Şeker Tüketİmİ ve SağlIk

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Beslenme ve Performansa Etkisi
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Tuzun Azaltılması Programı
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

Şeker Tüketİmİ ve SağlIk

Şeker; früktoz (meyve şekeri), glikoz, laktoz (süt şekeri), sakkaroz/sükroz (çay şekeri) gibi basit yapıdaki karbonhidratlar için kullanılan genel bir isimdir. Bunlar posa ve nişasta gibi kompleks karbonhidratlardan farklı olarak daha küçük yapıda olup, kolaylıkla emilerek kan şekerini hızlıca yükseltir. Şekerler; süt ve süt ürünleri, ekmek, tahıllar, kurubaklagiller ile meyve ve sebzelerin doğal yapısında da bulunur. Ancak diyetle alınan şekerin büyük kısmını, besinlerin doğal yapısında bulunan şekerler değil, sonradan eklenen ilave şekerler oluşturur.

Şeker kamışı, şeker pancarı gibi kaynaklardan elde edilen çay şekeri olarak da bilinen sakkaroz/sükroz, üretim aşamasında tat verici veya koruyucu amaçlı olarak yaygın şekilde yiyecek ve içeceklere eklenmektedir. Son yıllarda sakkaroz yanında, mısır şurubu, glikoz şurubu, früktoz şurubu gibi farklı şeker kaynakları da sıklıkla kullanılmaktadır.

Şekerler vücut için hazır enerji kaynaklarıdır; ancak ilave şekerler; diyetin enerji içeriğini artırdıkları besin ögesi yoğunluğunu azalttıkları için diyetin kalitesini de azaltırlar. Bu nedenle, ilave şeker içeren besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi vücut için gerekli diğer besin ögelerinin yetersiz alımına ve böylece dengesiz beslenmeye neden olur.

Şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimi aşırı enerji alımına neden olarak, başta yağ dokusu olmak üzere toplam vücut ağırlığının artmasına (obezite-şişmanlık) neden olur. Şişmanlık kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi çeşitli hastalıkların gelişme riskini artırır. Aşırı şeker tüketimi sonucunda diş çürükleri de meydana gelebilir. Ağızda bulunan bakteriler şekeri kullanarak dişi çürüten asit oluşumuna neden olur. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için bu tür besinlerin ve özellikle ilave şeker tüketiminin azaltılması gereklidir. İlave şekerden sağlanan enerji, günlük alınan toplam enerjinin %5-10’nunu aşmamalıdır.

Şeker içeren içecekler yerine su tercih edilmelidir. Şeker Tüketimini Azaltmak için Öneriler İlave şeker içeren yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Şeker içeren içecekler yerine su tercih edilmelidir. Karbonhidrat gereksinmesinin karşılanmasında; tam tahıllar, kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler, süt gibi besinler tercih edilmelidir. Kolalı-gazlı içecekler yerine süt, ayran veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Çay, kahve gibi içeceklere şeker ekleniyorsa, eklenen şeker miktarı, aşamalı olarak, azaltılmalıdır. Kek, bisküvi, kurabiye gibi besinler yerine tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Ekmeğin üzerine reçel, marmelat, şurup vb. sürerek tüketme alışkanlığı varsa, bu alışkanlıktan vazgeçilmeli veya tüketilen miktar azaltılmalıdır. Şekersiz veya daha az şeker eklenmiş ürünleri tercih edebilmek için besin etiketlerini kontrol etmek alışkanlık haline getirilmelidir.

Tuz Tüketİmİ ve SağlIk

Tuz=Sofra tuzu Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür”dür (NaCl). Tuzun %40’ı sodyum, %60’ı klordur. 1 gram tuzda 400 mg sodyum bulunur. Tuz, lezzet verici özelliği nedeniyle besin hazırlamada kullanıldığı gibi turşu, konserve, salamura gibi besin saklama işlemlerinde de koruyucu amaçlı kullanılmaktadır.

Besinler genellikle gereksinimden daha fazla sodyum içerirler. Sofra tuzu, kabartma tozu ve yemek sodası sodyumun en iyi kaynaklarıdır. Tüketilen sodyumun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuzdan değil, işlem görmüş besinlerden gelir. İşlenmiş besinler sodyum alımının genelde %75’ ini oluşturur. Salamura besinler de (zeytin, turşu, peynir gibi) sodyum alımına önemli oranda katkıda bulunur. İşlem görmemiş besinlerde de doğal olarak sodyım vardır.

Vücutta sıvı ve kan basıncı dengesinin düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması için sodyum gereklidir. Bir yetişkinin sağlıklı bir biçimde yaşantısını sürdürebilmesi için günde 1500 mg sodyuma ihtiyacı vardır. Yüksek tuz tüketimi (sodyum alımı); hipertansiyon, böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, felç, kanser gibi kronik hastalıklara neden olabilir. Tadına bakmadan yemeklere tuz eklenmemeli ve fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.

Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları Daima taze ve/veya tuz eklenmemiş besinler tercih edilmelidir. Satın alınan hazır ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinler tercih edilmelidir. Masada tuz kullanılmamalı, tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma vericiler ve baharatlar tercih edilmelidir. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu vb. yiyecekler, tuz içeriği kontrol edilerek tüketilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Hazır yiyeceklerin ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.