TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HASAT SONRASI İŞLEMLER VE DEPOLAMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
E- Pazarlama Nedir? Pazarlama, bir ürünün tüketici tarafından bilinmesi, talep edilmesi ve alınmasını sağlayan, bu çerçevede, birçok bileşeni bulunan planlanmış.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
karIşImlarIn ayrIlmasI
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
TBS’de DEPOLAMA.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
D o l p h i n M Doğal Taş Üretim Takip & Kaynak Planlaması Yazılımı
Tedarik Zinciri Yönetimi:
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sunum transkripti:

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HASAT SONRASI İŞLEMLER VE DEPOLAMA   Kalite doğrudan etkilenmekte, etken madde oranı ve bileşimi değişebilmekte (Özellikle glikozit içeren),  Drog olarak kullanılan kısımlar Digitalis sp. ve Echinaceae sp. gibi türlerde taze olarak işlenebilirken, Origanum sp., Lavandula sp. Salvia sp. Orchis sp., Capparis sp., gibi bitkilerde kurutma, kaynatma, salamura işlemlerden sonra farklı ürünlere işlenmektedir

Yıkama: Özellikle doğadan toplanan meyan kökü, çöven, salep, bazı çiçek soğan ve yumruları gibi droglarda yıkama ve kurutma işlemleri yapılmaktadır. Glikozit ve saponin gibi suda çözünen maddelerin bulunduğu droglar başta olmak üzere tüm droglar vakit kaybetmeksizin ufak parçalara ayrılmadan yıkanmalıdır.

2. Kurutma: hasat sonrasında kaliteyi etkileyen unsurlardan en önemlisidir.   Kurutma yerlerine kadar hasat edilmiş taze bitkilerin hızlı bir şeklide taşınması ve kurutma işlemine başlanması Biçilen veya toplanan taze/yaş ürünün kendine has kokusunu ve rengini koruması için direkt güneş altında uzun süre kalmalarına izin verilmemelidir.Yabancı madde, böcek ve mikroorganizma bulaşıklığını artırmakta, Genel anlamda aromatik bitkilerde, uçucu yağ kaybının önlenmesi açısından kurutma sıcaklığı düşük tutulmalıdır.  Kurutma yöntemleri, Ülkemizde kullanılan kurutma yöntemleri güneşte, gölgede, kurutma fırınlarında (fosil yakıtlı, katı yakıtlı, elektrikli kurutucular), güneş enerjili kurutucularda kurutma Tünel tipi kurutucuda yapılan kurutmanın daha kısa sürede, yüksek uçucu yağ oranı ile bitkilerin doğal renklerinde kurutma sağlanmakta, Geleneksel kurutma yöntemleri olan ve çoğunlukla kontrolsüz koşullarda yapılan kurutmalarda; drog kalitesindeki düşüş, etken madde kaybı, ürüne yabancı madde karışması ve iklim koşullarından kaynaklanan toplu ürün kayıpları gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilmektedir.

Ayırma-kıyma-doğrama:   Uçucu yağların droglardaki pozisyonuna (salgı tüyleri, salgı cepleri, salgı kanalları vb.) bağlı olarak işleme esnasında ve sonrasında depolama koşullarında ciddi kayıplar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, aromatik bitkilerde tüketilene veya işlenene kadar drogların tüm olarak parçalanmadan saklanması tavsiye edilmektedir.

3. Depolama GYPSOPHILA (Çöven ) Kurutma işleminden sonra belirli bir nem oranına sahip drogların uygun ambalajlarda ve rutubet koşullarında saklanması kalite açısından önemli hususlardandır. Herba (kekik, nane, oğulotu), yaprak (defne, biberiye, funda), kök (meyan, çöven), meyve (anason, rezene, kimyon, kişniş), tohum (çörekotu, haşhaş, çemen) ve çiçek (lavanta, karkade, papatya) droglarında tavsiye edilen saklama nemi %10 ve aşağısıdır. Aşırı nem içeren droglarda mikrobiyal bozulma, sıcak koşullarda kızışma, küflenme ve uçucu yağ içeren droglarda aroma maddelerinde kayıp veya dönüşümler ortaya çıkabilmektedir. Yağlı tohum ve meyvelerde yağ asitlerinin dönüşümü de söz konusudur. Soğan ve yumru droglarının saklanmasında canlılığın korunmasının istendiği durumlarda özel koşullar sağlanması gerekmektedir. Arslan N. Vd. 2015. GYPSOPHILA (Çöven )

4. Paketleme: Paketlemede kullanılan etken maddelerin hassasiyeti, ürün miktarı ve saklama süresine bağlı olarak değişmektedir.   Üretici koşullarında işlenmemiş halde hacim oluşturan kekik, defne, biberiye, funda vb. gibi herba ve yaprak droglarında harar denilen büyük polietilen bazlı çuvallar kullanılmaktadır. Diğer droglarda da ekonomik ve dayanıklı olması nedeniyle yine polietilen bazlı çuvallar tercih edilmektedir. Özellikle modern işletmelerde işleme sonrasında toptan satışlar için kâğıt torbalar kullanılmaktadır. Sıcaklığın yüksek olduğu ortamlarda hava geçirmeyen ambalajlardaki aromatik droglarda uçucu yağlar buharlaşabilmekte ve ambalajın açılması ile birlikte hava ortamına karışmaktadır. Böyle durumlarda, geriye kalan üründeki uçucu yağ miktarı oldukça düşük seviyelere gerileyebilmektedir. Sıcaklığın yüksek olduğu koşullarda hava geçirgenliği olan doğal ambalaj malzemelerinin kullanılması daha yararlı olabilecektir. Arslan N. Vd. 2015.

5. Ekstraksiyon işlemleri: a. Sabit/Uçucu yağ ekstraksiyonu: Ekstraksiyon,bitkilerin içerdikleri biyoaktifmaddelerin (fitokimyasallar) seçici çözücüler (solventler) kullanılarak ayrıştırılması işlemidir. Ekstraksiyon sonucu elde edilen ürüne“ekstarkt”denir. Distilasyon veya ekstraksiyon işlemlerinde su ve kimyasal organik çözücüler (etanol, metanol, hekzan, petrol eteri, aseton vb.) kullanılmaktadır. Aromatik bitkilerden uçucu yağ üretiminde kullanılan temel yöntem damıtma (distilasyon) olup, ülkemizde üretilen en önemli uçucu yağlardan gül yağı “su distilasyonu” yöntemiyle, kekik, adaçayı ve defne yağları ise “buhar distilasyonu” yöntemiyle elde edilmektedir. Distilasyon işlemi sonucunda ticari değere sahip iki farklı ürün “saf uçucu yağ” ve “distilasyon suyu” ortaya çıkmaktadır. Yağ gülü gibi ekonomik değeri yüksek bitkilerde farklı organik çözücüler kullanılarak konkreti, absolüt gibi farklı ürünler de üretilmektedir. http://ziraat.sdu.edu.tr/assets/uploads/sites/138/files/tarla-bitkilerine-giris-27092016.pdf Arslan N. Vd. 2015.

b) Kuru ekstre: Son yıllarda tüm dünyada popüler hale gelen gıda takviyeleri, nütrasötikler, kapsül veya tablet formundaki bitkisel ilaçlarda bitkilerin etken madde içeren kısımlarından elde edilen ekstreler kullanılmaktadır. Kuru ekstre eldesinde kullanılan ham drogların etken madde miktarı ve bileşimi ile kullanılan yöntem ve kimyasallar elde edilecek ekstrenin kalitesini etkilemektedir.

c) Sıvı ekstre: Keçiboynuzu ve andız pekmezi ülkemizde ekonomik anlamda en fazla üretimi yapılan sıvı ekstrelerdendir. Son yıllarda, doğal tatlandırıcı olarak piyasaya giren Stevia sp. Bitkisinin ülkemizde tarımının başlaması ile birlikte Stevia ekstresi (Şurubu) üretiminde de gelişmeler yaşanmaktadır. Meyan balı uzun yıllardır ülkemizin farklı yörelerinde faaliyet gösteren bir iki fabrikada üretilmekte hem iç tüketim de hem de dışsatımda değerlendirilmektedir.