Akci ğ er hastalı ğ ı Silikozis  Silikozis,solunabilir büyüklükteki silis parçacıklarının inhalasyonuyla oluşan,ço ğ unlukla radyografiyle saptanan bir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞMİŞ HORİZONTAL KÖK KIRIĞI: ÜÇ VAKA RAPORU YAMAN Y 1, ÜNGÖR M 1, AYDIN Ü 2 1. ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ.
Advertisements

Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
SOLUNUM SİSTEMİ.
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
İlk grafide muhtemelen pulmoner fibrozise bağlı kaba retiküler patern izleniyor.Bu hastada geçirilmiş kardiak cerrahi ve KOAH öyküsü mevcuttur.Altta.
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
SOLUNUM SİSTEMİ Büşra AYDIN No: 88 Sınıf: 6/A
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Pnömotoraks Yrd.Doç.Dr Gürhan Öz.
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
Op. Dr. Mehmet Ali TUNÇBİLEK Kulak Burun Boğaz Uzmanı
SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
Travmalı hasatalara yaklaşım
Solunum Sistemi
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
SOLUNUM SİSTEMİ
Plevral sıvı üzerine ne çalışalım :
SOLUNUM SİSTEMİ.
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
1- Bronşektazi Akciğerlerdeki bronş ve bronşiyollerde görülen duvar harabiyeti nedeniyle kalıcı genişlemesi olarak tanımlanır. Doğumsal olduğu gibi.
SOLUNUM SİSTEMİ Hücrede besinlerin oksijenle parçalanarak enerji üretilmesi olayına solunum denir. Besin + oksijen karbondioksit + su +
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
KARIN TRAVMALARI YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI
SOLUNUM SİSTEMİ.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
BURUN (KOKU ALMA) Sağlık Slaytları
Ayla Yavuz Karamanoğlu
DAMARSAL OLAYLAR Hazırlayan Öğr. Gör. Fadime GÖK.
BRONKOSKOPİNİN ENDİKASYON VE KONTRENDİKASYONLARI
SOLUNUM SİSTEMİ ORGANLARI
Hyalin Mebran Hastalığı
BEL – BOYUN FITIKLARI.
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
ETİYOLOJİ.
Yaralanmalar Bölüm 5.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
SOLUNUM SİSTEMİ
PNÖMONİ.
SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI
PLEVRA HASTALIKLARI.
Viral Ansefalitler.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Akciğer Kitlesini Taklit Eden Yellow Nail Sendromu Olgusu
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Olgularla Plevral Efüzyona Yaklaşım Olgu – 3
İNSAN VÜCUDU.
ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR: k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
1.DÖNEM FEN PROJESI SOLUNUM AD: ARDA BILGIÇ SıNıF: 8/C NO:172.
PLEVRA HASTALIKLARINDA GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ
BRONŞEKTAZİ.
SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Sunum transkripti:

Akci ğ er hastalı ğ ı Silikozis  Silikozis,solunabilir büyüklükteki silis parçacıklarının inhalasyonuyla oluşan,ço ğ unlukla radyografiyle saptanan bir akci ğ er hastalı ğ ıdır.Akci ğ erin toz hastalıklarından en hızlı seyredip ve ölümcül olanlarından biridir.Kronik formda akci ğ er belirtileri toza maruz kalmanın başlangıcından en erken 15 yıl sonra ortaya çıkar.Akut formda ise birkaç ay içinde gelişir. Silikozise neden olan SiO2 dünyada en bol bulunan mineraldir.

Silikozis partikülleri

PLEVRA HASTALIKLARI

Plörezi(Plörit) Plevranın enflamasyonudur.Bu enflamasyon,hem paryetal hem de visseral plevrayı kapsar.Plörezinin oluşumu ve gelişimi tek başına de ğ ildir.Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonuna ba ğ lı gelişir.Pnömani tüberküloz,kollajen hastalıklar,gö ğ üs travması,pulmoner enfarktüs,pulmoner emboli,torakostomi ve metastatik kanser ile ba ğ lantılı olabilmektedir.

Plörezinin Belirtileri  Plörezinin belirtileri esas hastalı ğ a ba ğ lı olarak de ğ işirse de, kuru öksürük, yan a ğ ırısı ve nefes darlı ğ ı gibi belirtiler tüm hastalarda vardır.

Ampiyem  Plevral boşlukta irin (ölü hücreler ve enfekte sıvı) birikmesidir.  Ampiyemin en yaygın belirtileri ateş, öksürük, nefes darlı ğ ı ve plörezidir. Plörezi nefes aldı ğ ınızda oluşan ve iltihabın neden oldu ğ u bir gö ğ üs a ğ rısıdır.

Pnömotoraks  Pnömotoraks, plevra boşlu ğ una hava birikmesi sonucu akci ğ erlerin havalanamayıp büzüşmesidir.Plevra zarlarını bir arada tutan,arasındaki negatif basınçtır.Zarlarda meydana gelebilecek bir delinmede,negatif basıncın(emme)etkisiyle plevra zarları arasına hava emilmeye başlar.Plevra boşlu ğ undaki hava basıncı giderek artar.Bu durum akci ğ er genişlemesini,havalanmasını engelledi ğ inden o taraftaki akci ğ er kollabe(sönme)olur.  Pnömotoraks travmatik ve spontan(kendili ğ inden)olarak iki grupta incelenir.

Travmatik Pnömotoraks  Gö ğ üs kafesine ve akci ğ erlere direkt veya indirekt travma sonucu oluşur.Bazen müdahaleli işlemler nedeniyle de pnömotoraks oluşabilmektedir.Bunların en sık nedeni i ğ ne aspirasyonudur.Di ğ er bir önemli ve sık neden suni solunum cihazına ba ğ lı hastalarda oluşabilecek pnömotorakstır.Açık ve kapalı pnömotoraks olarak iki şekilde görülür.

 Açık pnömotoraks(Emici pnömotoraks) Delici yaralanmalar,patlamalar veya di ğ er kazaların toraks duvar bütünlü ğ ünü bozması ile plevra boşlu ğ una devamlı hava girip çıkmasıdır.

 Kapalı Pnömotoraks(Basit pnömotoraks) Çeşitli nedenlerle yırtılan alveol veya bronşlardan havanın plevra boşlu ğ una geçmesi ya da toraks duvarında küçük bir deli ğ in açılmasıyla dokuların deli ğ i hemen kapatmasıyla gelişir.Kısaca atmosfer ile plevra arasında do ğ rudan bir ilişki yoktur.Havanın içerden,bronş,bronşiyol,alveol gibi solunumla ilgili internal yapıların künt travmalar sonucu yırtılamalarıile plevraya geçmesiyle oluşur.

Spontan(Kendili ğ inden) Pnömotoraks  Herhangi bir travma ya da belli bir neden olmaksızın ortaya çıkar.Akci ğ er dokusunun yırtılmasıyla buradaki hava plevra boşlu ğ una geçmektedir.Spontan pnömotoraks bazen KOAH,akci ğ er tüberkülozu,astım,akci ğ er kanseri,bronşektazi,akci ğ er apsesi gibi hastalı ğ ı olmayan sa ğ lıklı bireylerde ortaya çıkabilir.

Pnömotoraksın belirti ve bulguları  Genel anlamda pnömotoraksın iki ana bulgusu gö ğ üs a ğ rısı ve dispnedir(nefes darlı ğ ı).  Gö ğ üs a ğ rısı genellikle pnömotoraksın oldu ğ u tarafta ve aniden başlar.

Pnömotoraksın tanı yöntemleri  Pnömotoraks tanısı gö ğ üs grafisinde plevral çizginin gösterilmesi ile kesinleşir.Bazı durumlarda,bilgisayarlı tomografi(BT) daha detaylı görüntüler sa ğ lamak için gerekli olabilir.

Tedavi ve bakım  Tedavide genel amaç,plevral boşluktaki havanın boşaltılması,pnömotoraks alanının ortadan kaldırılması,hava kaça ğ ının kontrolü,nüks ihtimalinin azaltılmasıdır.Ana tedavi yaklaşımları;  Gözlem:E ğ er akci ğ erin küçük bir kısmında çökme varsa,seri akci ğ er filmleri ile pnömotoraks alanının küçülmesi ve akci ğ erin tekrar havalanması takip edilir.Bu dönemde yatak istirahati önemlidir.En ufak bir zorlanmada pnömotoraks alanı artabilir.Bu dönemde destek oksijen tedavisi iyileşmeyi hızlandırabilir.

 İğ ne veya gö ğ üs tüpü takılması:Akci ğ erde daha büyük bir alanda çökme varsa,i ğ ne ile veya gö ğ üs tüpü takılarak pnömotoraks alanındaki hava boşaltılır.Gö ğ üs tüpü vakumlu bir cihaza ba ğ lanarak oluşan havanın devamlı dışarı atılması sa ğ lanır.  Cerrahi:Gö ğ üs tüpü ile tedavi sa ğ lanamazsa hava kaça ğ ını kapatmak için cerrahi tedavi gerekli olabilir.

Pnomotoraks tüpü

Hemotoraks  Plevra yaprakları arasında belirgin miktarda kan toplanmasına denir.  Gö ğ üs bölgesindeki yaralanmalarda özellikle büyük kan damarlarının zedelenmesi hemotoraksa neden olur.

Hidrotoraks(Plevral efüzyon)  Plevra boşlu ğ a sıvı birikmesidir.  Akci ğ er hastalıkları veya başka organ kaynaklı patolojiler plevral efüzyona sebep olabilirler.  Artan sıvının akci ğ erlere basınç yapmasına ba ğ lı nefes darlı ğ ı görülür.Gö ğ üs a ğ rısı(batıcı tarzda),kuru öksürük,titreme,ateş görülür.  Enfeksiyonun gelişti ğ i durumlarda antibiyotik tedavisine başlanır.Plevra boşlu ğ undaki sıvı hastane ortamında uygun şartlarda boşaltılır.

Şilotoraks  Plevral boşlu ğ a lenfatik sıvı toplanmasıdır.  Sebepleri;konjenital veya akkiz olabilir.  Ateşli silah,delici kesici alet yaralanmalarına ba ğ lı gö ğ üs lenf kanalı(duktus torasikus)yaralanabilir ve lenfatik kanalın bütünlü ğ ünün bozulması sonucu şilotoraks gelişir.Omurganın aniden arkaya zorlanmasıyla lenf kanalının deforme olması ile de şilotoraks oluşur.

Şilotoraks tedavisinde;  Lenfatik sıvı drene edilir.Damardan beslenme ve az ya ğ lı diyet uygulanır.Hastalı ğ ın klinik seyrine göre cerrahi müdahale yapılır.Kaça ğ ın tamamen durdurulmasına yönelik endoskopi veya açık ameliyat ile levf kanalı cerrahi olarak ba ğ lanır.Enfeksiyonu önlemeye yönelik tedbirler alınır.

Teşekkürler