Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Tarafından yayınlanmaktadır
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
ZAMİRLER.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
ADI:SEVİM SOYADI:ÇAT SINIFI:9/C NUMARA:58 OKULU:BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Z A M İ R L E R.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
ZAMİR (ADIL).

1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
Sunum transkripti:

zamirler OĞUZ DİLBER

İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının yerini tutar. Kitapları çantasına koydu. (isim) Onları çantasına koydu (zamir)

Aşağıdaki altı çizili sözcükler de zamirdir: Bunu senin için getirdim. Bir daha buraya gelme. Adam sana neler anlattı? Biz onları nerede görmüştük?

** Zamirler ismin yerini tutan sözcükler oldukları için tıpkı isimler gibi çekim eklerini alabilirler: Ben-i, buray-a, siz-in, nere-den... Zamirler kendi aralarında çeşitlenir:

Kişi (Şahıs) Zamiri Kişilerin yerini tutan zamirlerdir. Türkçede üçü tekil, üçü çoğul altı kişi zamiri vardır: I. tekil kişi zamiri: Ben II. tekil kişi zamiri: Sen III. tekil kişi zamiri: O I. çoğul kişi zamiri: Biz II. çoğul kişi zamiri: Siz III. çoğul kişi zamiri: Onlar Bunların dışında bir de her şahısa göre çekimlenebilen "kendi" (dönüşlülük) zamiri vardır

Bu zamirin şahıslara göre çekimleri şöyledir: I. tekil şahıs: kendi - m II. tekil şahıs: kendi - n III. tekil şahıs: kendi - si I. çoğul şahıs: kendi - miz II. çoğul şahıs: kendi - niz III. çoğul şahıs: kendi - leri Kendi zamiri şahıs zamirlerinden birinin yerine kul­lanılabildiği gibi, pekiştirme amacıyla kişi zamiriyle bir­likte de kullanılabilir: Bütün yemekleri ben kendim yaptım. (Pekiştirme)

İşaret Zamiri Varlıkların yerini işaret yoluyla tutan zamirlerdir: Bunu sen mi getirdin? (Tatlıyı sen mi getirdin?) Onu bana örmüş. (Kazağı bana örmüş.) Şunu okudun mu? (Yazıyı okudun mu?) Not: "O" sözcüğü bazen şahıs zamiri, bazen de işaret zamiri olarak cümlede yer alır.

Hangi durumda şahıs, hangi durumda işaret zamiri olduğunu anlamak için insan yerine mi, insan dışında bir varlık yerine mi kullanıldığı­na bakılmalıdır: Bütün bunları o anlatmıştı. (kişi zamiri, insanın yerine kullanılmış) O bizim size hediyemizdir. (işaret zamiri, insan dışında bir varlığın yerine kullanılmış)

Örnek Soru: "Yardım et de şunu pişirelim." cümlesindeki zamirin tür bakımından benzeri aşağıdaki cümlelerin han­gisinde vardır? A) Ben bir daha tatile gitmem. B) Sana kaç kere telefon ettim? C) Adam kendi kendisine konuşuyor. D) Onu aldığın rafa bırak. D

Belgisiz Zamir İsimlerin yerini kesin olmayacak biçimde tutan zamir­lerdir. Başlıca belgisiz zamirler şunlardır: Hepsi, herkes, bazısı, çoğu, kimse, tümü, bir­kaçı, hiçbiri, bazıları, birazı, biri, kimi... Kimi konuşur, kimi iş yapar. Bunları herkese anlatma. Bu saatte kimse gelmez. Hiçbiri kitap getirmemiş. Dün biri seni sordu. Çoğu bizi severdi.

Örnek Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz zamir vardır? A) Bazı günler onunla buluşurduk. B) Birkaçı zordu soruların. C) Onları sizin için hazırladık. D) Yatmadan önce bana masal anlatırdı. B

Soru Zamiri İsimlerin yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir: Ne, kim, neyi, kimi, ne(y)den, kimden, nereye, kime, kaça, hangisi... Yemeği kim yapacak? Hastaya ne götürelim? Sabah nerede bekleyeceksin? Neyi öğrenmek istiyorsun? Bu haberi kimden aldın? Kimin telefonu çalıyor?

Örnek Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri yoktur? A) Buraya nereden geldiniz? B) Dün kiminle buluştun? C) Kitapları kime göndereceksin? D) Kimseye haber verdin mi? D