Prof. Dr. Hasan BACANLI Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
Advertisements

YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Psikolojik Danışman Ayçin YILMAZ
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Dinleme ve Öğrenme Becerileri
10.HAFTA DRAMA TEKNİKLERİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi.
ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Okul Başarısında Ailenin Rolü
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
ÖZEL BABAOĞLU İ.Ö.O. REHBERLİK SERVİSİ Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini SUNAR. SUNAR. Psikolojik Danışman Psikolojik Danışman Abdullah ŞENCAN Abdullah.
HASTA EĞİTİMİ (SAĞLIK EĞİTİMİ)
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
Farklı Yaşlarda İletişim Özellikleri ve Çocukla İletişim Doç. Dr. Alev Önder.
SINIF YÖNETİMİ ÇOCUK EĞİTİMİ “ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİ”
Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini
Değerli Bilim Adamı, Sevgili Meslektaşım!
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞU ANLAMAK REHBERLİK SERVİSİ
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
3-6 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri ve Çocukla Etkili İletişim
GELİŞİM PİSKOLOJİSİ.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ
İnternet Kullanımının Aile ve Çocuğa Etkisi Prof. Dr. H. Ferhan ODABAŞI Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim.
Kötü Alışkanlık ve Davranışlardan Korunma Yolları
Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü.
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ.
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
Baba Destek Programı 7-11 Sf:18 KONTRAT 1. Beklentiler.
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
ANNE- - BABA OLMANIN ALTIN KURALLARI
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
NELERDEN BAHSEDECEĞİZ
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Hizmetinin Özellikleri
ULUDAĞ İLKÖĞRETİM OKULU
AİLELERE ÖNERİLER Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Bizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyoruz.
Hepimiz evlerimizde ailemizle birlikte yaşarız. Bu yaşantıda bazı kararlar alınması gerekir.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
BELEVİ İLKÖĞRETİM OKULU Özel Eğitime Gereksinim Duyan Çocuklara Yönelik Eğitim Programları Hazırlayan: Yalçın ÖNAL Türkçe Öğretmeni.
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
Çocukların kendilerine özgü bir dünya görüşü ve davranış biçimleri vardır. Henüz tam olarak gelişmemiş olmakla birlikte hızlı bir gelişme değişme.
GÜNDEM 1.Açılış 2.Yeni müfredat programı 3.Öğrencilere evde yapılacak rehberlik çalışmaları 4.Eğitim öğretim çalışmalarının ailede de desteklenmesi 5.Ailede.
Kötü Alışkanlık ve Davranışlardan Korunma Yolları
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
ÖZEL EĞİTİMDE AİLE EĞİTİMİ VE REHBERLİĞİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
OKUL AİLE İŞ BİRLİĞİ TANIM-KAPSAM-ÖNEM.
Değer Bilinçlendirme Yaklaşımı
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
ERGENLİK DÖNEMİ(15-22 YAŞ)
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlık Sunumları:
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GENEL ÖĞRETİM İLKELERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Hasan BACANLI Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ailede değer eğitimi Prof. Dr. Hasan BACANLI Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Aile nedir? Aile ne işe yarar? Aile bir değer midir? Nasıl bir değerdir? Kendi başına aile değerleri nelerdir? Köprüyle, ağaçla, binayla evlenenler… Evlenmeyenler….

Değer nedir? Değer nedir? Değer ne işe yarar? Değer mi, değmez mi? Değer eğitimi yapılabilir mi? Değer eğitimi yapılmayabilir mi? Tercih olarak değer Karakter olarak değer Erdem olarak değer X ne kadar değerlidir?

Ailede değer eğitimi Sakızlar Ne yapmalı? Model olmak Açıklamak Öğüt vermek Kıssalar, hisseler Ninniler Kodlar Ne yapmalı?

Değer eğitimi modelleri Değer aktarımı Değer açıklama Değer analizi Değer iletişimi

Sorunlar Değer açıklama yaklaşımı değer eğitimi yaklaşımı olarak benimsenebilir bir yaklaşım değildir. Aktarılacak değerle ilgili olarak hem aktaranların hem de aktarılanların zihinlerinde net bir anlayış bulunmamaktadır. Herkes anladığını düşünüyor, ama kimse ne anladığını bilemiyor. Saygı nedir? İnsanlar davranışlarında var olan değerlere sahip olmadıklarını düşünüyorlar. Veya tersi: Değere sahip olduklarını düşünüyorlar, ama davranışlarına yansıtamıyorlar. Tutum davranış tutarlığı konusu tartışmalı bir konudur. Ancak, genel eğilim insanların davranışları ile tutumlarının tutarlı olmasını beklemek yönündedir.

Sorunlar (devam) İnsanlar değer sahibi olduklarını düşünmektedirler, ancak onu bir gelecek olarak öngörmemektedirler. «Adil bir dünya olsa iyi olurdu, ama olmaz ki…» İnsanlar değeri daha çok başkalarını eleştirmek için kullanıyorlar. «Dürüst olmak gerekir, doğru. Ama bu durumda dürüst olunmayabilir.»

Değer Bilinçlendirme Soruna dayalı yaklaşım Bütüncül yaklaşım Aşamalar Değer analizi Değer sorgulama Değer konumlandırma Değer özneleştirme

Değer Örümceği için sorular Değer nasıl tanımlanabilir? Değer hangi kavramlarla ilişkilidir veya karıştırılmaktadır? Değerin ilişkili olduğu kişi veya nesneler nelerdir, hangi özelliklere sahip

Aile ve değer eğitimi Anne baba öncelikle model olmalıdır. Kendilerinin sahip olmadıkları değerlere çocuklarının sahip olmasını beklememelidir. Anne baba çocuk eğitimine ninnilerle başlar. Annelere ninni eğitimi verilmelidir. Onlara özgüven aşılayıcı, başa çıkma becerileri kazandırmaya yönelik, vb olumlu psikolojik nitelikler kazandıran ninniler öğretilmelidir. (Çalışmalarımız sürmektedir) Annelere ses eğitimi verilmelidir. «Güzel duyan güzel düşünür.» Anne babalar okulla işbirliği halinde olmalıdır. Okulda öğretilmeye çalışılan değerlerin evde karışlığı yoksa etkili olmayacaktır. Anne babalara değer eğitimi verilmelidir. En basitinden: Değer eğitiminin her an her yerde gerçekleşen bir eğitim olduğu unutulmamalıdır. Alışveriş merkezinde dolaşan çocuk değer kazanıyordur; hem anababasından, hem etrafından…

Sonuç olarak Aile değerlidir. Aile değerleri önemlidir. Hayatınızı aileniz biçimlendirir. Aile değerleri önemlidir. Aile ilişkilerimiz bizim her zaman desteğimizdir. Ailede değer eğitimi önemlidir. Çocuk gerçek değerleri aile yaşantıları içerisinde kazanır. Aile okuldaki değer eğitimine destek vermelidir. Aile desteğinde yürümeyen değer eğitimi verimsiz kalmaya mahkumdur. Bu yüzden: «Değer eğitimi vermek, vermemekten daha kötüdür.»