BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
Advertisements

HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
BAKTERİLER.
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
HÜCRE ZARI.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
MANTARLAR.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
BAKTERİLER.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
KARBONHİDRATLAR
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
II.EKOSİSTEMLERDE ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
CANLILIK ve ENERJİ
KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
HÜCRE NEDİR?.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
HALİM GÜNEŞ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
. . AÇILAR ..
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
CANLILARDA ETKİLEŞİM.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
Madde ve Maddenin Özellikleri
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
KEMOSENTEZ. KEMOSENTEZ Kemosentez: Kimyasal Enerjinin kullanılmasıyla inorganik maddelerden organik maddeler üretilmesine kemosentez adı verilir.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
KONU:PROKARYOT ÖKARYOT
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

BAKTERİLER ALEMİ

BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok basit yapılıdırlar. Tek hücrelidirler.

BAKTERİLERİN GENEL YAPISI kapsül Hücre duvarı Hücre zarı sitoplazma ribozom plazmit pilus kamçı Nükleoid

Bakterilerde Organel ve Çekirdek Ribozom dışında organelleri yoktur. Ribozomları ökaryot hücre ribozomlarına göre daha küçüktür.(70S) Çekirdekleri de yoktur. Halkasal yapıda DNA’sı vardır ve nükleoid adındaki bölgede toplanmıştır. Nükleoid dışında ayrıca plazmit adında küçük halkasal DNA’ları vardır.

BAKTERİLERİN GENEL YAPISI kapsül Hücre duvarı Hücre zarı sitoplazma ribozom plazmit pilus kamçı Nükleoid

Bakterilerin dış yüzeyi Hücre zarının hemen üstünde peptidoglikan yapısında hücre duvarları vardır. Çoğu bakteride ayrıca hücre duvarı üstünde kapsül adını verdiğimiz yapıları vardır. Hücre zarının üstünde pilus adını verdiğimiz çıkıntılar bulunur. Bazı bakteriler, ökaryot hücrelerden farklı bir yapıya sahip kamçılara sahiptir.

Bakteriler fazla enerjiyi hayvan ve mantarlarda olduğu gibi glikojen olarak depolar.

KLOROZOM VE MEZOZOM Bakteriler mitokondri ve kloroplast’a sahip değildir. Fakat yine de fotosentez veya O2’li solunum yapabilirler. Bakterilerde zarın iç kısmında meydana gelen özel katlantılara klorozom veya mezozom denir. Klorozom ile Fotosentez, Mezozom ile O2’li solunum yapılır.

BAKTERİLERDE ÜREME BAKTERİLER HEM EŞEYLİ HEM DE EŞEYSİZ ÜREME YAPABİLİRLER. 1) Eşeysiz üreme: BASİTÇE İKİYE BÖLÜNEREK(AMİTOZ BÖLÜNME) 2) Eşeyli Üreme: Konjugasyon ile gerçekleşir.

İki bakteri arasındaki plazmit alışverişidir. Konjugasyon : İki bakteri arasındaki plazmit alışverişidir. Bu yolla bir bakteri diğerine gen aktarımı yapar.

DNA Plazmit Pilus Verici Alıcı

aktarım

ENDOSPOR Bakterinin olumsuz koşullar altında, Oluşturduğu korunaklı yapılardır. ENDOSPOR’un, Metabolizma hızı sıfırdır.Beslenme gerçekleşmez.

ENDOSPOR Endospor oluşturma bir üreme şekli değildir. Uygun şartlar altında endospor tekrar eski bakteri şekline geri dönebilir.

Septum Öncül spor Ana hücre Endospor

BAKTERİLERİN SINIFLANDIRILMASI BAKTERİLER, çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılırlar. ŞEKİLLERİNE GÖRE BAKTERİLER GRAM BOYANMA ÖZELLİĞİNE GÖRE BAKTERİLER OKSİJEN TÜKETİMİNE GÖRE BAKTERİLER BESLENME ŞEKLİNE GÖRE BAKTERİLER

1) YUVARLAK(COCCUS) 4 çeşittirler. monococcus diplococcus streptococcus staphylococcus

monococcus

diplococcus

streptococcus

staphylococcus

2) ÇUBUK(BACİLLUS)

3)VİRGÜL(VİBRİO)

4) SPİRAL(SPİRİLLUM)

GRAM BOYANMA ÖZELLİĞİNE GÖRE BAKTERİLER Gram boyası ile boyanan bakteriler Gram pozitif Gram boyası ile boyanmayan bakteriler ise Gram negatif Olarak sınıflandırılır.

Gram positif İç zar Zarlar arası boşluk peptidoglikan İç zar Zarlar arası boşluk peptidoglikan Dış zar Gram negatif

Gram boyası ile boyanmış bakteriler.

OKSİJEN TÜKETİMİNE GÖRE BAKTERİLER Geçici Aerobik bakteriler Zorunlu Aerobik bakteriler Zorunlu Anaerobik bakteriler Geçici Anaerobik bakteriler

(Tüketici)Bakteriler Beslenme Şekline göre Bakteriler Ototrof(Üretici) Bakteriler Heterotrof (Tüketici)Bakteriler Fotoototrof Bakteriler Kemoototrof Bakteriler Saprofit Bakteriler Parazit Bakteriler

OTOTROF BAKTERİLER İhtiyacı olan besini kendi kendine üretebilen bakterilerdir. İki çeşittirler. FOTOOTOTROF BAKTERİLER(FOTOSENTETİK) KEMOOTOTROF BAKTERİLER(KEMOSENTETİK)

FOTOOTOTROF BAKTERİLER Klorofil taşırlar. Güneşten gelen ışık enerjisi ile besinlerini üretirler. Hidrojen kaynağı olarak suyu veya sülfürlü bileşikleri kullanırlar.

Siyanobakteriler ve mor-sülfür bakterileri fotoototrof bakterilere örnektir.

FOTOOTOTROF BAKTERİLER, SUDA ÇÖZÜNEN AZOT GAZINI DOĞRUDAN AZOT KAYNAĞI OLARAK KULLANABİLİRLER.

Mor sülfür Bakterileri

Mor

Mor Sülfür Bakterileri Hidrojen kaynağı olarak Hidrojen Sülfür’ü (H2S) veya Hidrojeni(H2) kullanır. CO2 + 2H2S  (CH2O)n + 2S + H2O CO2 + 2H2  (CH2O)n + H2O

KEMOOTOTROF BAKTERİLER Besin üretmek için gerekli olan enerjiyi kimyasal bir tepkimeden sağlarlar.

Demir Bakterileri

Nitrosomanas

Nitrobakter

HETEROTROF BAKTERİLER Besinlerini dış ortamdan hazır olarak alan bakterilerdir. 2 çeşittirler. SAPROFİT(ÇÜRÜKÇÜL) BAKTERİLER PARAZİT(PATOJEN) BAKTERİLER

SAPROFİT (ÇÜRÜKÇÜL,AYRIŞTIRICI) BAKTERİLER Doğadaki organik maddeleri inorganik maddelere ayrıştırırlar. Çürüme olayının birinci sorumlularıdır. Vid.

PARAZİT BAKTERİLER Diğer canlıların belirli bir bölgesine yerleşerek, o canlıdan faydalanan ve canlıya zarar veren bakterilerdir.