METİN TÜRLERİ TEOG SORULARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Advertisements

1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
SELİM İLERİ.
Adı: Yakup Soyadı: ÇİFTÇİ No: Konu: Otobiyografi
Powerpoint Uygulaması
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
ANI Öykü Özfırat 11D.
Bilimsel Araştırma Yapıyorum
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
METİN TAMAMLAMA.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
MASAL MASAL.
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
Edebiyat kendimizi daha iyi anlamamıza nasıl yardım eder?
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
B OŞ Z AMANLARı D EĞERLENDIRME. Çaba, enerji ve zamanı en ekonomik şekilde kullanmak istiyorsak bir programa bağlanmalıyız. Zamanı boşa geçirmek,yaşamı.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
Tanzimat dönemi öğretici metinler
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
YAZIM KURALLARI.
ATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlar. Ayrıca öğrencilerin.
ANLATIMA HAZIRLIK.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Konuşmaya yakın söyleyişle samimi bir yazı türüdür
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
KAPAK.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Programın Karşılaştırılması Sunusu
TÜRKÇE DERSİ İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ ESERLERDE YAPI
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Sunum Teknikleri - Prof.Dr. Durmuş Dündar Arş.Gör. Nurten Çalışkan
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
TOLGA GÜMÜŞAY.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
1) «Ahmet ile beraber İzmir’deydik.»
1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
Sunum transkripti:

METİN TÜRLERİ TEOG SORULARI 2013-2016 HAZIRLAYAN: ALİ ACAR TÜRKÇE ÖĞRETMENİ EROL YÜKSEL ORTAOKULU

7. Yazar, “Çanakkale Mahşeri” adlı kitabıyla romancı olarak tarihe bakışta yeni bir çığır açtı. Kurmaca kahraman ve olaylar yerine sadece tarihî gerçeklerden yola çıkarak bir eser ortaya koydu. Bu eser ülke çapında büyük ilgi gördü, defalarca baskısı yapıldı. Bu metin aşağıdaki yazı türlerinden hangi- sine örnek gösterilir? A) Günlük B) Anı C) Biyografi Eleştiri 2015/16-1

12. İhtiyarlar ne yaparlar. Başlarından geçenleri yazarlar 12. İhtiyarlar ne yaparlar? Başlarından geçenleri yazarlar. Ben de bunu yapıyorum. Yazmaya başladığımda 82 yaşındaydım. Bu işi tamam- lamaya ömrüm yeter mi bilemem. Ama bunu deneyeceğim mutlaka. Çünkü belleksiz bir top- lum olmamızı önlemek için herkesin yazmasını yararlı buluyorum. Köşedeki bakkal gördükleri- ni günü gününe kaydetse, sokağındaki evlerin nasıl apartmanlaştığını, orada oturanların ne gibi değişimlere uğradığını kronolojik bir şekil- de anlatsa bunlar bile ilginç olur bana kalırsa. Bu metinde yazar, aşağıdaki metin türle- rinden hangisine ait eserler verilmesini önermektedir? A)Deneme B) Öykü C) Günlük D) Biyografi 2015/16-2

9. Tekerlemelerin ardından bu dünyaya çeviri- riz gözlerimizi; alabildiğine dal budak salan hayallerimiz bu dünyanın renkli ve esrarlı sonsuzluğu içinde doyum kazanır. Yine bu dünyanın mucizeleri ile küçük dünyamızı kendimizce oluşturur, sihirli bir değnekle dar sınırları istediğimiz gibi genişletiriz. Gönlümüzce Kaf Dağı’nın sultanı, gönlü- müzce periler ülkesinin devi oluruz. Metne göre yazarın “bu dünya” ifadesiyle kastettiği tür aşağıdakilerden hangisidir? A)Masal B) Hikâye C) Roman D) Anı 2014/15-1

5. Aldırmayın, okumak üzerine şunun bunun dediklerine 5. Aldırmayın, okumak üzerine şunun bunun dediklerine. Benim dediklerime de aldırmayın. Belki siz bir kazanç beklediğiniz için okuyorsu- nuz, kitapların içine türlü türlü çizgiler çizmek- ten hoşlanıyorsunuz, bir kitabı pek beğenmiş- siniz de baştan aşağı ezberlemek istiyorsunuz. Ben ne karışırım? Keyif sizindir, bildiğiniz gibi okuyun. Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir? A)Deneme B) Makale C) Anı D) Hikâye 2014/15- Mazeret 2

15. 18 Kasım 1906’da Adapazarı’nda doğdu. Çocukluğu orada geçti 15. 18 Kasım 1906’da Adapazarı’nda doğdu. Çocukluğu orada geçti. İstanbul Erkek Lisesinde başladığı ortaöğrenimini Bursa Lisesinde tamamladı. Yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünde bitirdi. 1928 yılında iktisat eğitimi için İsviçre’ye gitti. Daha sonra sanatı ve kişiliği üzerinde derin izler bırakan Fransa’da üç yıl yaşadı. Fransa’dan döndükten sonra bir süre Türkçe öğret- menliği yaptı. Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir? Otobiyografi B) Biyografi C) Deneme D) Anı 2013/14-2

Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir? 9. Ne zaman dedeme ziyarete gitsek başında lacivert bir bere, sırtında kaşmir bir ceket, elinde bir makas bahçesinde bulurduk onu. Telaşsız, yumuşak adımlarla gelir; nezaket- le karşılardı bizi. Birinci katta pencerelerine yapraklar değen büyük odada toplanırdık ailece. Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir? A)Söyleşi B) Anı C) Deneme D) Otobiyografi 2013/14-Mazeret 1

10. Şiir öğrenilebilir mi? Öncelikle şiirin ne ol- duğunda anlaşmak gerekir. Şiir için bugüne kadar sayısız açıklama yapılmıştır. Herkes meseleye kendine göre bir bakış açısı getirmiştir. Hemen hepsinde doğruluk payı vardır ama bana göre hiçbiri şiiri bütünüyle ortaya koyacak güçte değildir. Bu da do- ğaldır. Çünkü şiir diğer sanat eserlerinden daha fazla özneldir. Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir? A)Deneme B) Biyografi C) Makale D) Anı 2013/14-Mazeret 1

Büyük kültür eserleri insanın duygu ve düşünce dünyasını, bilimsel araştırmalar ise bilgi ve yeteneklerini geliştirir. Okulu bitirdikten sonra kitap okumayanlar belli bir noktada durmuş saate benzerler. Zaman ilerledikçe onlar geride kalır. Meslek hayatının ve günlük ihtiyaçların çemberinden onları ancak kitaplar kurtarır ve onlara zengin ufuklar kazandırır.   8. Bu metin aşağıdaki türlerin hangisinden alınmıştır? A)Anı B)Biyografi C)Deneme D)Gezi yazısı 2014/15-2