KARASAL BİYOMLAR ORMAN BİYOMLARI. Tropikal yağmur ormanları, ekvator kuşağı çevresindeki Orta ve Güney Amerika, Afrika, Avusturalya ve Asya gibi alçak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan ,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”. DOĞAL AFETLER.
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
FERİT FATİH’İN HAYVANLARI. Kedi;Ablamın en sevdiği evcil hayvandır. Kuş ve fare yemeyi sever. Her renktedir. Evcildir. Vahşileri de vardır. Bunlar: Van.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
SU KAYNAKLARI-OKYANUSLAR VE DENİZLER Su Döngüsü:
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ1 DOĞAL AFETLER. Ayten IŞILDAĞ2 DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Adı=Kaplan Beslenme Şekli=Etçil Yaşadığı Yer=Kara Üreme Şekli=Doğurmak Çoğu kaplan kamuflajlarının uyduğu yerde yaşar Büyük kediler arasında iyi yüzücüdür.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar omurgalı ve omurgasız olmak üzere sınıflandırılır. Vücutlarında kemik yada kıkırdaktan yapılmış bir omurga bulunan.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
COĞRAFİ KONUM.
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
HALİM GÜNEŞ.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRKİYEDE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
PATATES.
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Sunum transkripti:

KARASAL BİYOMLAR ORMAN BİYOMLARI

Tropikal yağmur ormanları, ekvator kuşağı çevresindeki Orta ve Güney Amerika, Afrika, Avusturalya ve Asya gibi alçak rakımlı bölgelerde yer alır Yoğun yağış ve yüksek nem oranına sahiptir. Yeryüzündeki en yüksek tür çeşitliliğine sahiptir. Tropikal yağmur ormanlarında mevsimler arası farklılık görülmez TROPİKAL YAĞMUR ORMANLA RI

 Yağmur ormanı veya tropikal orman denilince ilk akla gelenler, göz alıcı kelebekler, orijinal görünümlü böcekler, rengarenk kuşlar, geniş yapraklı, büyük ve yemyeşil ağaçlardır.

Toprak Yapısı  Tropik yağmur ormanının toprağı yalnızca cm kalınlığa sahiptir ve eskidir.  Toprağın altında kalın kil tabakası bulunur. Bir kez zarar görünce, tropik yağmur ormanının toprağının kendini toplaması yıllar sürer.  Genellikle yağmur ormanları toprağının zengin ve verimli olduğu sanılır. Ancak bu kanaatin doğru olmadığı kısa bir zaman önce anlaşılmıştır. Bu ormanların toprağı besin açısından fakirdir. Fakir topraktan çok zengin bitki çeşitliliği çıkması da yağmur ormanı ekosisteminin tasarımındadır.

TROPİKAL YAĞMUR ORMANLARI BiyomBitki ÖrtüsüHayvanlar Tropikal Yağmur Ormanları Sürekli yeşil kalan, yayvan yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar, otsu ve kısa boylu bitkiler, dev otsu bitkiler Fil, şempanze, orangutan, yarasa, kartal, yılan, kertenkele, kurbağa, domuz, antilop, kaplan, jaguar, leopar, yılan, diğer kuş türleri, kelebek türleri, böcek türleri

 Bir yağmur ormanında, geniş gövdelerinde çeşitli liken ve mantar türleri bulunan yaklaşık 50 metre uzunluğundaki ağaçlar yer alır.

CESET ÇİÇEĞİ 1878’de keşfedilen çiçeğin yaydığı çürümüş et kokusunun, böcekleri cezbettiği belirtiliyor.

Anavatanı ise Peru yağmur ormanları. 6. Mutlu Yaratıklar ( Calceoloria Uniflora)

Tropik ormanda ki Yabani zencefil çiçeği

VAMPİR(DRAKULA)ORKİDE Kolombiya, Peru, Ekvador gibi ülkelerdeki yağmur ormanlarında yetişen, şekli de adı gibi ürkütücü olan bir orkide türü.

HANGİ İKLİM TİPİ GÖRÜLÜR? EKVATORAL İKLİM

DÜNYA’DA NERELERDE BULUNURLAR?

Yağmur ormanlarında yaşayan halk

HAVA ÇOK SICAK OLDUĞU İÇİN GENELLİKLE AÇIK RENKLİ VE İNCE KIYAFETLER SEÇİYORUZ. İKLİMİN GİYİM TÜRLERİNE ETKİSİ

YAŞAYAN CANLILAR  Yağmur ormanları dünyamızın akciğerleridir. Tüm dünyada yaşayan canlı türlerinin %50’si Amazon’da yaşamaktadır. Bu biyolojik çeşitlik Amazonları bizim için çok daha değerli yapıyor.

Okapi ;  Zebra ve Antilop arasında olan bu hayvan türü aslında zürafaların uzaktan akrabasıdır. Orta Afrika yağmur ormanlarında yaşmaktadır. Uzun, çevik yapıları ve yapışkan dilleri ile yapraklar, tomurcuklar, otlar ve meyve ile beslenirler. Dilleri ile göz kapaklarını ve kulaklarını temizleyebilirler.

Cam kurbağaları ;  Orta ve Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yaşayan bu transparan kurbağalar çok dikkat çekici hayvanlardır. İç organlarının tamamı rahatlıkla görülür. Yaklaşık 150’den fazla çeşitleri vardır. Saydam ciltleri ile gerçekten ilginç hayvanlardır.

Amazon nehir yunusu ;  Nehir yunusları bir tek Amazon’da yaşarlar. Bulanık suları severler. Bu sık orman örtüsü altında ki nehirlerde ve sıklıkla Güney Amerika Orinoco havzasında yaşarlar. Renkleri pembedir. Bu nedenle onlara pembe yunus da denilmektedir.

Cassowary ;  Yeni Gine ve Kuzeydoğu Avustralya yağmur ormanlarında bulunan renkli ve uçamayan kuşlardır. Dünyanın üçüncü büyük kuşlarıdır. Dişileri, erkeklerine göre çok daha gösterişlidir. Görüntüleri kask giyen deve kuşu gibidir.

İpek maymunu ;  Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yaşarlar. Dünyanın en küçük maymunlarıdır. Sürekli olarak ikiz doğururlar. 22 değişik türü vardır. Bu maymun türü dünyada sadece bu bölgede yaşamaktadır.

Güneş ayısı ;  Dünyada ki en küçük ayı türlerindendir. Güneydoğu Asya’nın yağmur ormanlarında yaşarlar. Ormanda yaşama adapte olsun diye sanki özellikler ile donatılmıştır. Göğsünde U şekilli bir renk daha bulunur.

Siamang ;  Siyah tüylü bir maymundur. Güneydoğu Asya ormanlarında yaşarlar. Balon şeklinde bir boğaz keseleri vardır. Yüksek sesle bağırması ile bilinir. Bağırma, rakiplerini kendi bölgesine sokmamak içindir.

Mata mata ;  Dünyanın en sıra dışı kaplumbağasıdır. Amazon ve Orinoco havzalarında yaşarlar. Üçgen şeklinde başı ve düz kabukları vardır. Ciddi manada kamuflajlıdırlar. Mata mata, ağaçlar arasında ağaç gibi durabilir. Bunun nedeni kabuklarının kamuflaj yapabilmesidir.

Yağmur Ormanları ve Biyolojik Çeşitliliğin Yok Olması  Yeryüzünde yaşayan hayvanların yüzde 80’ini barındıran tropik yağmur ormanları günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ekolojik sistemler bozulurken, pek çok canlının yaşam alanı yok edilmektedir. Bitki örtüsünün yoğunluğu nedeniyle tropik yağmur ormanları gezegenimizin en önemli oksijen kaynaklarından biri durumdadır. Bu nedenle onların yok edilmesi büyük ekolojik felaketlere yol açabilir.

Yağmur ormanları, yağmurları çeken ve oksijen oranını koruyan bir yapıya sahiptir. Bu ormanların olmaması dünya iklimini kurak hale getirir. Dünyadaki oksijenin yüzde 20’si Amazon ormanlarında üretilir. Tatlı su kaynaklarının üçte ikisi Amazon Nehri’nde bulunur. Yağmur ormanları, biz elimizi sürmeden önce karaların yüzde 16’sını kaplıyorken şimdi dünyanın ancak yüzde 5’lik bir alanında kalmış durumdadır. DİKKAT EDELİM !!!

 Söz konusu çeşitliliği gözünüzde canlandırabilmeniz için birkaç örnek verelim: Bir hektar tropikal orman 600’den fazla ağaç türü barındırabilir..Tek bir ağacın üzerinde 43 ayrı karınca türü görülebilir. Tropikal ormanlarda yaşadığı tahmin edilen böcek türü sayısı milyonlarcadır. Her yıl Büyük Britanya adası kadar büyük bir alan, yağmur ormanlarından eksilmektedir. BÜTÜN BUNLARA RAĞMEN MALESEF;

Buradaki yok edilişin en büyük faktörü insandır. 400 milyon yıllık evrim dört dakikada bir elektrikli testere ile yok ediliyor. Bu hızlı yok olma sürecinde küçük canlı türleri daha fazla fazla etkilenmesine rağmen insanların ilgisini genellikle daha büyük türler, özellikle memeli hayvanlar çekmektedir. Yeryüzünün son 500 milyon yıllık sürecinde canlılar altı kez toplu yok olma olayı ile karşılaştılar. Bilim adamları yeryüzünün 7’inci toplu yok olma olayı ile karşı karşıya olduğuna inanıyor. Eğer ormanların yok olması bugünkü hızı ile devam ederse 21’inci yüzyılın sonunda bitki ve hayvan türlerinin yarısı yok olmuş olacak. Bir asır içerisinde yapılan tahribatı giderebilmek için doğa, milyonlarca yıl çalışmak zorunda kalacak.

BU TAHRİBATI NASIL DURDURABİLİRİZ?  Bu gidişi durdurabilmek için insanlığın ortak olarak hareket etmesi gerekiyor. Bilim yolu ile yeryüzünün ve üzerinde yaşayan canlı türlerinin tanınıp anlaşılması ve türlerini devam ettirmeleri için gerekli ortamların korunması gerekmektedir.

KAYNAKÇA         