Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VAGON ÖRNEĞİ HUKUKA AYKIRILIK UNSURU MANEVİ UNSUR MADDİ UNSUR SUÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VAGON ÖRNEĞİ HUKUKA AYKIRILIK UNSURU MANEVİ UNSUR MADDİ UNSUR SUÇ."— Sunum transkripti:

1 VAGON ÖRNEĞİ HUKUKA AYKIRILIK UNSURU MANEVİ UNSUR MADDİ UNSUR SUÇ

2 MANEVİ UNSUR

3 MANEVİ UNSUR Kişi ile işlediği fiil arasındaki psikolojik bağı ifade etmektedir.

4 MANEVİ UNSUR KAST TAKSİR

5 MANEVİ UNSUR KAST KAVRAMI Kast Madde 21- (1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.

6 MANEVİ UNSUR KAST KAVRAMI Cezanın belirlenmesi
MADDE (1) Hakim, somut olayda; (…) f) Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını,  Göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirler.

7 Kast, bir kusur türü değil;
MANEVİ UNSUR KAST KAVRAMI Kast, bir kusur türü değil; haksızlık şeklidir.

8 MANEVİ UNSUR KAST KAVRAMI
Yaş küçüklüğü, akıl hastası veya sarhoş olan bir kişi dahi kasten hareket edebilir.

9 Kast, icra hareketi sırasında mevcut olmalıdır.
MANEVİ UNSUR KAST KAVRAMI Kast, icra hareketi sırasında mevcut olmalıdır.

10 MANEVİ UNSUR KASTIN UNSURLARI BİLMEK İSTEMEK KASTIN UNSURLARI Kast
Madde 21- (1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.

11 Suçun kanuni tanımında yer alan kast kapsamına dahildir.
MANEVİ UNSUR KAST KAVRAMI Suçun kanuni tanımında yer alan bütün maddi unsurlar kast kapsamına dahildir.

12 KAST BİLME UNSURU Hata Madde 30- (1) Fiilin icrası sırasında suçun kanuni tanımındaki maddi unsurları bilmeyen bir kimse, kasten hareket etmiş olmaz. Bu hata dolayısıyla taksirli sorumluluk hali saklıdır.

13 Objektif Cezalandırılabilme Şartları
KAST SUÇUN KANUNİ TANIMINDA YER ALMAKLA BİRLİKTE FİİLİN HAKSIZLIK MUHTEVASINDA ETKİLİ OLMAYAN HUSUSLAR KAST KAPSAMINDA DEĞİLDİR. Objektif Cezalandırılabilme Şartları Şahsi Cezasızlık Sebebi veya Cezayı Kaldıran ya da İndirim Yapılmasını Gerektiren Şahsi Sebepler

14 OBJEKTİF CEZALANDIRILABİLME ŞARTLARI
KAST OBJEKTİF CEZALANDIRILABİLME ŞARTLARI Hileli iflâs Madde 161- (1) Malvarlığını eksiltmeye yönelik hileli tasarruflarda bulunan kişi, bu hileli tasarruflardan önce veya sonra iflasa karar verilmiş olması halinde, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

15 ŞAHSİ CEZASIZLIK SEBEPLERİ
KAST ŞAHSİ CEZASIZLIK SEBEPLERİ Şahsi cezasızlık sebebi veya cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebep Madde 167- (1) Yağma ve nitelikli yağma hariç, bu bölümde yer alan suçların; a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin, b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın, c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, Zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.    

16 MANEVİ UNSUR KASTIN TÜRLERİ DOĞRUDAN KAST OLASI

17 MANEVİ UNSUR DOĞRUDAN KAST
Failin hareketinin kanuni tipi gerçekleştireceğini bilmesi ve istemesi durumunda, doğrudan kast vardır. Kast Madde 21- (1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.

18 MANEVİ UNSUR DOĞRUDAN KAST
Neticenin gerçekleşmesi muhakkak ise isteme unsurunun gerçekleştiği kabul edilir. Ör: Gemiyi batırmak, Uçağa bomba koymak

19 MANEVİ UNSUR OLASI KAST Kast
Madde 21- (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır…

20 MANEVİ UNSUR ÖNGÖRME + KABULLENME OLASI KAST
Ör: Kemer ve kum torbası örneği

21 TCK Madde 21 Gerekçe … Olası kast durumunda suçun kanuni tanımında yer alan unsurlardan birinin somut olayda gerçekleşebileceği öngörülmesine rağmen, kişi fiili işlemektedir. Diğer bir deyişle, fail unsurların meydana gelmesini kabullenmektedir. Mevzuatımıza giren yeni bir kavram olan olası kastla ilgili uygulamadan bazı örnekler vermek yararlı olacaktır. Yolda seyreden bir otobüs sürücüsü, trafik lambasının kendisine kırmızı yanmasına rağmen, kavşakta durmadan geçmek ister; ancak kendilerine yeşil ışık yanan kavşaktan geçmekte olan yayalara çarpar ve bunlardan bir veya birkaçının ölümüne veya yaralanmasına neden olur. Trafik lambası kendisine kırmızı yanan sürücü, yaya geçidinden her an birilerinin geçtiğini görmüş; fakat, buna rağmen kavşakta durmamış ve yoluna devam etmiştir. Bu durumda otobüs sürücüsü, meydana gelen ölüm veya yaralama neticelerinin gerçekleşebileceğini öngörerek, bunları kabullenmiştir. …

22 OLASI KAST – BİLİNÇLİ TAKSİR
MANEVİ UNSUR OLASI KAST – BİLİNÇLİ TAKSİR BİLİNÇLİ TAKSİR Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın neticenin meydana gelmesidir. OLASI KAST Suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceği öngörülmesine rağmen fiilin işlenmesidir.

23 MANEVİ UNSUR DOĞRUDAN KAST OLASI KAST BİLİNÇLİ TAKSİR
BİLME + İSTEME OLASI KAST ÖNGÖRME+KABULLENME BİLİNÇLİ TAKSİR ÖNGÖRME+İSTEMEME BİLİNÇSİZ (ADİ) TAKSİR ÖNGÖREMEME

24 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT Cezanın belirlenmesi
MADDE (1) Hakim, somut olayda; g) Failin güttüğü amaç ve saiki, Göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirler.

25 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT Suç işlemek amacıyla örgüt kurma
Madde (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.

26 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT Silâhlı örgüt
Madde 314- (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

27 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT Tefecilik
Madde 241- (1) Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

28 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT Hırsızlık
Madde 141- (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

29 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT İnsanlığa karşı suçlar
Madde 77- (1) Aşağıdaki fiillerin, siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturur: a) Kasten öldürme. b) Kasten yaralama.

30 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT Soykırım
Madde 76- (1) Bir planın icrası suretiyle, milli, etnik, ırki veya dini bir grubun tamamen veya kısmen yok edilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur: …..

31 MANEVİ UNSUR AMAÇ – SAİK - MAKSAT Nitelikli haller
Madde 82- (1) Kasten öldürme suçunun; a) Tasarlayarak, h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla, j) Kan gütme saikiyle, k) Töre saikiyle, İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.


"VAGON ÖRNEĞİ HUKUKA AYKIRILIK UNSURU MANEVİ UNSUR MADDİ UNSUR SUÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları