Anakart Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakartlar elektriği geçirmeyen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
Advertisements

Anakart nedir, ne işe yarar?
ANAKART.
GENEL OLARAK Ana kart Nedir? Ana kartın Yapısı
ANA KARTLAR Veri Yolları.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Temel Bilgi Teknolojileri
Modül: 3. Anakartlar ve Kasalar
Kuzey ve Güney Köprüleri
ANA KARTLAR VE KASALAR.
EKRAN KARTI HEDEFLER Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar.
ANAKART ANAKART NEDİR , NE İŞE YARAR?
Mustafa Özhan KALAÇ Öğretim Görevlisi
BİLGİSAYARIN AÇILMASI.
EKRAN KARTI VOLKAN ARSLAN.
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
66 CHAPTER SİSTEM UNITESİ. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 6-2 Sistem Üniteleri Mikro bilgisayarlar Masaüstü Dizüstü Tablet.
Anakartlar anakartlar & & kasalar kasalar.
BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Er. Ü. Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
ANAKART (MOTHERBOARD)
Lehimleme ve Baskı Devre
DONANIM NEDİR?.
ANA KARTLAR VE KASALAR.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KUL.
Ekran Kartı.
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
ANAKARTLAR SERHAT OKUR.
Hazırlayan: Akile ÇALIŞAN
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIMI VERİ YOLLARI.
Kuzey ve Güney Köprüleri
Anakart ve Rom Bellek Anakart Nedir, ne işe yarar?
VERİ YOLLARI ÇİPSETLER
HÜSEYİN ÖZTÜRK Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ANAKARTLAR Portlara Modülden Eklentiler Yap.
DİLOVASİ TEKNİK LİSE VE Ç.P.L Ana Kart (Mainboard) ÖĞRETMEN= KÜRŞAT KU
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
Bilgisayar Donanımı Dersi
DERS BİLGİSAYAR DONANIMI KONU ANAKART
ANAKART NEDİR?.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
YONGA SETLERİ (CHIPSETS)
Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar.
İşletim Sistemleri (Operating Systems)
Bilgisayar Donanımı Hafta 2
İşletim Sistemleri (Operating Systems)
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayar Donanımı Hafta 3
VERİ YOLLARI VE ARABİRİMLER
ANAKARTLAR.
ANAKART NEDİR?. Ana kart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Fiberglastan.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Anakart Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakartlar elektriği geçirmeyen fiberglas malzemeden üretilirler ve üzerinde bakır yollar bulunur, çok karmaşık bir yapıdadırlar

Anakartların Yapısı ve Bileşenleri Standart bir anakart üzerinde bulunan minimum bileşenler ve donanımlar; İşlemci Chipset (Yonga Seti) Ram slotları Ses kartı Ekran kartı Ethernet kartı Bios PCI slotları AGP Slotları PS/2

Chipset Anakart üzerindeki parçaların birbiriyle iletişim halinde olabilmeleri için harici işlemci (CPU) nin yanında bir de dahili yani modern anakartlar üzerinde standart olarak bulunan işlemciler vardır. Bu işlemcilere de “Chipset” adı verilir. Chipsetlere bilgisayarın ikinci işlemcisi de denilir çünkü bilgisayarın performansında en az CPU’lar kadar etkilidirler. Günümüzde en çok kullanılan Chipsetler Intel firması tarafından üretilmektedir

VeriYolu (Bus) Anakart üzerindeki bileşenlerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan aygıtların chipsetler olduğunu söylemiştik veriyolu (Bus) ise chipsetlerin haberleşmeyi sağlarken kullandığı yolu teşkil eder yani veriyolları bileşenler arasındaki köprülerdir. Örnekle açıklamak gerekirse Chipsetleri sabit telefonlara, Veriyollarını ise telefon kablolarına benzetebiliriz. Günümüzde bilgisayarlarda ISA, PCI ve AGP veriyolları kullanılmaktadır.

VeriYolu (Bus)

ISA (Industry Standard Architecture) 1984 yılında geliştirilmiştir. ISA veriyolu en fazla 16 bit genişliğinde ve 8 Mhz hızında çalışabilmektedir. ISA veriyolları hızlı veri akışına ihtiyaç duymayan Sound Blaster uyumlu ses kartları için kullanılmaktadır.

AGP (Advanced Graphics Port) Yalnızca ekran kartlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Grafik ağırlıklı uygulamalardaki gelişmeler AGP veriyolunun geliştirilmesini zorunlu kılmıştır yılının sonlarında 32 bit genişliğinde ve 66 Mhz hızlarında geliştirilmiştir. Veriyolu kapasitesi 266mb/sn’dir.

PCI (Peripheral Component Interconnect) Tak çalıştır destekli bir veriyoludur yılında Intel firması tarafından geliştirilmiştir ve 64 bit’liktir. Ancak uyumluluk problemleri nedeniyle genelde 32 bit olarak kullanılır. Veriyolu kapasitesi 133 mb/sn’dir.

PCI Express Slot başına; 1. v1.x: 250 MB/s (2.5 GT/s) 2. v2.x: 500 MB/s (5 GT/s) 3. v3.0: 985 MB/s (8 GT/s) 4. v4.0: 1969 MB/s (16 GT/s) Bir X16 slotunda; 1. v1.x: 4 GB/s (40 GT/s) 2. v2.x: 8 GB/s (80 GT/s) 3. v3.0: GB/s (128 GT/s) 4. v4.0: GB/s (256 GT/s)

PCI Express - PCI Farkları Daha yüksek bir maksimum sistem veriyolu verimliliği Düşük I / O pin sayısı Veri yolu cihazları için daha iyi performans ölçekleme Daha ayrıntılı bir hata algılama ve raporlama mekanizması Hot plug işlevselliği

BIOS (Basic Input-Output System) Temel Giriş-Çıkış Sistemi, bir ROM bellek üzerinde yer bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden (H.d.d, CD-ROM vb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

BIOS

Kuzey ve Güney Köprüsü Anakartlar üzerinde genel olarak, Kuzey ve Güney köprüsü olmak üzere iki tür chipset bileşeni yani entegresi mevcuttur.

Kuzey Köprüsü Kuzey köprüsü bilgisayarın ekran kartının takıldığı portları (AGP), mikroişlemciyi (CPU) ve bellek biriminin (RAM) çalışmasını kontrol etmektedir.

Güney Köprüsü Güney köprüsü bilgisayarın PCI, USB, ISA, IDE, BIOS, vb. çevre birimlerini denetler.