ÇOCUK YAYINLARINDA ULUSALLIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
Advertisements

Durum Yönetimi Başkanlığı
Powerpoint Uygulaması
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
Topluluk amblemimiz, tarihteki ilk Türkologlardan biri olarak görülen Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügâti’t Türk adlı ölümsüz eserinin son kısımlarında yer.
Özlü Sözler.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Edebiyat kendimizi daha iyi anlamamıza nasıl yardım eder?
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
CUMHURİYET VE ATATÜRK.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
JACK LONDON
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
EDİP CANSEVER.
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Prepared by Esra Alagöz.
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
Sunu ve sunudaki bana ait olan fotoğrafların benden izinsiz kullanımı telif hakları gereğince yasaktır. © Fotoğraflar : Cem Yurtsev.
Mitat Zorlu 1 ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI Adı ve Soyadı: ……….…………………………………..…… No: ……… 14 Ocak 2010 Perşembe Türkü, kilogramı.
MELİKE KARACA FİZİKOKİMYA.
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Aslen, Ankaralı olan Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 yılında, babasının memuriyeti dolayısıyla Kırşehir'de, doğdu. İlk ve orta okulları Ankara’da okuyan Mumcu.
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Yunus Akan Hazırlıyanlar Elif Akan
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
BBY 156 Bilgi Erişim İrem Soydal
Bibliyografya.
Atılım’da Bir Kitap - Bir Konu Programı Etkinliği 28 Mayıs 2013 Hasan U. Akay Provost.
Son 50 Yılda Kaybolan 5 Ülke
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
CUMMHURİYET VE ATATÜRK
HAZIRLAYANLAR MERVE ERDOĞAN SİMGE AKYILDIRIM
Yrd.Doç.Dr. Özcan PALAVAN
HAYATI,ESERLERİ,KİŞİLİĞİ…
CUMHURİYET VE ATATÜRK
Son 50 Yılda Kaybolan 5 Ülke
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
IDEF'15 12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı Vestel Savunma Yansıma Raporu Mayıs 2015.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
EDİP CANSEVER.
Azeri Türklerinin Hızla Modernleşmesinde Rol Oynayan Faktörler
Pre-Service Turkish Teachers’ Opinions About Children’s Literature
Dersler Güz Yarıyılı Ders Başlangıç : 2 Ekim Ders Bitiş : 12 Ocak
, DERNEK, YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE EĞİTİM FAALİYETLERİ MERKEZİNDE TÜRKÇE ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNİ SAĞLAMAK VE BU ALANDA ÇALIŞMALAR YAPAN.
SANAT NASIL DOĞMUŞTUR ?.
POP ŞARKıLAR Tarkan tevetoğlu. Tarkan tevetoğlu hayatı Tarkan Tevetoğlu altı çocuklu bir ailenin beşinci çocuğu olarak 17 Ekim 1972'de Almanya'nın Frankfurt.
Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim alan Çınaroğlu, 1961 senesinde buradaki eğitimini tamamladıktan sonra grafiker olarak çalışmaya başladı
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

ÇOCUK YAYINLARINDA ULUSALLIK HÜSEYİN CANERİK HURİYE PAK İLKÖĞRETİM OKULU DERİNCE/KOCAELİ

BU ÇALIŞMA, 29 OCAK 2007’DE ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ İLE UM:AG TARAFINDAN ANKARA ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ’NDE UĞUR MUMCU ANISINA DÜZENLENEN PANELE SUNULMAK ÜZERE YAPILMIŞTIR.

ÇOCUK EDEBİYATI NEDİR? Çocukların büyüme ve gelişmelerine, hayal, duygu, düşünce, yeteneklerine, zevklerine hitap eden, eğitirken eğlenmelerine katkıda bulunan sözlü ve yazılı verimlerdir (Aytaş ve Yalçın, 2002:5) Çocukların duygu, düşünce, zevk ve hayallerine hitap eden edebiyata çocuk edebiyatı ya da çocuklar için edebiyat denir (Okay, 2002).

ÇOCUK DERGİLERİ DERGİLER ÇOCUK EDEBİYATINDA ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTADIR. ÜLKEMİZDE 200’DEN FAZLA ÇOCUK DERGİSİ YAYIMLANMAKTADIR. SADECE YAYSAT TARAFINDAN DAĞITILAN DERGİ SAYISI 148’DİR.

KOZMOPOLİTİZMİN DEMİR ATTIĞI LİMAN: ÇOCUK YAYINLARI TÜRKİYE’DE YAYSAT’IN DAĞITTIĞI 148 DERGİNİN 70’İ YABANCI BİR AD TAŞIMAKTADIR.

ULUSAL KÜLTÜRE DARBE ÇOCUK DERGİLERİ BATILI YAŞAM TARZINI DAYATMAKTA, TÜRK ÇOCUKLARINI ‘BARBİE’LEŞTİRMEKTEDİR.

İŞTE ÇOCUKLARA SUNULAN MODELLER MADONNA, KELLY CLARKSON, HARRY POTTER, KEANU REEVES, LARA CROFT, ANTONİO BANDERAS.

HÜLYA AVŞAR DA SAHNEDE ÇOCUKLARA ‘YERLİ’ MODELLER DE SUNULMAKTADIR: HÜLYA AVŞAR, TAMER KARADAĞLI, TARKAN, KENAN DOĞULU.

TÜRK YAZARLARA GEÇİT YOK ÇOCUK YAYINLARINDA TÜRK YAZARLARIN ÜRÜNLERİ DEĞİL, HİÇBİR EDEBÎ ÖZELLİĞİ OLMAYAN BATILI YAZARLARIN ÜRÜNLERİNE BOLCA YER VERİLMEKTEDİR.

İNGİLİZCE ŞARKI LİSTELERİ İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARI İÇİN HAZIRLANAN DERGİLERDE (MİLLİYET KARDEŞ) TÜRKÇE ŞARKI SÖZLERİNDEN ÇOK İNGİLİZCE ŞARKI SÖZLERİ VE LİSTELERİ YER ALMAKTADIR.

TÜRKÇE ŞARKI SÖZLERİNDE BİLE YABANCI DİL KULLANILIYOR İŞTE BİR ŞARKI SÖZÜ: “KATI BİR YÜREK, BİR DE BEBEK/İYİ BİR ARABA, PARA/ KEBABI ADANA, RAKI TEKİRDAĞ TATİL ULUDAĞ YA DA BODRUM’DA/DUBLE YA DA TEK YA DA DİSKOTEK/YOU AND ME SEX/NO BABY, NO BABY” (MİLLİYET KARDEŞ, HAZİRAN 2006, SAYI:24, S. 42).

SAYFALARDAN KAN SIÇRIYOR YAYINLARDA ŞİDDET TEMEL DAVRANIŞ BİÇİMİ OLARAK SUNULUYOR: “KAHRAMANLARIN YIKICI ETKİLERİNİ DÜŞMANLARINIZ ÜZERİNDE KULLANIN.RAKİPLERİNİZİ DUVARA ÇARPIN, ETKİLİ SALDIRILAR İÇİN ONLARA PARÇALANABİLİR OBJELER FIRLATIN.” (MİLLİYET KARDEŞ, HAZİRAN 2006, SAYI: 24)

“SON BİR SAVAŞIN TEMELLERİ ATILMAKTADIR “SON BİR SAVAŞIN TEMELLERİ ATILMAKTADIR.MAGNETO, (…) ONLARA KARŞI BÜYÜK BİR SALDIRIYA HAZIRLANMAKTADIR. SEN DE (…) MUTANT’LARIN DÜŞMANLARINI ALT EDEBİLİRSİN (MİLLİYET KARDEŞ, HAZİRAN 2006, SAYI: 24, S. 44).

HORTLAKLARA CAN VERİLİYOR, HAYALETLER ÖLÜYOR! “HORTLAK OLAYLAR DOSYASI: CESEDİ NEHRE ATILAN ŞÖVALYE KANLI ZIRHIYLA ORTAYA ÇIKTI, KRALİÇENİN KARŞISINA DİKİLDİ. “(ÖLEN) DENİZCİ KADINA BİR MEKTUP UZATTI. “BEYAZLI KADIN ADLI BU HAYALET DÜĞÜN GÜNÜNDE ÖLMÜŞTÜ” (CASPER, MAYIS 2006, SAYI:9, S. 18).

MUMYALARIN DEHŞET VERİCİ ÖYKÜSÜ “MUMYALAR HAYATA DÖNDÜKLERİNDE HAZİNELERİNİ ÇALAN İNSANLARDAN İNTİKAM ALIRLAR.” (CASPER, MAYIS 2006, SAYI: 9, S. 18-19).

ÖLEN DENİZCİLERİN HAYALETLERİ GEMİYE KILAVUZLUK YAPIYOR “DENİZDE ÖLEN İKİ DENİZCİNİN HAYALETLERİ ÖNÜNDEN YÜZEREK ESKİ GEMİLERİNE KILAVUZLUK EDERKEN GÖRÜLMÜŞLERDİ” (CASPER, MAYIS 2006, SAYI: 9, S. 18-19).

KORKU SALAN BAŞLIKLAR “KORKUNÇLUKLAR KÖŞESİ” (CASPER, MAYIS 2006, SAYI: 9, S. 24-25). “HORTLAK OLİMPİYATLARI” (CASPER, MAYIS 2006, SAYI: 9, S. 26-27). “DEHŞET TESTİ” (CASPER, OCAK 2006, SAYI: 4, S. 24-25) “HORTLAK GECESİ” (CASPER, OCAK 2006, SAYI: 4, S. 30)

BİLİMDIŞI ÖGELER YER ALIYOR DERGİNİN ‘SİNEK ADAM’ İMALATI (CASPER, MAYIS 2006, SAYI: 9, S. 30)