD HASTALIKLARININ TEDAVİSİ Prensip: Radyoaktif iyotun tiroid hormon sentez mekanizmasına dahil olması sonucu doku atrofisi ve buna bağlı tiroid bezi boyutlarında küçülme, hormon sentezinde azalma ve hücre proliferasyonunda azalma. Endikasyonları: Hipertiroidi ve tiroid kanseri tedavisi

Tedavi etkinliği yüksek, yan etki nadir ve hafif Hipertiroidi Endikasyonları: Özellikle toksik adenom Toksik diffüz guatr (Graves) Tedavi etkinliği yüksek, yan etki nadir ve hafif Tedavi dozu belirlenmesi : Sabit doz uygulaması Hesaplanmış doz Gland boyutları İyot uptake’i önemli

Hipertiroidi Tedavi sonrası 4-10 günlük süre içinde hasar gören folliküllerden salınan hormonlar nedeniyle dolaşımdaki tiroid hormonu seviyesi artabilir, bu dönemde hipertiroidi semptomları belirginleşirse antitiroid ve β bloker ilaçlar kullanılabilir. Tedaviden 6-8 hafta sonra tiroid bezi küçülmeye ve hipotiroidi ortaya çıkmaya başlar. Dirençli vakalarda radyoiyot tedavisi 3-6 ay ara ile tekrarlanabilir.

Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri - %70-80 Foliküler tiroid kanseri - %20-30 İndiferansiye tiroid kanseri Medüller tip tiroid kanseri Anaplastik tiroid kanseri Diğer: lenfoma, sarkoma vb DTK iyi prognozlu iken, medüller ve anaplastik tiroid kanserinde prognoz oldukça kötüdür.

Tiroid Kanseri Farklı histolojik tipteki tiroid kanserlerinin klinik seyirlerinde de farklılıklar izlenmektedir. Papiller karsinomda tipik olarak lenfatik yayılım sonucu bölgesel lenf nodu tutulumu ve akciğer metastazları daha sık görülürken, foliküler karsinomda hematojen yolla kemik metastazı görülme riski daha yüksektir. Hastanın tanı sırasındaki yaşı, cinsiyeti, tümörün boyutu, histolojik özellikleri, ekstratiroidal yayılımı ve klinik evresi prognozu belirleyen temel faktörlerdir.

Tiroid Kanseri Tedavisi Standart tedavi protokolu; Total tiroidektomi Yüksek doz I-131 ile bakiye dokunun ablasyonu Levotiroksin (T4) ile TSH supresyonu İyi DTK’li hastalarda radyoiyiot tedavisi yaşam süresinin arttırılmasında en kuvvetli prognostik belirleyicidir.

Tiroid Kanseri Tedavisi Radyoiyot ablasyonu/Radyoiyot tedavisi Radyoiyot tedavisi radyonüklid tedavi lisansı bulunan nükleer tıp servislerinde radyasyon güvenliği açısından özel tedbirlerin alındığı odalarda yatırılarak uygulanır. Hastaların vücudundaki radyasyon dozu, ilgili yönetmelikler ile belirlenen doz seviyelerine düştüğünde hastalar taburcu edilir. Taburcu edilen hastalara vücutlarındaki radyasyon dozuna göre belirlenen sürelerde radyasyon güvenliği açısından dikkat etmesi gereken kurallar açıklanır.

A B (A) :100 mCi radyoiyot (I-131) tedavisi sonrası yapılan tüm vücut tarama sintigrafisinde tiroid lojunda bakiye tiroid dokusunda radyoiyot tutulumu. (B): Tedaviden 6 ay sonra yapılan düşük doz (5 mCi) radyoiyot tüm vücut tarama sintigrafisinde bakiye tiroid dokusunda ablasyon.

A B TPCa tanısı ile total tiroidektomi uygulanan hastada ablasyon amacıyla verilen 100 mCi radyoiyot (I-131) tedavisi sonrası yapılan tarama sintigrafisinde (A) tiroid lojunda bakiye tiroid dokusunda radyoiyot tutulumu. Tedaviden 6 ay sonra yapılan düşük doz (5 mCi) radyoiyot tüm vücut tarama sintigrafisinde boyun bölgesinden alınan statik görüntüde rezidü tiroid dokusuna ait düşük yoğunlukta radyoiyot tutulumu (B).

Radyoiyot tedavisinin yan etkileri Akut dönemde bulantı, mide ağrısı gibi gastrointestinal etkiler ve özellikle yüksek doz uygulamalarda siyaladenit Bu tür şikayetler için uygulama öncesi antiemetik ilaçlar ve tükrük bezi sekresyonunu artırıcı tavsiyeler (limon suyu içme, sakız çiğneme vb) yararlıdır.