TBS’DE HİJYEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
HİJYEN.
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KİŞİSEL HİJYEN.
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
EL YIKAMA.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.

DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET.
TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI REHBER ÖĞRETMEN AYŞE KOLKESEN.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ KİŞİSEL BAKIM. MODÜLÜN AMACI UYGUN ORTAM VE GEREKLİ ARAÇLAR BULUNDUĞUNDA KİŞİSEL BAKIMINA ÖZEN GÖSTEREN, KİŞİSEL BAKIM KURALLARINI.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
TBS’de yönetİm.
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Su ve Gıda Hijyeni.
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN) Aydın KEMENT Okul Rehber Öğretmeni.
Sunum transkripti:

TBS’DE HİJYEN

Personel Hijyeni Besinlerin mikrobiyolojik kalitesi, TBS’de çalışanların hijyeniyle yakından ilgilidir. Besinin güvenilirliği, çalışanların temizliğinden emin olunmakla başlar.

Kişisel temizlik ve hijyen kuralları toplu beslenme sektöründe; besin hazırlama, besin işleme, saklama, servis sırasında önemli bir yer tutmaktadır. Besinlerin hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi ancak kişisel temizlik ve hijyen kurallarına uyulması sonucu önlenebilir.

Kişisel temizlik kuralları sağlıklı bir yaşam arzulayan tüm bireylerin, vücut temizlik ve bakımını hijyen kurallarına uygun bir şekilde yapmasını ifade eder. Toplu Beslenme Sistemleri’nde çalışan personelin hijyen eğitimlerini alması önemlidir. Personelin hem kendi sağlığı hem de toplum sağlığı açısından kişisel temizlik ve sağlık kurallarına uyması zorunluluktur

Personelin besinlere bakteri bulaştırma yolları Solunum yolu ile ( öksürme, hapşırma ) Açık ve enfekte yaralarla (kesik, yanık, çıban vb) Sindirim sistemi ile ( dışkı ile kirlenmiş eller vb) Kişisel hijyen ve sanitasyon kurallarına uymayarak (vücut temizliğinin yapılmaması vb) İşletme alanlarında yasaklara uymayarak (sigara içmek, sakız çiğnemek vb)

TAM OLARAK SAĞLIKLI OLMAK Personel El ve tırnak temizliği ve bakımına Saç temizliği ve bakımına Vücut temizliğine Ağız ve diş sağlığına Giysi temizliğine dikkat etmelidir. TAM OLARAK SAĞLIKLI OLMAK

El ve tırnak temizliği El temizliği kişisel hijyenin ilk adımıdır. Eller ve tırnaklar mikroorganizmaları vücuda taşıyan başlıca araçlardır

Clostridium perfringens, Ellerde Bulunan Geçici Mikroorganizmalar Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp., Clostridium perfringens, Giardia lamblia, Norwalk virüsü, Hepatit A virüsü Ellerde Geçici Mikroorganizma Bulunma Sebepleri

El Temizliğinin Yapılması Gereken Durumlar İşe başlamadan önce(Çift yıkama), Mutfağa girerken(Çift yıkama), Tuvaletten çıkınca(Çift yıkama), Dışkı materyali temizlendikten sonra(Çift yıkama), Yara, bere, kesik, sivilce ve bandajlara dokunulduğunda(Çift yıkama), Öksürüp hapşırdıktan sonra, Saç, kulak, burun temasından sonra, Çiğ gıdalarla temas edildiğinde, Kirli araç gereçlerle temas sonrasında, Sigara içildiğinde, Para ile uğraşıldığında,

Mendil kullanıldıktan sonra, Kirlendiğini hissettiğiniz her durumda, Temizlik sonrasında, Her dinlenme ve Aradan sonra. Çöpler ellendikten sonra, Kirli tabak, araç-gereçler ellendikten sonra, Çiğ ve pişmiş yiyeceklere geçiş alanlarında, Burun ellendikten sonra, Saç, deri vb. ellendikten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. NOT: Personel el bakımına dikkat etmeli; çatlak, yara, hastalık vb durumlarda tedavisi sağlanmalıdır. Ayrıca el bakımının yanı sıra tırnak araları kısa ve temiz olmalıdır.

Ağız ve Diş Bakımı Ağız sağlığı özellikle gıda sektöründe çalışanlar için çok önemlidir. Ağız ve dudaklarda bulunan pek çok bakteri çeşidi konuştukça, hapşırıp öksürdükçe havaya ve dolayısıyla da çevreye bulaşabilmektedir.

Sigara Kullanımı Sigara içmek için yiyecek alanlarının dışında yer alan bir bölüm bulunmalıdır. Çünkü sigara külü veya izmariti yiyeceklerin içerisine karışabilir. Sigara; Öksürüğe neden olur, Çalışma atmosferini kötüleştirir, Dudaklara dokunan parmaklar yiyeceklerin kontaminasyonuna neden olabilir; Sigara izmariti tükürük ile kontamine olduğundan yiyecekleri ve çalışma yüzeylerini kontamine edebilir.

Saç ve Cilt Bakımı Besin hijyeninin sağlanması için; saçların temizlik ve bakımı, üretim alanında kontrol altına alınması, günlük cilt bakımı ve temizliğinin yapılması gereklidir.

Yaralar Yaralar bakterilerin üremesi ve çoğalması için uygun ortamlardır. Yaralar ve iltihaplanmış kesikler Staphyllococus aureus kaynağıdır. Yaraların kontrol altına alınması, dezenfekte edilip su geçirmeyen bant ve sargılarla veya slikon bandajlarla kapatılması ve eldiven kullanılması önemlidir. Bulaşmaya neden olabilecek kesik, yanık, çıban, deri kızarıklıkları vb durumlarda yöneticiye haber verilmeli, yönetici tarafından üretimin aksamaması için önlemler alınmalıdır.

Giysi Bakımı