BİYODİZEL HAZIRLAYAN Mert TURHAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Doç. Dr. Sevgi ERTUĞRUL KARATAY
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Motor Yakıtlarının Genel Özellikleri Yanma için gerekli hava miktarı
MAC KARBON REFRAKTERLER
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 4.Yakıtlar HALİM GÜNEŞ.
Çevre teknikeri kimdir?
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
FOTOSENTEZ.
Çevre teknikeri kimdir?
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

BİYODİZEL HAZIRLAYAN Mert TURHAN

SUNUM İÇERİĞİ Dizel Tanımı Biyodizel Tanımı Biyodizelin Ham Maddeleri Biyodizel Üretimi Biyodizel Standartları Biyodizelin Özellikleri Biyodizelin Faydaları Biyodizelin Zararları Biyodizelin Motorine Göre Avantajları Biyodizelin Motorine Göre Dezavantajları Biyodizel Kalitesine Etki Eden Parametreler Neden Biyodizel? Ekonomik Açıdan Biyodizel Sonuç

DİZEL NEDİR ? Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.

BİYODİZEL NEDİR ?  Biyodizel; kanola, ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve dizel motorlar için yakıt olarak kullanılan bir üründür.

BİYODİZELİN HAM MADDESİ Biyodizelin en verimli ve nitelikli olarak elde edildiği yağlı tohum bitkileri ; ayçiçek ,kanola , aspir , mısır , soya fasulyesi gibi bitkilerdir. Kanola bitkisi Aspir bitkisi Mısır,soya fasulyesi

BİYODİZELİN HAM MADDESİ Ayrıca fast-food restoranlarındaki kullanılmış yağlar veya balık yağı gibi hayvansal yağlar da biyodizel yakıt yapımında kullanılabilir. Bu atıkların yönetiminin uygun şekilde sağlanması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında yürürlüğe girdi.

Rudolph Diesel 1893’te Almanya’da motorunun ilk denemesini gerçekleştirmiş ve ilk olarak biyodizeli 1898’te Paris Dünya Fuarı’nda yer fıstığı yağını yakıt olarak kullanan motorunda göstermiştir.

Biyodizel ismi ilk olarak 1992 yılında Amerika Ulusal Dizel Geliştirme Kuruluşu tarafından kullanılmıştır. Günümüzde Almanya, İtalya, Avustralya başta olmak üzere tüm Avrupa ve Amerika'da biyodizel üretim ve tüketimi hızla çoğalmaktadır.2005'de Almanya 2 milyon ton/yıl’a ulaşmıştır

Biyodizel, petrolün daha revaçta olması sebeyile pek ilgi görememiştir Biyodizel, petrolün daha revaçta olması sebeyile pek ilgi görememiştir. Ancak 1970 lere gelindiğinde petrol sıkıntısı nedeniyle alternatif enerji kaynakları aranmıştır.

ÜRETİM AŞAMASI  Biyodizel üretiminin çeşitli metodları olmakla birlikte günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntem transesterifikasyon yöntemidir. Transesterifikasyon ; yağ asitlerinin (bitkisel yağlar, evsel atık yağlar, hayvansal yağlar) bazik bir katalizör eşliğinde alkol (metanol,etanol vb.) ile esterleşme reaksiyonudur.

EV TİPİ BİYODİZEL Evlerde kullanılan yağlar depolanarak biyodizel üretilebilir...

BİYODİZEL STANDARTLARI Biodizel saf ve motorin-biodizel karışımları şeklinde yakıt olarak kullanılmaktadır. B5 : % 5 Biodizel+ %95 Motorin B20 : % 20 Biodizel+ %80 Motorin B50 : % 50 Biodizel+ %50 Motorin B100 : %100 Biodizel

BİYODİZELİN ÖZELLİKLERİ Yenilenebilir enerji kaynağıdır. Motor karakteristik değerlerinde iyileşme sağlar. Isıtma sistemleri ve jeneratörlerde kullanıma uygundur. Çevrecidir.

BİYODİZELİN FAYDALARI Yapılan araştırmalarda atık su kirliliğinin % 25’ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların oluşturduğu bulunmuştur.. Atık bitkisel yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplamakta ve oksijen transferini önleyerek su altı canlı varlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

BİYODİZELİN FAYDALARI Biyodizel ‘nötral karbon’ olarak adlandırılır. Bunun anlamı, yakıt olarak kullanıldıktan sonra karbondioksit formunda fazladan karbon çıkışının olmamasıdır. Biyodizel normal dizel yakıtından daha da yağlayıcıdır ve motorun ömrünü arttırır.

BİYODİZELİN FAYDALARI Evsel atık su içinde bulunan yağları biyolojik olarak arıtmak zordur. Çünkü biyolojik arıtmada faaliyet gösteren bakteriler yağ ve gresle kaplanarak aktiviteleri engellenmektedir.

BİYODİZELİN ZARARLARI Isıl değeri petrodizele göre bir miktar daha düşüktür. Bu durum motordaki yanma sonucunda az da olsa güç düşüşüne neden olmaktadır. Soğuk hava şartlarından petrodizele göre daha çabuk etkilenir biyodizelin soğuk iklim bölgelerinde kullanımını sınırlandırıcı bir faktördür.  Yakıt tüketimi hacim esasında % 11, ağırlık esasında ise % 5–6 daha fazla olmaktadır.

BİYODİZELİN MOTORİNE GÖRE AVANTAJLARI %30 ’ lara varan düzeyde yakıt ekonomisi sağlar. Yağlayıcılık özelliği sayesinde motorun ömrünü uzatır. Motorine göre daha yüksek performanslıdır. Motorine göre CO2 emisyonu daha azdır. Parlama noktası motorine göre daha yüksektir. Oksijen içeriği fazla olduğu için, yanma verimi daha yüksektir. Motorin kullanılan her motorda hiç bir ayar ve değişiklik gerektirmeksizin kullanılabilir.

BİYODİZELİN MOTORİNE GÖRE DEZAVANTAJLARI Isıl değeri motorine göre biraz düşüktür. Soğuk hava şartlarından motorine göre daha çabuk etkilenir. Azot oksit emisyonları motorine göre biraz yüksektir. Saf biyodizel kullanımında ise bazı motor malzemelerinin değiştirilmesi gerekir.

BİYODİZEL KALİTESİNE ETKİ EDEN PARAMETRELER Viskozite Yoğunluk Setan sayısı (CN) Isıl değer Akış özellikleri Parlama noktası (FP) Oksidasyon kararlılığı Yağlayıcılık Malzeme uyumu

NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin petrol tüketiminin sadece %8,6’ sı yerli üretim ham petrol ile karşılanabilmektedir. İthalat ile karşılanan %91,4’ lük kısım için 5,9 milyar ABD doları ödenmektedir.

NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin sadece sivil kesiminde yılda; 5 milyon ton benzin, 10 milyon ton motorin kullanıldığı göz önüne alınırsa ülkemizin artan nüfusu ile önümüzdeki yıllarda yakıt ihtiyacının karşılanamama olasılığı yüksektir.

NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin petrole bağımlılığına çözüm olarak yardımımıza büyük tarım potansiyelimiz yetişebilir. GAP Bölgesinde sulanabilir özellikte 1,7 milyon hektar tarım arazisi boş olduğu dikkate alınırsa ülkemizin yakıt ihtiyacı olarak dışa bağımlılığını azaltmak bizim elimizdedir.

EKONOMİK AÇIDAN BİYODİZEL Tüketilen motorine % 2 oranında katılacak biyodizelin dünya ham petrol fiyatlarını % 1 oranında ucuzlatacağı, Tüketilen fosil yakıtların içine % 1 oranında biyodizel katılması halinde 45.000 – 75.000 kişiye yeni iş imkanı sağlayacağı hesaplanmaktadır. Bu nedenlerle AB Ülkeleri 2005 yılından başlayarak fosil yakıtlara belirli oranlarda biyoyakıtların katılmasını yasal zorunluluk haline getirmişlerdir.

TÜRKİYE’DE BİYODİZEL

SONUÇ OLARAK Yenilenebilir enerji kaynaklarından hayata geçirilmesi basit teknolojilere bağlı olan ‘biyodizel’ aile bütçesine, ülke ekonomisine, ülkenin dışa bağımlılığının azalmasına, hava ve çevre kirliğinin önlenmesine, dünya fosil yakıtlarının korunmasına vereceği katkılarla gelecekte, petrol ürünlerinden elde edilen motorinin alternatifi olarak tamamen gündemde olacaktır.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…!