MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

EKO-ETİKET TÜRKİYE Evren Goralı 2011.
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
FIRINCILIK MAMÜLLERİ ÜRETİMİ İÇİN
MTF-F05 Rev:00 Yayın Tarihi:
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
Gıdalarımızı saklama kuralları
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
EV KAZALARI.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
SİTE TEMİZLİĞİ.
EVİMİZDE KULLANDIĞIMIZ TEMİZLİK ÜRÜNLERİ SAĞLIMIZI TEHDİT EDİYOR
ENERJİ TASARRUFU.
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
WC Temizliği.
İzolasyon Odalarının Temizliği
ERK İSG&İK ERK –
Türkiye’nin Sunu/Slayt Paylaşım Sitesi
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
ISI YALITIMI.
TEMİZLİK TERTİP DÜZEN.
AŞÇI ÇIRAĞI KURSUNA HOŞGELDİNİZ
Hasta Odası Temizliği.
HAZIRLAYAN: AD: EREN SOYAD: TAŞTEPE SINIF: 6-A
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
NOZULLAR VE YERLEŞİMİ BACA NOZUL YERLEŞİMİ Baca çevresi 160 cm
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
ÇİFT KOVALI PASPAS ARABASI KULLANIMI
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
TEMİZLİK KİMYASALLARININ VERDİĞİ ZARARLAR
ÇAĞIN GÖKTAŞ.
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
HAZIR GIDALAR TEKNOLOJİSİ
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
İSRAF NEDİR Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf,
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Ekoloji evden başlar. Çevrenin korunmasına yönelik küresel bir mücadele devam ederken bizler kendi evlerimizde EKO-yaklaşım prensiplerini uygulamaya başladık.
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
T EMIZLIK EĞITIMI Hazırlayan : Elif Demirci EĞİTİM HEMŞİRESİ.
HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
TOKAT CEMENT PLANT Günlük İSG Denetimi (Ambar)
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
KAT HİZMETLERİ DEPARTMANINDA İŞ PERİYOTLARI
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Gider Açma - Gider Tıkanıklığı Açma - Tıkanan Gider Borusu Nasıl Açılır? Teber İnşaat Altyapı.
EV KAZALARI.
Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği
KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ
2018 Yılı Devam Eden Projeler
İzolasyon Odalarının Temizliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Kereste ve Mobilya Kriterleri
Sunum transkripti:

MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI

GÜNLÜK Hazırlık ve pişirme Zeminler Toz ve atıkları uzaklaştırın ve nötr veya Alkali deterjanlar ile yıkayın Lavabo ve evyeler Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuz esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin

Depo Zemin Nötr deterjan ile yıkayın ve dezenfekte edin Bulaşıkhane Servis Nötr deterjan ile yıkayın ve dezenfekte edin

Zemin, çöp sepetleri, aynalar, musluklar, raflar, sıhhi tesisat. Tuvalet ve banyolar Zemin, çöp sepetleri, aynalar, musluklar, raflar, sıhhi tesisat. Nötr veya alkali deterjanlar ile yıkayın ve klor bazlı kimyasallar ile dezenfekte edin Zemin ve fayanslar Sudkostik esaslı deterjan ile yıkayın ve klor Esaslı kimyasallar ile dezenfekte edin

HAFTALIK Hazırlık ve pişirme Yıkanabilir duvarlar Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin Lavabo ve evyeler Asitli çözücüler ile kireçlerden arındırın Cam ve pencereler Nötr deterjan ile yıkayın

Tuvalet ve banyolar Sıhhi tesisat Asitli çözücüler ile kireçlerden arındırın Fayans kaplı duvarlar Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin

AYLIK Hazırlık-pişirme Tavan aydınlatma Nötr deterjan ile yıkayın Tavan ve duvarlar Örümcek ağlarını ve örümcekleri alın Bulaşıkhane Camlar Alkol bazlı deterjan ile yıkayın

Depo Depo rafları Nötr deterjan ile yıkayın Camlar Alkol bazlı deterjan ile yıkayın Aydınlatma sistemi

Banyo ve tuvaletler Camlar Alkol bazlı deterjan ile yıkayın Tavan aydınlatma Nötr deterjan ile yıkayın

EKİPMANLAR İÇİN T E M İ Z L İ K VE DEZENFEKSİYON PLANI

GÜNLÜK Hazırlık ve pişirme Bıçak ve mutfak kullanım malzemeleri Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin Tencere, tepsi ve kaplar Nötr, güçlü yüzey aktif madde içeren ve Düşük köpüklü bir deterjan ile yıkayın

Çalışma tezgahları ve tüm ekipmanlar Temizlik için nötr deterjan kullanın, yerleri dezenfekte etmek için amonyak tuzu kullanmak gerekir. Soğuk odalar Zeminler Nötr deterjan ile yıkayın

Bulaşıkhane Bulaşık makinesi filtreleri Yemek artıklarını aldıktan sonra birikintileri temizleyin. Tezgahlar ve evyeler Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin

Servis ve tüketim Çalışma tezgahları, evyeler, soğuk tezgahlar, benmariler Nötr deterjan ile yıkayın ve dezenfekte edin Soğuk vitrinler Alkol bazlı deterjan ile yıkayın. içecek dispenserleri Çıkış muslukları nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin Dondurma dispenserleri Bıçak ve silindiri nötr deterjan ile yıkayın

HAFTALIK Hazırlık ve pişirme Davlumbaz filtreleri, buzdolapları Alkalin esasli deterjan ile yıkayın Dolaplar, raflar, tezgah altları Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı Dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin Fritözler Yüksek yağ çözücü özelliğe sahip deterjanlar ile yıkayın Fırınlar Alkali esaslı deterjan ile yıkayın

Soğuk odalar Raflar, kapılar, kulplar Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin Duvarlar (Yan paneller) Nötr deterjan ile yıkayın.

Yemek dağıtım Ekmek muhafazasi Nötr deterjan ile yıkayın ve amonyum tuzu esaslı dezenfeksiyon maddesi ile dezenfekte edin Benmariler Asit çözücüler ile kireçten arındırın

AYLIK Hazırlık ve pişirme Soğutucular,Kompresörler, kondenseler, Soğutma, serpantinleri Nötr deterjan ile yıkayın Bulaşıkhane Davlumbazlar

Çalışma yüzeylerinin ve kullanım malzemelerinin deterjan ve dezenfektan maddelerden arındırılması amacı ile bol suyla son durulama yapılmalıdır.

Kemirgenler, Böcekler, Diğer Kanatlı ve Haşereler İle Mücadele

Bunlar çeşitli fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik bozulmalara yol açmaktadır. TBS’lerinde sorun yaratan ve kontrolü zor olan başlıca zararlı canlılar sinek, böcek vb. haşereler, sürüngen ve kuş türleridir.

Bu zararlılarla savaşmada amaç; Bu zararlıların işletmeye girişlerini engellemek, Barınaklarını, gıda ve su kaynaklarını yok etmektir.

Ortamı ve ekipmanları her gün temizleyin. Depo, imalat, servis ve/veya satış noktalanandaki artıkları düzenli olarak toplayın. Kapı ve pencereleri haşerelerin sızmasını önleyecek teknik özellikte yapın Zemin ve duvarlardaki bütün çatlak ve delikleri kapatın.

Temizlik açısından ulaşılamayacak noktaların oluşmasından mümkün olduğunca kaçının (buzdolaplarının, kalorifer peteklerinin ve fırınların arkası, lavabo altları gibi) Haşere ve kemirgenler için sığınak görevi görecek mobilya ve cihazları kullanmayın ya da ortada tutmayın.

Bakanlıkça izin verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Mücadele ilaçları üzerinde toksik etkileri ve kullanımları açısından uyarılar bulunan uygun etiketler taşımalı, sadece bu amaç için kullanılan kilitlenebilir odalar veya dolaplarda saklanmalıdır. Haşere ve kemirgen mücadelesi için uzman ve deneyimli bir firmadan profesyonel yardim istemek uygun olacaktır.

MUTFAK KAZALARI

DÜŞMELER Kırık,çıkık ve çeşitli travmalara neden olabilir. YANMALAR

KESİLMELER ELEKTRİK ÇARPMALARI Yanma ve şoklara yol açar.

GAZ PATLAMALARI VE ZEHİRLENMELER