KÖPEKLERDE KARDİYAK BİYOMARKERLAR ve YORUMLANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
Advertisements

ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Genitoüriner sistem hastalıklarının çalışma hayatındaki önemi, çeşitleri, tanı ve korunma yöntemleri hakkında.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Romatizmal Kalp Hastalığı Romatizmal Ateş Dr. Alper Beder.
Kas Biyokimyası § Organizmalar § Hücreler § Hücre içi organeller hareket ederler!!! Bu hareket proteinlerce oluşturulan moleküler motorlarca sağlanır.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Böbrek Hastalıklarında Biyokimyasal Değişiklikler
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
PNÖMONİ.
Fat embolism in pediatric patients: An autopsy evaluation of incidence and Etiology Journal of Critical Care Evert A. Eriksson, MD, FACS, FCCP.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
KALP-DAMAR HASTALIKLARI
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ. GÖR. DR. A
İnteraktif Olgu Sunumu
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
PULMONER HİPERTANSİYON
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
Prof.Dr.Sibel Turhan AÜTF Kardiyoloji ABD
KANSER.
ACE İNHİBİTÖRLERİ – ANJİOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
LABORATUVAR TESTLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
ŞEKER HASTALIĞI.
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
Uzm. Dr. Suna SOYSAL DEÜ-SHMYO
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Bedensel Büyüme ve Psiko-Motor (devimsel) Gelişme
ÖDEM FİZYOPATOLOJİSİ.
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
C- EPİDOMİYOLOJİ.
Grup A.
Seksuel Siklus.
Hücrelerde sinyal iletimi
Solunum Sistemi Hastalığı
Peptid Bağının Özellikleri:
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Sunum transkripti:

KÖPEKLERDE KARDİYAK BİYOMARKERLAR ve YORUMLANMASI Dr. Onur İSKEFLİ

Biyomarker Nedir? Fizyolojik-patolojik durumların ve farmakolojik cevabın göstergesi olan preparat. Tedaviye yardımcı olmalı Tekrarlanabilir ölçümler Tanıya ek bilgi sağlamalı

Kardiyak Biyomarkerlar- I Kalp kası hasarı sonucunda kan dolaşımına geçen protein molekülleri Asemptomatik veya semptomatik kalp hastalığı Dispnenin kardiyak veya non-kardiyak nedeni Miyokarditis, gastrik dilatasyon ve volvulus ya da doxorubicin toksisitesi kaynaklı miyokardiyal hasar Kolay tanı Tedaviyi yönlendirici

Kardiyak Biyomarkerlar- II Kreatin Kinaz (CK) CK-MB CK-BB CK-MM Kardiyak Troponinler Cardiac Troponin I (cTnI) Cardiac Troponin T (cTnT) Cardiac Troponin C (cTnC) Natriuretik Peptidler Atrial Natriuretik Peptid (ANP) Brain Natriuretik peptid (BNP) C-type Natriuretik peptid (CNP) Dendroaspis Natriuretik peptid (DNP) Urodilatin

Kreatin Kinaz CK-MB Miyokardiyum %30, İskelet Kası % 1 MI(miyokardiyal enkarftus)’dan 4-6 saat sonra yükselmeye başlar (12 saat pik) 24-36 saat sonra normal seviye Seviyesi normal ve sonradan artarsa Erken MI ??? <50 Dezavantaj İskelet kası hasarı Toraks travması Defibrilasyon B brain type, M muscle type CKMM iskelet %98, CKBB gastointestinal, prostat akciğer

Kardiyak Troponinler Troponinler, kas dokudaki aktin filamentlerinin arasındaki boşluğa oturan tropomyosinlere bağlanırlar. Cardiac Troponin I (cTnI) , Cardiac Troponin T (cTnT) Hücre içi kardiyak miyofibriler protein Kardiyak miyosit hasarı, hücre ölümü veya nekroz Yarı ömrü 2-4 saat, 2-8 saatte artış Hasarın şiddeti ve cTnI artışı orantılıdır < 0.02 ng/mL (Sleeper et al. 2001) Cardiac Troponin T (cTnT) sağlıklılar da (-)

cTnI Artışındaki Sebepler Kardiyak Troponinler cTnI Artışındaki Sebepler Kardiyak Hastalıklar İlerlemiş DCM İlerlemiş Mitral Kapak Hastalığı Enfeksiyöz Miyokarditis Perikardiyal Efüzyon Şiddetli Kongenital Kalp Hastalığı(SAS) Diğer Hastalıklar ve Yaralanma Toraks Travması Gastrik dilatasyon-volvulus Böbrek Hastalıkları Toksikasyon Doxorubicin Toksikasyonu Diğer Faktörler Yaş Cardiac Troponin I (cTnI), Cardiac Troponin T (cTnT) ELISA İnsan kitleri veteriner hekimliğinde de kullanılabilir. (Scott M. Wells et al. 2008) cTnT ile ilgili olarak köpeklerde kardiyovaskuler ve neoplastik hastalıklar konusundaki bilgi yeterli değildir. (DeFrancesco et. al. 2002) DeFrancesco et. al. 2002 Prospektif, Sağlıklı köpekler, neoplasisi olan ve tedavi almayan ve asemptomatik DCM’de tespit edilememiş Doxorubin tedavisi alan 2 hastada çok yüksek cTnT seiyeleri elde etmişlerdir. cTnI levels do not significantly change in serum stored at room temperature over a 5-day-period nor in serum that has undergone up to 5 freeze–thaw cycles protein yapısındaki belirgin homolojiden dolayı

Natriuretik Peptidler-I RAAS tarafından antagonize edilerek kontrol edilen tuz/su homeostasisi ve kan basıncı kontrolününde anahtar rolü oynayan hormon benzeri yapılardır. ANP, BNP, proANP, proANP fragmentleri ve NT-proBNP CNP, beyin dokusundan ve ayrıca damar endotel hücrelerinden salınır Her iki C-terminal ve N-terminal peptitlerin ölçülebilir rağmen ANP ve BNP hem de avantajları, N-terminal fragmentin de ölçümü vardır, daha uzun yarı ömürlü olduğu için avantajlı

Natriuretik Peptidler-II ANP Primer olarak atriyal duvarın gerilmesine ve intravaskuler volüm artışına cevap olarak atriyal miyokardiyumdan salınır. Plazma konsantrasyonu; volume artışı veya taşikardi gibi ani değişimlere cevap olarak hızlıca artar. Kardiyak output ve sistemik kan basıncını düşürür. Renal sodyum geri emilimini azaltır. Özel bir kalp hastalığı için spesifik değildir.

Natriuretik Peptidler-III BNP Ventriküler miyokardiyumdan salgılanır. Kronik sol ventriküler sistolik ve diastolik disfonksiyon ile sol ventriküler hipertrofisinin herhangi bir nedenine bağlı olarak artar. (ANP’den daha spesifik) Gizli kalp hastalığı / semptomatik kalp yetmezliğini ekarte etmek için yüksek duyarlılık (insan) Kardiyak yetmezliğin seviyesi belirlenebilir.

ANP ve BNP Terapötik Kullanımı Renin- aldosteron konsantrasyonunu düşürür İdrarla tuz ve su atılımını arttırır Nesiritide Sentetik BNP Düz kas hücrelerinin relaksasyonu Vasodilatator, diüretik

Natriuretik Peptidler-IV NT-proANP, solunum hastalığı olmayan, kalp yetmezliği olan köpeklerde, BNP‘den daha etkili. (Prosek R et al. 2007) NT-proBNP’nin solunum hastalığı ile kalp hastalığı olan hastaları ayırt etmede proANP fragmentlerinden daha etkili. (Boswood A et al. 2008) NT-proBNP tanı laboratuarlarında yaygın olarak ölçülebilmektedir.

NT-proBNP Artışının Sebepleri Kardiyak Hastalıklar Konjenital Kalp Hastalıkları KKY Subklinik Kalp Hastalığı DCM HCM MVD Diğer Hastalıklar Pulmoner Hipertansion Böbrek Hastalıkları Şiddetli Sistemik Hastalıklar İnsanlarda, konjestif kalp yetersizliğinin tanısı, gizli kalp hastalığının saptanması ve kalp hastalığının tedavi ile prognozunda kullanılır. Köpeklerde, plazma NT-proBNP konsantrasyonları konjestif kalp yetersizliği ve asemptomatik kalp hastalıklarında artış gösterir. BNP veya NT-proBNP; öksürük veya dispne olan konjestif kalp yetersizliğinin spesifik ve duyarılıdır. NT-proBNP seviyesi; hastalığın şiddeti ile doğru orantılıdır.

Kısaca; cTnI-cTnT Miyokardiyum MI Miyokarditise neden olan kalp hastalıkları -Kalp Tümörü (HAS) -SAS -Gastrik dilatasyon volvulus -Toksikasyon

ANP Atriyal miyokardiyum Ani volüm artışı ve taşikardi

BNP Ventrikül Gizli kalp hastalığı Kronik Kalp Hastalıkları

NT-proBNP Dispne Respiratorik Kardiyak (subklinik)

Teşekkürler