BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mikroplar Nelerdir?.
Advertisements

Mikro-organizmalar nelerdir?
Mikroplar bizim için faydalı da olabilirler!?!
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
VİRÜSLER.
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
Kan ve Bağışıklık Sistemi
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
VİRÜSLER
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kan ve Bağışıklık Sistemi -
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRENİN YAPISI.
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
HÜCRE.
Canlıların Ortak özellikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
HÜCRE.
DENETLEYİCİ SİSTEMLER
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hücre.
CANLILAR ARASINDAKİ ETKİLEŞİM VE BESLENME
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BAĞIŞIKLIK.
GEBELİKTE AŞILANMA.
BAĞIŞIKLIK.
İNSANDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
MİKROSKOBİK CANLILAR.
VİRÜSLER.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
SERUMLAR. Damardan dışarı alınan kan, kısa bir süre sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşan kısım çökünce üstte sarımtırak bir sıvı kalır. Bu sıvıya kan serumu denir.
HÜCRE NEDİR?.
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI ve ÇEŞİTLİLİĞİ
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
Canlıların Ortak özellikleri.
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR: k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-
Biyoloji dersi proje ödevi
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
MERHABA ARKADAŞLAR ŞU ANDA BENİ GÖREMEZSİNİZ ŞİMDİ GELİYORUM.
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT NİDA AKBULUT KUTAY SOYLU ALPER TURHAN

MİKROORGANİZMA:Gözle görülemeyen tek hücreli mikroskobik canlılardır. Yararlı ve zararlı olmak üzere ikiye ayrılır.

YARARLI MİKROORGANİZMALAR: Sütün yoğurt ve peynire dönüşmesi. Üzümden sirke ve şarap elde edilmesi. Kalınbağırsakta B ve K vitamini oluşmasını sağlayan bakterilerdir.

ZARARLI MİKROORGANİZMALAR: Hastalık yapan bakteri ve virüslerdir.

MİKROP:Mikroorganizmaların vücutta hastalık yapan çeşitleridir. Mikroplar;solunum-sindirim-kan-deri (yaralar) yoluyla vücuda girebilir.

Vücuda giren mikropların hastalık belirtilerini ortaya çıkarana kadar gen süreye kuluçka evresi denir. Her hastalığın kuluçka evresi farklıdır Bu farklılık; Mikrobun çokluğuna Hastalık oluşturma yeteneğine Vücudun direncine bağlıdır.

Kuluçka evresinde mikroplar enfeksiyon yapacak güce ve sayıya ulaşır. Mikropların salgılandığı zehirli maddelere toksin denir. Vücuda giren mikroplara karşı (toksin);vücut hücreleri tarafından salgılanan koruyucu maddelere (antikorlara) antitoksin denir. Antitoksin vücutta uzun süre korunur. Antikor oluşumuna neden olan maddelere antijen (toksin) denir.

ANTİKOR:Vücutta mikroplara karşı oluşan bağışıklık maddesi ANTİJEN:Vücuda dışarıdan girerek antikor oluşumuna sebep olan mikroptur

VİRÜS:Zehir demektir. Beslenme-büyüme-solunum gibi hayatsal oayları göstermediklerinden cansız,kendilerine özgü kalıtsal madde DNA veya RNA taşıdıklarından canlı kabul edilirler.

ZORUNLU PARAZİTLER: Yaşamak için canlı hücresine yerleşir ve hastalık yapar. Canlı dışında kristalleşirler. Hücre zarı-stoplazma-organel-çekirdekleri yoktur Protein kılıftan oluşur Kalıtım maddeleri DNA yada RNA dır Enzim sistemleri yoktur.Bu yüzden antibiyotiklerden etkilenmezler. Ancak canlı hücre içinde yaşayabilirler. Canlı dışında herhangi bir metobolik hareket göstermezler. Bakteri içinde çoğalan virüslere bakteriyofaj denir.

İnsanlarda;AİDS-suçiçeği-kızamık-grip-nezle-uçuk-hepatit-çocuk felci Hayvanlarda;kuduz-kuş gribi Bitkilerde;tütün-mozaik hastalığı

BAKTERİLER; Prokaryot hücre yapısındadır. Çekirdek-mitokondri-kloraplast gibi zarla çevrili organelleri yoktur. Ribozomları vardır.protein sentezi yaparlar. Hücre duvarı-hücre zarı-stoplazması vardır Kalıtım maddesi DNA stoplazmada dağınık halde bulunur. Bazılarında hareket organeli kamçı bulunur. Hücre duvarı özel bir protein-şeker karışımından oluşur. Şekil ve beslenmelerine göre farklı şekilleri vardır.

BASİLLER KOKÜSLER

SPİRALLER VİBRİYOLAR

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ORGANLARI: Lenf bezleri Bademcik kırmızı kemik iliği timüs bezi karaciğer

BAĞIŞIKLIK:Vücudun mikroplara karşı gösterdiği dirençtir.

DOĞAL BAĞIŞIKLIK: Bu bağışıklık bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında anne kanındaki antikorların bebeğin vücuduna geçmesi ve doğduktan sonra anne sütünden anne sütünden aldığı antikorlar nedeniyle kazandığı bağışıklıktır

YAPAY BAĞIŞIKLIK: Bu bağışıklık vücudun mikroplara karşı antikor oluşturmasıyla edinilir.

AŞI:Bir hastalığın hastalık hastalık yapma nedeni olmayan zayıflatılmış yada öldürülmüş mikrobun veya bunların ürettiği salgılardan üretilen maddelere denir.

SERUM:İçinde hazır antikor ve besin maddeleri bulunan sıvıya denir SERUM:İçinde hazır antikor ve besin maddeleri bulunan sıvıya denir.hastalık anında tedavi amaçlı kullanılır.

AŞI Koruyucudur. Aktif bağışıklık sağlar. Labaratuvarda hazırlanır. Bağışıklık süresi uzundur Hastalanmadan önce kullanılır. Zayıflamış mikrop yada toksinleri içerir.

Tedavi edicidir. SERUM Pasif bağışıklık sağlar. Hayvan kanından hazırlanır. Bağışıklık süresi azdır. Hastalık sırasında uygulanır. Antikor içerir.

Edward Jenner: 1796 çiçek aşısı Lois Pasteur: 1870-1886 kuduz aşısı Robert Koch: 1877 bakterileri tanımladı Beijrinek: 1900 diğer araştırmacılarla virüsleri keşfetti Aleksander Fleming: 1928 penisilini buldu Janes Salk: 1955 çocuk felci aşısı