Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Advertisements

BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Bilişim Teknolojilerine Giriş
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 1- Vasfi Tuğun.
CEIT 101 Teorik Emrah SOYKAN - Konu 1- Emrah Soykan.
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
DONANIM NEDİR?.
Tarafından yayınlanmaktadır
Aşağıdakilerden hangisi işletim sistemi değildir?
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Donanım ve Yazılım Tacettin İnandı Halk Sağlığı. DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
Donanım Birimleri.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
Bilgisayar Donanımı Dersi
DONANIM VE YAZILIM.
Mustafa TEZCAN BTY Kasım,2015.  Tanım 1: ◦ Günlük hayatımızda sahip olduğumuz hak sorumluluklarımızın sanal ortamda da geçerli olduğunun farkına varmaktır.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
DEPOLAMA.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ. HARİCİ VERİ DEPOLAMA NEDİR?  Harici Veri Depolama: Verilerimizi saklamak ve gelecekte kullanmak amacıyla kullanılan.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DONANIM VE YAZILIM.
YAZILIM (SOFTWARE).
DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Anakartın Temel Bileşenleri
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
Bilgisayar Donanımı Dersi
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Programları Programlama Dilleri
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
DONANIM BİRİMLERİNİ TANIYOR MUSUNUZ?
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
BİLGİSAYAR NEDİR Hedefler Konu Anlatımı Sorular Kimiz?
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
Temel Bilgisayar Bilgileri
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
BİLGİSAYAR NEDİR ? Samet AYDEMİR Metin KARAARSLAN
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Bilgisayar Yazılımları
KÜMELİ İŞLEM - BEOWULF Hande DOĞAN - Ersin ER
Temel Kavramlar Bilgisayar Çalışma Mantığı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
İşlemciler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Hata ayıklama da denilen programlama hatalarını bulma ve düzelme işlemine ne denir? a) Veri b) Yazılım c) Bug d) Debugging e) Donanım.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
Veri Saklama Birimleri
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Donanım ve Yazılım Teknolojiler

Donanım ve Yazılım Teknolojiler Bilgisayar denince birbirini tamamlayan iki kavram akla gelir. Bunlar; 1- Birincisi donanım 2- İkincisi ise yazılımdır. BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM

DONANIM ( Hardware) Bilgisayarın bünyesinde bulunan her türlü mekanik ve elektronik cihazlara donanım denir. Kısacası bilgisayarların elle tutulabilir fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir.

DONANIM BİRİMLERİ 1- CPU (Central Processing Unit, Merkezi İşlem Birimi) İşlemci: CPU genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır. Çünkü tüm işlemler CPU tarafından yapılır. CPU aritmetiksel ve mantıksal olarak 2 kısımda oluşur.

DONANIM BİRİMLERİ 2- Harddisk (Sabit Disk): Bilgisayarlarda bilgi depolama birimidir. Sabit diskler büyük miktarda bilgiyi uzun süreli olarak saklamak için kullanılır. Bilgisayar kasasının içinde kendileri için ayrılmış yuvalara yerleştirilirler. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde taşınabilir harddisklerde üretilmektedir.

DONANIM BİRİMLERİ 3- Ram (Random Access Memory. Rasgele Erişimli Bellek): Herhangi bir noktasına doğrudan erişilebilen bellek tipidir. Kapasitesi ne kadar büyük olursa bilgisayar o kadar hızlı işlem yapar. NOT: Elektrik kesildiğinde üzerindeki bilgiler silinir. 4- Rom (Ready Online Memory. Sadece Okunabilir Bellek): Sadece okunur bellektir. İçerdiği verilerin üzerine sadece bir kere yazıldığı ve bir daha değiştirilemediği bellek tipidir. NOT: Elektrik kesildiğinde üzerindeki bilgiler silinmez.

DONANIM BİRİMLERİ 5- Anakart ( Mainboard ): Bilgisayarlardaki temel devre ve bileşenleri üzerinde bulunduran karttır. Kısacası bilgisayarda kullanılan bütün donanımların üzerinde bulunduran ya da ona bağlanan donanım birimine anakart denir.

DONANIM BİRİMLERİ 6- Ses Kartı: Bilgisayarın sesi işlemesini sağlayan karttır. Bir ses kartı olmadan bilgisayar sadece bip sesleri çıkarabilir.

DONANIM BİRİMLERİ 7- Ekran Kartı: Bilgisayarın görüntüyü işlemesini sağlayan donanımdır. 8- Ethernet Kartı: Bilgisayarı modeme ve diğer bilgisayarlara bağlamaya yarayan donanımdır.

DONANIM BİRİMLERİ 9- Kasa: Bilgisayar içinde bulunan donanımların bir arada bulunmasını sağlayan donanımın adıdır. 10- Fare ( Mouse):

DONANIM BİRİMLERİ 11- Klavye ( Keyboard ): Bilgisayarın bilgi girişinde kullanılan ve daktiloya benzeyen parçası. Klavyeler harflerin dizilişine göre farklı tiplerde olabilirler. Sol üstte bulunan harf Q ise Q klavye F ise F klavye olarak adlandırılır. F klavyede harfler Türkçe daktilolarda düzenledikleri şekildedirler.

DONANIM BİRİMLERİ 12- Yazıcı (Printer): 13- Tarayıcı (Scanner): Bilgisayardaki yazı ya da resimleri kağıda basmak için kullanılan donanımdır. 13- Tarayıcı (Scanner): Her hangi bir yazıyı ve ya resmi kağıt üzerindeki haliyle bilgisayara aktaran donanımdır.

YAZILIM Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir. Bu yazılımlar aşağıdaki gibidir. 1- İşletim Sistemi Yazılımları: İşletim sistemi, bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır.

YAZILIM 2- Uygulama Yazılımları: Uygulama yazılımları belirli konulardaki problemlerin çözümüne yönelik olarak programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Değişik amaçlara yönelik yüzlerce uygulama programı vardır. Örneğin; Office programları (Word, Excel, Powerpoint vs.), photoshop, winamp, flash, oyunlar, antivirüs programları vs.

YAZILIM 3- Programlama Dilleri: Uygulama yazılımlarının ve işletim sistemlerinin yazılması, oluşturulması için kullanılan programlardır. Örnek: Java, Delphi, Pascal, C++,Visual Basic vs.

YAZILIM Kullanım Haklarına Göre Yazılım Çeşitleri Lisanslı Yazılım: Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır. Örnek: Office Programları Demo Yazılım : Özellikleri kısıtlanmış, tanıtım amaçlı yazılımlardır. Paylaşılan Yazılım : Tanıtım amaçlı bir süreliğine (30 gün,15 gün vs) ücretsiz kullanılabilen, süre bitiminde lisans hakları satın alınmak koşuluyla kullanılabilen yazılım türüdür. Freeware (Bedava) Yazılımlar : Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin cd, disket, internet vasıtasıyla dağıtılarak kullanılan programlardır. Beta Yazılımlar : Yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir.