Ankara Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ç.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.
Advertisements

SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
Mikroenjeksiyon.
OVULASYON İNDÜKSİYONUNDA BİRİNCİ BASAMAK TEDAVİLER
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
IUI’DA BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Sperm, Oosit Transportu ve Fertilizasyon
Açıklanamayan İnfertilitede Yanlışlar ve Doğrular
Prof. Dr. Barış Altay Üroloji Anabilim Dalı
ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİLER BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
Kadın Doğum Hekimi Gözüyle Sperm Parametreleri
KÖTÜ OVARYAN YANITLI OLGULARIN SİKLÜS İPTAL KRİTERLERİ NE OLMALIDIR?
ERKEK İNFERTİLİTESİ Prof. Dr. Barış ALTAY.
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
İNFERTİLİTE Tanım İnsidans %15 Primer infertilite Sekonder infertilite
Prof. Dr. Barış ALTAY Üroloji Anabilim Dalı
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Is premature LH surge a poor prognostic factor for IVF cycles
IVF & HASTA SEÇİMİ Prof. Dr. N.Cem FIÇICIOĞLU Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı & ÜYTM Merkezi Direktörü,
Op. Dr. ADNAN KEKLİK İzmir Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ
KIZIM ADET GÖRMÜYOR Dr.Aytekin Altıntaş.
GnRH Antagonistlerinin IUI Başarısında Etkileri
İnmemiş Testis Dr Firdevs Baş
İnfertilite ve Tedavi yolları
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
ERGEN SAĞLIĞI.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
“Gonadotropin-releasing hormone” analoglarının YÜT‘de kullanımı
ADOLESANLARDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
TESE öncesi hormonal tedavinin yeri ve TESE için yeni endikasyonlar
OOGENEZ VE EMBRİYONER GELİŞİM
PCOS’ta Ovulasyon İndüksiyonunda Birinci Basamak Tedaviler
Dr. Hakan Özörnek EUROFERTIL İstanbul. Mart 2010 dan beri yürürlükte 35 yaş altı hastalarda ilk iki siklusta tek embryo trasferi, Diğer tüm hastalarda.
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY A N K A R A GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Kontrollü Ovaryan Hiperstimulasyon Stratejisi
Meme Kanserinde Fertilitenin Korunması
A. Erkeğin dış üreme yapıları (Şekil 15-1’e bakınız) B. Erkeğin iç üreme organları (Şekil 15-1’e bakınız) C. Erkeğin üreme fizyolojisi D. Kadının.
Doğal ve indüklenmiş sikluslarda endokrin farklılıklar
İnfertilitede Tubal Faktör Ve Tedavisi
GnRH Antagonist ve İmplantasyon
İnfertilite incelemelerinde minimalist yaklaşım yararlı mı ?
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İNFERTİLİTE ETYOLOJİSİ VE ERKEN GEBELİK KAYBI İLİŞKİSİ DR. ULUN ULUĞ TJOD ANTALYA, 2015.
Harran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK.
A - OI ve/veya IUI İşlemi (1)Evli olmakla birlikte eşlerden herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç soybağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması.
MENSTRUAL DÜZENSİZLİKLER
Prof. Dr. Güler Küçükturan
İnfertiliteye yaklasım ve Tüp bebek uygulamaları
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
İNFERTİLİTE.
 Üreme çğındaki kadınlarda her ay oluşan periyodik kanamalara menstrüral siklus (adet dögüsü) adı verilir  Bir siklus ortalama 28 gündür ancak 21 ile.
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
KÖPEKLERDE SEKSÜEL SİKLUS SORUNLARI VE İNFERTİLİTE
IVF ÖNCESİ LAPAROSKOPİNİN YERİ
IUI ne zaman yapılmalı ne zaman son bulmalı ?
İNFERTİL ÇİFTİN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstatistikler  %10-15 infertilite  72.4 milyon çift  Fekundabilite oranı: 25/100  12 ay sonunda gebelik : 85/100.
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

Ankara Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. İNFERTİLİTE Doç.Dr. Cem Atabekoğlu Ankara Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.

İnfertilite ("kısırlık") 12 siklus boyunca, korunmadan ve yeterli sayıda cinsel ilişkide bulunulmasına karşın gebelik oluşmamasıdır. primer (birincil) infertilite sekonder (ikincil) infertilite

12 siklus beklemeden başvurması gereken çiftler de vardır: Anne adayının 35 yaş ve üzerinde olması, Çiftlerden birinde gebeliğe engel olacağı bilinen bir durumun varlığı söz konusu olduğunda

Gebe kalamama nedenleri %40 durumda problem kadında, %40 durumda erkekte, %20 durumda da hem kadın hem de erkekte bulunmaktadır. İnfertilite için tetkik yapılan çiftlerin yaklaşık %10'unda ise gebelik oluşmaması için bariz bir neden bulunamaz. "açıklanamayan infertilite "

İnfertilite nedenleri 1-Sperm üretimi ve spermin iletilmesiyle ilgili sorunlar Oligospermi (sperm sayısının düşük olması) Azospermi (hiç sperm olmaması) Sperm üretimi ve iletimi normal olmasına karşın spermin dışarı boşalmasını engelleyen impotans (ereksiyon yani "peniste sertleşme" olmaması), erken boşalma gibi durumlar da erkeğe bağlı nedenler arasında yeralır.

Spermiyogram Değer Normal parametre Hacim 1.5-5.0 mL PH >7.2 Viskozite <3 (0-4) Konsantrasyon >20 ml/mL Toplam sperm sayısı >40 mil Motilite yüzdesi >%50 Normal morfoloji %14 Yuvarlak hücreler <5 mil/mL (WBC) Sperm aglutinasyon <2 (0-3)

2-Oosit (yumurta hücresi) üretimi ile ilgili sorunlar PCOS ANOVULASYON Premature menopoz Agonadizm

3-Oosit ve spermin karşılaşması ve birleşmesiyle ilgili sorunlar kızlık zarı doğuştan tümüyle tıkalı olabilir, vajina, serviks veya uterus yine doğuştan hiç olmayabilir tüplerin tıkanması pelvik enfeksiyonlardır (PID). Endometriozis, miyomlar,

4-İmplantasyon ile ilgilili bozukluklar Asherman sendromu: doğumsal genital anatomik bozukluklar: septumlar ("perde"), bikorn (çift odacıklı) uterus, unikorn (tam gelişmemiş) uterus, Uterus didelfis (çift uterus)

GEBE KALAMAYAN BİR ÇİFTE YAPILACAK İNCELEMELER Jinekolojik ve erkekte genital muayene ve ultrason Spermiyogram Ovulasyonu gösteren testler Kadında hormonal tetkik TSH ve prolaktin,FSH,LH Histerosalpingografi ("ilaçlı rahim ve tüp filmi") Endoskopik yöntemler (Laparoskopi ve histeroskopi, Falloposkopi ) Postkoital test

HSG

Endoskopik yöntemler (Laparoskopi ve histeroskopi)

Ovulasyon (yumurtlama) olup olmadığının belirlenmesi Midluteal faz progesteron ölçümü Folikülometri Bazal vücut ısısı ölçümü İdrarda LH (luteinizan hormon) saptanması Endometrial biyopsi Ferning- Spin barket belirtileri

Bazal vücut ısısı ölçümü

GEBE KALAMAYAN BİR ÇİFTİN TEDAVİSİ Hiçbir tedavi yapmadan beklemek Var olan sorunun giderilmesi ve beklenmesi Erkek Faktörü tedavisi varikosel Tubal faktör tedavisi laparoskopi Ovulasyon (yumurtlama) bozukluklarında ovulasyon induksiyonu Öncelikle yumurtlamayı engelleyen etkenler varsa giderilir. polikistik over, tiroid hastalıkları veya hiperprolaktinemi olabilir. Kontrolsüz diabet, kollajen doku hastalıkları (lupus gibi), böbrek hastalıkları da ovulasyonu bozabilir.

Ovulasyon indüksiyonu FSH/LH Klomifen Östrojen SSS (-) Perifer Antiöstrojenik Gonadotropik Klomifen Üriner FSH Rekombinan FSH Human Menopozal gonadotropinler HCG GnRH agonistleri GnRH antagonistleri

Yardımcı üreme teknikleri (ART) İntrauterin inseminasyon (IUI) ("suni dölleme", "aşılama") açıklanamayan infertilite olgularında ya da sperm sayısının düşük olduğu durumlarda IVF: İnVitro Fertilizasyon (tüp bebek) GIFT (Gamete IntraFallopian Transfer) ZIFT (Zygote IntraFallopian Transfer) ICSI (IntraCytoplasmic Sperm Injection) TESE, MESA-PESA

IVF

ICSI

PGD