Kendi Kendini izleme. Diyabetin kontrolünde temel amaç; hastalığın acil ve uzun süreli komplikasyonlarından kaçınmak ve iyi bir hayat sürdürebilmektir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
Advertisements

DİABETİK ACİLLERE YAKLAŞIM
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Şeker Hastalığı-DİYABET
Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
DİABETES MELLİTUS.
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
OBEZİTE.
MENOPOZ VE BESLENME.
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
ÖĞRENCİM VE DİYABET ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ(DİYABET)
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Üniv. Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI II
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü
INFLUENZA.
DİYABET.
Diyabetik Ketoasidoz Tedavi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Uygulama 3.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
DİABETES MELLİTUS Hemş. Cennet Tikenli
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
DİYABET NEDİR ? İnsan vücudunda insülin yokluğu eksikliği veya çevresel etkisizliği sonucu ortaya çıkan,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında bozukluklar.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
DUYGU PELİSTER. Metabolik Cerrahi Dr.Varco ve Dr. Henry Buchwald tarafından 1978 yılında aynı adlı kitaplarında şöyle tanımlanmaktadır; Normal bir organ.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
Metabolik Sendrom Yrd.Doç.Dr. Müge SEVAL. Metabolik Sendrom İnsülin Rezistansı Dislipidemi Obezite Disfibrinolizis Hipertansiyon Hiperglisemi EndoteliyalDisfonksiyon.
DİYABET EĞİTİMİ DİYABETTE GENEL SAĞLIK ÖNERİLERİ, DANIŞMANLIK VE DİYABET HEMŞİRESİNİN EKİPTEKİ ROLÜ.
Diyabette Akut ve Kronik Komplikasyonlar. Diyabet ve diyabetle birlikte oluşan akut hastalıklar yalnız hastayı değil, aynı zamanda hasta yakınlarını,
Çocuklarda Diyabet ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ.
DİYABETTE GÜNCEL TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Egzersiz ve Şeker Hastalığı
Oral Antidiyabetik Tedavisinin Yönetimi
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
Diyabet ve Cinsel Sağlık
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
DİABETES MELLİTUS’LU HASTA TAKİBİNDE TÜKRÜK FRUKTOZAMİN DÜZEYİ
BÖLÜM-6: YAŞAM BOYU SPORDA AEROBİK EGZERSİZLER YAŞAM BOYU/HERKES İÇİN
Balneoterapi uygulama
DİABET VE GEBELİK Doç. Dr. Oluş APİ.
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
ORAL GL İ KOZ TOLERANS TEST İ MAH İ NUR AYD İ N ÖZEL ETIMED HASTANESI DIYABET E Ğ ITIM HEMŞIRESI.
Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin.
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Sunum transkripti:

Kendi Kendini izleme

Diyabetin kontrolünde temel amaç; hastalığın acil ve uzun süreli komplikasyonlarından kaçınmak ve iyi bir hayat sürdürebilmektir. İyi bir kontrol sağlayabilmek için hedefler Diyabetin belirtilerini kontrol altında tutmaya çalışmak Uygun olan vücut kilosuna erişmek ve bu kiloyu korumaya çalışmak Sağlıklı bir fiziksel aktivite düzeyi oluşturmak Kan şekeri düzeyini normal/normale yakın değerlerde tutmaya çalışmak (70-140mg/dl) Uzun süreli normal kan şekeri düzeyi sağlamaya çalışmak (bunu glikozillenmiş hemoglobin testi HbA1c belirtir. Bu test ile son günkü kan şekeri düzeyinin ağırlıklı ortalaması anlaşılabilir). Diyabetin kontrol altına alındığı hissini yaratmaktır.

Erişkin Diyabetlilerde Kan Şekeri Değerleri Aç KarnınaYemeklerden 2 saat sonra Glikozile Hemoglobin İdeal - Normal Kabul Edilebilir Yuksek < 110mg/dl < 140mg/dl ≥ 140mg/dl < 140mg/dl < 200mg/dl ≥ 200 mg/dl < %7 < %8 ≥ %8

Amaç Hemşirelere diyabetli bireylerde kan glikozu ve keton seviyelerinin önemi, ölçülmesi ve izlenmesi konusunda bilgi sağlamak.

Hedefler Diyabetli bireylerle çalışan hemşireler : Evde diyabet izleminin yararlarını bilmeli, Diyabetli tarafından evde izlenecek ölçümleri bilmeli Glikoz testi yapma zamanları ve sıklığını bilmeli, Hedef glisemi aralığını tanımlayabilmeli, Kan glikoz testlerini değerlendirebilmeli ve günlük glisemi sonuçlarına göre insülin dozunda değişiklik yapabilmeli, Glikometrelerin doğru kullanımını etkileyen faktörleri tanımlayabilmeli Keton ve ketoasidozu tanımlayabilmeli, keton çıkması durumunda neler yapılması gerektiğini bilmeli, Keton ölçümünün ne zaman ve hangi sıklıkta yapılacağını bilmeli, Keton ölçüm yöntemlerini bilmeli, Glikozillenmiş hemoglobin ölçülmesinin amacını tanımlayabilmelidir.

Evde diyabet izleminin yararları İyi bir glisemi izlemi; Daha iyi, kolay ve ucuz glisemik kontrol sağlanmasına ve devam ettirilmesine yardım eder. Hipoglisemilerin erken tanı ve önlenmesine yardım eder. İnsülin ve oral antidiyabetikler (OAD)’in doz ayarını kolaylaştırır. Daha serbest ve güvenli bir yaşam sağlar. Tatil, spor aktivitelerinin daha rahat yapılması ve daha serbest diyet sağlar.

Ketoasidoz gelişme sıklığı azalır. Hipoglisemi ve ketoasidoz erken farkedilerek önlendiğinden hastaneye yatış sıklığı ve süresi azalır. Daha iyi glisemik kontrol sağlanarak uzun vadede kronik komplikasyonlar azalır, yaşam kalitesi artar, dolayısıyla hastaneye yatış nedenleri azalır. Hastanın eğitimine yardımcı olur.

Diyabetli tarafından evde izlenebilecek ölçümler 1. Glikozüri ölçümü 2. Glisemi ölçümü 3. Ketonüri ölçümü

1. Glikozüri Ölçümü İdrar stribi idrar yaparken akan idrara 2 saniye tutulur, stripteki fazla idrar atılır. Kullanılan strip talimatında önerilen süre kadar beklenir. Strip üzerinde oluflan renk kutudaki renk ile karşılaştırılarak sonuç okunur.

Glikozüri izleminde dikkat edilecek yönler Böbrek eşiği; Kan glikoz düzeyi yükseldiğinde glikozun idrarla atılma sınırlarını ifade eder. Kişiden kişiye farklı olabilmesi ve yaşla değişmesi güvenirliğini azaltır. Diyabetli olmayan sağlıklı erişkinde böbrek eşiği mg/dl arasında değişir, ortalama 180mg/dl civarındadır. Böbrek eşiği genç diyabetlilerde ve gebelikte daha aşağı değerdedir.

İdrarın mesanede bekleme süresi, nöropati, mesane tonusu,idrarın konsantrasyonu, askorbik asit vb. gibi idrarda bulunan bazı maddeler; glikozüri sonucunu etkiler. Bu nedenle olabildiğince mesanede beklememiş idrarda ölçüm yapılmalıdır. Örneğin sabah idrarında glikoz tayini yapılacağı zaman, önce mesanede geceden beklemiş idrar boşaltılır. 1-2 bardak su içilir dakika sonraki idrar örneğinde glikoz ölçümü yapılır.

Glikozüri ölçüm sıklığı; Diyet ve/veya OAD ile izlenen iyi kontrollü diyabetli hastada, haftada 1-2 gün olmak üzere aç iken ve ana öğünlerden 2 saat sonra ölçüm yeterlidir. Diyet ve/veya OAD kullanan fakat kontrolsüz diyabetlilerde aç iken, ana öğünlerden 2 saat sonra ve gece yatmadan önce yapılmalıdır. Glikozüri ile izlemde amaç glikozürinin olmamasıdır. Arka arkaya 3 kez glikoz görülmesi durumunda kan glikozuna bakılmalı, gerekirse tedavi programında değişiklik yapılmalıdır.

2. Glisemi Ölçümü Kimler glisemi ölçümü ile izlenmelidir? Amerikan Diyabet Birliği kriterlerine göre : Yoğun insülin (intensif) tedavisi uygulanan diyabetliler Gebe diyabetliler Brittle (değişken) diyabetliler Böbrek eşiği anormal olan diyabetliler

Evde glisemi izlem yöntemleri Görsel yöntem Şeker ölçüm cihazları (Glikometre)’nın yardımı ile glisemi izlemi

Kan glikoz test sonuçlarını etkileyen faktörler 1. Strip üzerindeki kan yeterli olmalı; Her marka strip için gerekli olan kan miktarı belirlidir. 2. Strip üzerindeki kan uygun dağılım göstermeli, 3. Glikometrenin camı temiz olmalı, 4. Striplerin kullanım tarihi geçmemeli, 5. Stripler uygun şekilde saklanmalı; Test materyalleri ısı ve nemden etkilenir, bu nedenle kuru ve serin yerde tutulmalı, doğrudan güneş ışığından sakınılmalı, pencere kenarına, soba veya radyatörün üstüne veya yanına konulmamalıdır. 6. Glikometrelerin kod ayarları doğru olmalı, 7. Hastanın parmağı üzerinde yiyecek ya da nem (alkol ya da su) bulunmamalıdır.

3. Keton Ölçümü Ketoasidozun belirti ve bulguları Hızlı derin solunum (kussmaull) Bulantı kusma Karın ağrısı Nefes ve idrarda meyve veya aseton kokusu Ciddi dehidratasyon Konfüzyon

Dikkat edilecek yönler : İdrarda bakılan keton testi sonuçları C vitamini ve antibiyotiklerden etkilenip yanlış pozitiflik verebilir, Test ürün kutularının içindeki açıklayıcı bilgi mutlaka okunmalıdır, Test stripleri aşırı sıcak, nem ve ışıktan bozulabileceği için iyi korunmalıdır, Son kullanma tarihi geçmiş test stripleri kullanılmamalıdır, Test stribinin kullanılmadan önceki rengi kutu üzerindeki renk serisinin başlangıç rengine uyarsa test stripleri kullanılmalıdır.

Glikozillenmiş hemoglobin ölçümü (HbA1c) HbA1c Ölçüm Sıklığı: İlk Ölçümden sonra; İnsülin kullananlarda yılda 4 kez İnsülin kullanmayanlarda yılda 2 kez

HbA1c ile Ortalama Kan Şekeri İlişkisi % HbA1cOrtalama Kan Şekeri (mg/dl) >12>300

KAYNAKLAR 1.Erdogan S, Özcan Ş. Diyabet Hemsireligi Temel Bilgiler, Ed.S.Erdogan, Yüce Yayınları, Istanbul, International Diabetes Federation. Diabetes Atlas Funnel M, Ozcan S. International Diabetes Federation. International Education Curriculum for Diabetes Health Care Professionals, Tay-Sas Matbaacılık, İstanbul, Funnel M, Ozcan S. International Standards for Diabetes Education, EOS Ajans, İstanbul, Yilmaz T, Özcan Ş, Olgun N. GAPDIAB Project as a Model Ed: T.Yılmaz, Printed by Gri Tasarim, Istanbul, 2003, p Satman İ, Yılmaz MT, Şengül AM. TURDEP Çalışması: Türkiye’de Diyabet Prevalansı ve Diyabet Gelişmesine Etkili Faktörler. Endokrinoloji Forumu Türkiye Diabet ve Obezite Epidemiyolojisi : [Turkish diabetes prevelance study]

TEŞEKKÜRLER… Yrd. Doç.Dr. Müge UZUN