VİTAMİNLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
VİTAMİNLER.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
FAYDALI BESİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
BESLENME VİTAMİNLER.
PROTEİNLER VE MİNERALLER
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
VİTAMİNLER.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
Sunum transkripti:

VİTAMİNLER

Vitaminler, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlayan,yaşam için gerekli besin öğeleridir.

Vitaminler; yağda ve suda eriyen vitaminler olmak üzere 2 gruba ayrılır Suda eriyen vitaminler : C ve B grubu vitaminleri , bunlar: B1, B2, Niasin, B6, Folik Asit, B12, Pantotonik Asit ve Biotindir. Yağda eriyen vitaminler ise; A, D, E ve K vitaminidir.

Yağda eriyen vitaminler: Vücutta depo edilebilen vitaminlerdir. Bu vitaminler,fazla alındıkları takdirde vücutta zararlı, (toksik) etki gösterirler. Yetişkinlerde bulantı, baş dönmesi, saç dökülmesi ve ishal gibi belirtiler gösterir.

Suda eriyen vitaminler ise : Vücutta çok az bulunurlar Fazla alındıkları takdirde idrarla vücuttan atılırlar

Vitamin gereksinimi; yeterli ve dengeli alınan bir diyet ile günlük almamız gereken vitamin gereksinimimiz yeterince karşılanmaktadır.

Vitamin yetersizliği hangi durumlarda gözlenebilir ? Uzun süreli açlık halinde Tek yönlü beslenen kişilerde ( genellikle, tahıl tüketen kişilerde) Yetersiz beslenen kişilerde görülür.

Vitamin gereksinimi Hamilelikte Yeni doğmuş çocuklarda Yaşlılıkta Sigara ve alkol kullananlarda Sporcularda ( Artan enerji gereksinimi)

Vitaminlerin Emilimi: Suda çözünen vitaminlerin emilimi hızlı iken, A,D,E ve K vitaminlerinin emilimleri vücutta yağ emiliminin azaldığı durumlarda ileri derecede bozulur. Vitaminlerin büyük kısmı ince bağırsağın üst kısmınlarında emilirken, B12 vitamini İleum da emilir

C VİTAMİNİ Günlük gereksinim yetişkinlerde: 50-75 mg, çocuklarda:35mg, Erkek sporcularda: 400-800mg, bayan sporcularda: 300-600mg dır.

C Vitamininin Vücudumuzdaki Görevleri: Organizmada değişik sistemlerin sağlığını korumada, hastalıklara karşı direnç kazandırmada önemli görevleri vardır. Mineral ve vitaminlerin vücutta kullanılmasına yardımcı olur.(A,E ve B grubu vitaminler ve Kalsiyum)

C vitamini eksikliğinde ne durumlarda olur? Sigara kullanma Strese maruz kalma Yaşlılık Kanser ve diğer hastalıklarda

Yüksek doz C vitamini kullanımı sonucu: İshal Kandaki Ürik Asit düzeyinin artması Gut hastalığı Böbreklerde taş oluşumu Tümörler gibi bir çok hastalıklara neden olabilmektedir

Egzersizdeki rolü nedir? Antioksidan vitamindir. Demir emilimini arttırıcı etkisi vardır. Epinefrinin düzenlenmesinde Bağ dokusunun biçimlenmesinde Aerobik enerji üretiminin artmasında etkin rolü vardır.

B VİTAMİNİ: B grubu vitaminleri; B1,B2, Niasin, B6, Folik asit, B12, Pantotenik asit

B1 Vitamini(Thiamin) Günlük gereksinim: Yetişkin erkekte:1.4 mg Yetişkin kadında: 1.0 Sporcularda: 6-8 mg

İhtiyaç duyulan thiamin miktarı: Kişinin fiziksel yapısına Antrenman seviyesine Günlük diyetine bağlıdır. Bebeklerde, çocuklarda, ergenlik çağında ,hamilelik ve emzirme, hastalıklarda ve yaşlılarda Thiamin alımı arttırılmalıdır.

Thiamin eksikliğinde; Beri beri hastalığı Sinir iltihabı Kalp fonksiyonlarında bozukluk İştahsızlık Depresyon Konsantrasyon bozukluğuna sebep olur.

Besin kaynakları: Buğday filizleri, buğday, yulaf, Maya, et, yumurta sarısı, ceviz

Egzersizdeki rolü: Karbonhidratlardan enerji oluşumu Vücutta hemoglobinin düzenlenmesi Sinir sisteminin uygun faaliyeti için gereklidir.

B2 Vitamini (Riboflavin): Mitokondrilerdeki oksidatif ( oksijenli) reaksiyonlarda rol oynarlar.Riboflavin, bütün vücut dokularının fonksiyonlarında rol oynar. Protein metabolizmasındada hayati fonksiyonu vardır.Amino asitlerin dokuları oluşturmasında veya tamirindeki reaksiyonlara yardımcı olur.

Günlük gereksinim: Normal, sağlıklı insanlarda 2-2.5 mg dır Sporcularda ise 15 mg dır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde biraz artar Düşük protein içeren ucuz ve yüksek nişasta diyetlerinde ihtiyaç artar Sindirim bozukluğunda ya da kronik hast. Yaraların iyileşmesi amacı ile riboflavin alımı arttırılmalıdır.

Riboflavin eksikliğinde: Boğaz ağrısı Dudaklarda ve ağız kenarında kırmızı kabarcıklar Dilde iltahaplanma Pul pul ve yağlı deri Kansızlık, İştahsızlık ve deri de çatlamalar

Besin kaynakları: Süt, yoğurt, peynir Karaciğer, yağsız et Yapraklı sebzeler, baklagiller Maya ve hububat

Egzersizdeki rolü; Karbonhidrat ve yağdan enerji oluşumuna yardımcıdır.

Niasin: Günlük gereksinim yetişkin bayanlar için:13-14 mg, erkekler için 18-19 mg, sporcu bayanlar için:20-30 mg sporcu erkekler için:30-40 mg

Niasin eksikliğinde: Pellegra Zihni problemler Sindirim problemleri Dilde değişiklik Büyüme problemler

Niasin’in fazla miktarda tüketilmesi: Çabuk yorulma Kas glikojen depolarında boşalmayı hızlandırır.

Egzersizdeki rolü: Aerobik ve anaerobik olarak karbonhidratlardan enerji oluşumu

Besin kaynakları: Hububat, pirinç , maya Meyve Karaciğer ,et

B6 VİTAMİNİ (PRİDOKSİN): Protein sentezinde, amino asitlerin reaksiyonlarında ve glikozun parçalanmasında koenzim olarak rol oynarlar

Günlük gereksinim: Sedanter bayanda: 2.0 mg Sedanter erkekte: 2.2 mg Sporcu bayanlarda: 5-8 mg Sporcu erkeklerde: 10-15 mg

Pridoksinin eksikliğinde: Baş dönmesi Mide bulantısı Kusma Böbrek taşı oluşumu Kansızlık

Besin kaynakları: Et (sığır), balık, karaciğer, böbrek,yumurta sarısı, peynir. Buğday, maya, Patates, karnabahar, ıspanak, lahana gibi besinlerde bulunur.

Egzersizdeki rolü: Karbonhidratlardan enerji oluşumuna yardımcı Hemoglobin (Hb) ve oksidatif enzimlerin düzenlenmesinde Sinir sistemi faaliyeti için yardımcı

B12 VİTAMİNİ: Sinir sistemi, kemik iliği, sindirim sistemi olmak üzere bütün vücut hücrelerinin normal fonksiyonlarında koenzim olarak ve kırmızı kan hücresinin formasyonunda görev yaparlar

Günlük gereksinim: Sedanterlerde: 2.0-3.0mg Sporcularda: 5-6 mg dır.

Besin kaynakları: Karaciğer, böbrek, balık, et, yumurta, peynir ve sütte bulunur.

Egzersizdeki rolü: Kırmızı kan hücrelerinin yapımında önemli rolü vardır.

FOLASİN, Görevleri: Vücutta koenzime çevrilerek tek karbon gruplarının taşınmasında görev yaparlar.Ayrıca, nükleik asitin oluşumu için gereklidir.Hücre bölünmesinde rol oynar. Amino asitlerin sentezi ve parçalanmasında rol alırlar.

Günlük gereksinim: Yetişkin erkek ve bayanda:400 mcgr Gelişim dönemi çocuklarda:800 mcgr Emzikli kadınlarda:800 mcgr

Folasin eksikliğinde: Dilde yumuşama ve kızarıklık Sindirim değişiklikleri Hb miktarında azalma görülür.

Besin kaynakları: Kuru maya, kuşkonmaz, yeşil salata,ıspanak, fasulye, kırmızı lahana.

Egzersizdeki rolü: Kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkin rolü vardır.

Pantotenik asit: Koenzim formunda karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sentezinde, parçalanmasında ve enerji elde edilmesinde rol oynarlar.Ayrıca kolesterol ve değişik adrenalin hormonunun yapımında, sinir sisteminin kimyasal maddesi olan asetil kolin’ in formasyonu için gereklidir.

Günlük gereksinim: Yetişkin erkek ve bayanda:4-7 mg dır.

Besin kaynakları: Tüm besin kaynaklarında bulunur.

Eksikliğinde: Yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk, mide bulantısı, hissizlik, el ve ayakların uyuşması, erkeklerin bağışıklık sisteminde bozukluklar görülür.

Egzersizdeki rolü: Karbonhidrat ve yağlardan enerji üretimine yardımcıdır.

BİOTİN: Görevleri; Yağ asitlerinin sentezinde, glikozdan enerji elde etmede, nükleik asitin, glikojenin ve bazı amino asitlerin oluşumundaönemli rol oynar.

Eksikliğinde: Deri ve dilde değişiklikler, İştahsızlık,mide bulantısı, depresyon,kas ağrısı

Besin kaynakları: Karaciğer, böbrek,yumurta, buğday, meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur.

Günlük gereksinim: Yetişkin erkek ve bayanda: 0.10-0.20 mg’ dır.

Egzersizdeki rolü: Besin ögelerinden Enerji olumunda etken.

E VİTAMİNİ: Yağda eriyen vitamindir.

E Vitamininin görevleri: Antioksidan etkisi vardır. Kolay oksitlenebilen çeşitli bileşiklerin ve bilhassa yağların oksidasyonunu engeller. A vitaminin oksidasyonla parçalanmasını önleyerek bu vitaminin organizmadaki etkisini arttırır ve karaciğerde daha fazla miktarda depolanmasına yardım eder. İnsanlarda kan hücrelerinin hemolizi dolayısıyla aneminin önlenmesinde etkisi son çalışmalarda mevcuttur. E vitamini ayrıca, tekli oksijeni etkisizleştirerek organizmadaki kanser oluşum riskini azalttığı bildirilmektedir.

E Vitamini, yağ dokularında, korteks’te, kas, kalp,testislerde ve adrenaldeki yoğunluğu diğer dokularda daha yüksektir.

E Vitamini gereksinimi: 0 yaş için: 4mg 1-2 yaş için: 5 mg 4-6 yaş için: 6 mg 7-10 yaş için: 7 mg 10 yaş üstü erkek:10 mg, kız.8 mg Sporcularda (antrenman):14-30 mg Yarış dönemi: 24-50 mg Doymamış yağ tüketimi çok ise: 30 mg alınmalı.

Egzersizdeki rolü: Dayanıklılık tip egzersizleriyle E Vitamini gereksinimi artar. Egzersiz esnasında oksijen kullanım geliştirici ve kan dolaşımını arttırıcı etkisi vardır.

E Vitamini fazlası; kaslarda güçsüzlük, yorgunluk, enfeksiyonlara karşı hassasiyet ve kan kolesterol düzeyinde artma vardır.

Besin maddeleri (100gr) E Vitamini(mg) Buğday özü 150.00-250.00 Mısırözü yağı 84.0 Pamuk yağı 80.0 Ayçiçek yağı 67.0 Margarin 28.0 Buğday 27.0 Fındık 21.0 Soya unu 20.0 Soya fasulyesi 15.3 Badem 15.0

Besin maddeleri (100gr) E Vitamini(mg) Mısır tane 9.5 Yer fıstığı 6.5 Rezene 6.0 Fasulye 4.0 Tere 4.0 Gevrek ekmeği 4.0 Yulaf ezmesi 3.2 Yumurta sarısı 3.0 Bezelye 3..0

A VİTAMİNİ, görevleri: Antioksidan bir vitamindir. Karanlıkta görmeyi sağlayan ‘Rodopsin ‘ pigmentini oluşturur. Gözün ışığa ayarlanmasını sağlar. Epitel dokuları korur. Üreme ve büyüme için gereklidir. Egzersiz esnasında en önemli rolü;kırmızı kan hücrelerinin hasarını önler.

A vitamini yetersizliğinde; Gece körlüğü Deride kurumalar Emilim bozukluğu Epitel doku bozukluğu nedeniyle enfeksiyon girişi başlar.

A vitamini fazlalığında ise; Toksit etki yapar Deri sarımtırak renk alır. Baş ağrısı Kusma Görme bozukluğu Kaşıntı başlar.

Günlük gereksinim: Yetişkin erkekte: 1. 0mg , Yetişkin kadında: 0 Günlük gereksinim: Yetişkin erkekte: 1.0mg , Yetişkin kadında: 0.8mg Sporcularda: 4-5 mg

Besin kaynakları: Provitamin A (B Karoten); Bütün yeşil yapraklı sebzelerde, havuç, ıspanak, domates,kayısı, şeftali,margarinler Retinol; Balık, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı, süt, peynir.

D VİTAMİNİ, GÖREVLERİ; Kemik gelişimi ve korunmasında görevlidir. Kalsiyumun emilimini sağlar. Fosforun emilimini arttırır.

D vitamini yetersizliğinde; Çocuklarda raşitizm (kemiklerde şekil bozukluğu) İleri yaşlarda ‘ osteomalasia’ ( bel, kalça, bacak ağrıları ve kemiklerde yumuşama)

D vitamini fazla alındığında; Toksit etki yapar Kalsiyum düzeyi artar İştahsızlık Bulantı Kabızlık İshal Böbrek yeretsizliği

Günlük gereksinim: Yetişkin erkek ve bayanda:5 mog

TEŞEKKÜRLER…