Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
Advertisements

RESMİ BELGENİN DÜZENLENMESİNDE YALAN BEYAN SUÇU
Avukat ÖZGÜR ERALP – ANKARA Avukat ÖZGÜR ERALP Av.Özgür Eralp.
EKİZELDEN Hukuk Bürosu
Zinde İSG Etiği DRUZ.
SAĞLIK PERSONELİNE YÖNELİK ŞİDDETİN HUKUKSAL BOYUTU
BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI.
Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Suçları
Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar
SERMAYE PİYASASI KURULU HUKUK İŞLERİ DAİRESİ 22 Ekim
BİLİŞİM ALANINDA SUÇLAR
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
19ESHS1 Mesut ORTA Hâkim Başkan Yrd. ADALET BAKANLIĞI Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMET SAĞLAYICISI (ESHS)
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
YAPTIRIM TEORİSİ IŞIĞINDA TÜRK CEZA KANUNU TASARISI HÜKÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İzzet ÖZGENÇ.
İhaleye Fesat Karıştırma Kamu kurum veya kuruluşları adına; -Mal veya Hizmet İhalesi Yapan -Satım İhalesi Yapan -Kiralama İhalesi yapan -Yapım İşi İhalesi.
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Veri Güvenliğinin Sağlanması
Kişisel Verilerin Korunması
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
TİPİKLİK Bir davranış bir suçun bütün unsurlarını gerçekleştirirse, o zaman o davranışın tipik, kanundaki tipe uygun olduğu söylenir.
BİLİŞİM SUÇLARI.
BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU BİLGİ GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Harcama Yetkilileri.
MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ.
SAĞLIK TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2011.
FİZİKSEL VE CİNSEL İSTİSMARIN YASAL BİLDİRİMİ
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
FOTOĞRAF & TCK.
3. Oturum Çocuk Cinsel İstismarı İle İlgili Yasal Mevzuat
Bilişim Suçlarına Yönelik Devlet Kurum ve Kuruluşları.
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
MEMUR SUÇLARI 3628 Kanun Kapsamındaki Suçlar
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Hukuku Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
Bilgi Merkezlerin Hukuksal Sorumlulukları 1.. Kaynak Henkoğlu, T. (2015). Hassas bilgi varlıklarının ve kişisel verilerin hukuksal düzenlemeler ile korunması.
T.C. BAŞBAKANLIK HALKLA İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI BİMER İLE İLGİLİ TEMEL MEVZUAT.
SUÇ TEORİSİ.
FARMAKOVİJİLANSTA VERİ GİZLİLİĞİ
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU’NUN SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ
Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
SOSYAL MEDYA ve SAĞLIK VERİLERİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
VAGON ÖRNEĞİ HUKUKA AYKIRILIK UNSURU MANEVİ UNSUR MADDİ UNSUR SUÇ.
İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 3. Ders 13 Ekim Cuma.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
TÜRK CEZA KANUNU Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar
MPI Turkey Club Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve AB Genel Veri Koruma Tüzüğü Çerçevesinde Uyum Süreci.
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
YAPTIRIM TEORİSİ Ceza hukuku yaptırımlarıyla güdülen amaç,
MEVZUATIMIZDA YAŞANAN DEĞİŞİKLİKLER
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
AVUKAT - HUKUK DANIŞMANI - ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
Sunum transkripti:

Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ

İçerik ; Genel Olarak Kişisel Veriler kavramı Kişisel Verilerin İşlenmesi ve ilkeler Yaptırımlar

KİŞİSEL VERİ KAVRAMI

Kişisel veri; Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Özel Nitelikli Kişisel veri; Irkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, Kılık ve kıyafeti, Vakıf yada sendika üyeliği, Sağlığı, cinsel hayatı, Ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleri ile ilgili verileri, Biyometrik ve genetik verileri Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Kişisel verinin işlenmesi; Elde edilmesi, Kaydedilmesi, Depolanması, Muhafaza edilmesi, Değiştirilmesi, Kullanılmasının engellenmesi Yeniden düzenlenmesi Açıklanması Aktarılması Devralınması Elde edilebilir hale getirilmesi Sınıflandırılması Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

İlkeler; Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma Doğru ve gerektiğinde güncel olma Belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme İşlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma Mevzuatta öngörülen şekilde muhafaza edilme Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Şartları; Kanunun açıkça öngörmesi Zorunlu sebeplerle ( başkasının hayatı, benden bütünlüğü v.b.) işlenmesinin gerekmesi Veri sorumlusunun hukuki yükümlüğünün olması Bir hakkın tesisi, kullanılması ve korunması için veri işlemenin zorunlu olması Meşru menfaatin olması İlgilinin açık rızası Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Kişisel veri ile ilgili özel durumlar; Sağlık ve cinsel hayat dışındaki veriler; Kanunda öngörülen hallerde ilgili kişinin rızası aranmaksızın işlenebilir. Ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ve finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla , sır saklama yükümlülüğü bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Veri Sorumlusu; Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasında ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek ve tüzel kişi Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Veri sorumlusunun aydınlatma yükümlülüğü; Veri sorulusunun ve varsa temsilcisinin kimliği, Kişisel veririn hangi amaçla işleneceği, Kişisel verilerin hangi amaçla ve kimlere aktarılabileceği, Kişisel veri toplamanın yöntemi ve hukuk sebebi, Konularında veri sahibine bilgi vermekle yükümlüdür. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler; Hukuka aykırı işlenmesini önlemek, Hukuka aykırı olarak erişilmesini engellemek, Muhafazasını sağlamak için gerekli teknik ve idari her türlü tedbiri almak, Konularında veri sahibine bilgi vermekle yükümlüdür. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

Veri sahibinin hakları; Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme, Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme, Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

TCK’daki Düzenlemeler

Kişisel verilerin kaydedilmesi MADDE 135. – (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir./ (2) Kişisel verinin, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme MADDE 136. –(1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Nitelikli haller MADDE 137. – (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların; a. Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle, b. Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle, c. İşlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Verileri yok etmeme MADDE 138. – (1) Kanunların belirlediği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olanlara görevlerini yerine getirmediklerinde bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Suçun konusunun Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ortadan kaldırılması veya yok edilmesi gereken veri olması hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

Şikayet MADDE 139. – (1) Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır.

Teşekkürler…