İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Finansal Yönetim I (FNSY 301)
Advertisements

İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
BULUT BİLİŞİM GÜVENLİK VE KULLANIM STANDARDI M. Raşit ÖZDAŞ Huzeyfe ÖNAL Zümrüt MÜFTÜOĞLU Ekim 2013.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ Bu Proje, AB tarafından finanse edilmektedir. 1 AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ HİBE PROGRAMI HİBE SÖZLEŞMESİ VE EKLERİ 2-3.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
FAALİYET RAPORLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ANKARA 2007.
Yeni Denetçi Raporlarının Temel Noktaları Mehmet ŞİRİN KGK Daire Başkanı Head of Department, POA.
BİLGİ VE İLETİŞİM Kurum içi ve dışı iletişimi Ekim 2015 Yrd. Doç. Ahmet Ertugan.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
1 BOLOGNA SÜRECİ’NDE İÇ DENETİMİN ROLÜ Mustafa PAKSOY Sakarya Üniversitesi İç Denetçi.
NEDEN BANKA VAR? İlk çağlarda Din adamları Bankacı
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 13 ŞUBAT 2009.
İSTANBUL ULUSLARASI FİNANS MERKEZİ İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
Kısa Vadeli Dış Borç Stoku 16 Ağustos 2016 Ekonomik Araştırmalar Makro Not: Kısa vadeli dış borç stoku Haziran'da azalış gösterdi: 107,5 milyar $... Kısa.
BANKACILIKTA PORTFÖY YÖNETİMİ. portföy ad 1. kâğıt paraların vb. konulduğu cüzdan. 2. ECO. banka, aracı kuruluş ya da kişinin elinde bulundurduğu, üzerinde.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Ücret İktisadi anlamda, çalışanların üretimden aldığı paydır.
FİNANSMAN ve MUHASEBE İşletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmeleri, ihtiyaç duydukları fonu sağlamalarına bağlıdır. İşletmelerin.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
Nakit Yönetimi Projesi
BANKALARIN TANIMI, FAALİYETLERİ, TÜRLERİ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Finansal sektöre bakış
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
130 Maddeden oluşmaktadır
GENEL MUHASEBE.
Güncel Vergi Yapılanması ve Sorunlar
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
Ürün veya Hizmet Satışı
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bankaların Faaliyet konuları
Düsseldorf - Köln.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca

Sayfa 2 Genel stratejik ilkeler 1. Vergi adaletinin (yatay ve dikey) sağlanmasını temin edilecek şekilde vergi mevzuatının değiştirilmesi 2. Finansal sektöre ilişkin uzun vadeli vergi politikaları: -Şirketlerin sermaye piyasası yoluyla finansman temininin daha cazip hale getirilmesi (arz yönlü teşvik sistemi) -Bireysel yatırımcının sermaye piyasalarına güveninin artırılması için kollektif yatırım araçlarına ilişkin vergisel yükün diğer finansal araçlardan daha düşük hale getirilmesi -Finansal kurumlar aracılığıyla yapılan finansal işlemlerin vergisel olarak finansal kurumların aracılığı olmaksızın yapılabilen işlemlere kıyasla vergisel olarak daha cazip olması -Vergi yükü açısından yurtiçi finansal işlemlerin yurtdışı finansal işlemlerden daha cazip hale getirilmesi 3. Finansal kurumların finansal gelirlerle ilgili stopaj sorumluluklarının kaldırılarak temelde bilgi verme ile yükümlü hale getirilmeleri 4. Vergi idaresinin finansal sektörde uzman birimlere sahip olacak şekilde yapılandırılması 5. Vergi yargısının finansal sektörde uzman birimlere sahip olacak şekilde yapılandırılması 6. Finansal araçların vergilendirilmesinde prensiplere dayalı bir mevzuatın oluşturulması (ürün bazlı değil-gelir tipi bazlı vergi kuralları), kullanımı yaygın ürünlerin ayrıca bu prensiplere göre vergileme durumunun belirlenmesi 7. Denetimin kamu kurumlarından ve finansal aracılardan elde edilecek bilgiler ile oluşturulacak data merkezinden sağlanacak bilgiler üzerinden yapılması suretiyle, denetim etkinliğinin artırılması ve finansal kurumların operasyonel yüklerinin azaltılması 8. Yetkin bir danışmandan alınan ve nitelikli bir mütalaa’ya iyi niyetle dayanılarak işlem yapılması halinde vergi cezasına karşı bağışıklık sağlanması 9. Mukteza mekanizmasının etkinleştirilmesi için Yetkin bir danışmandan alınan ve nitelikli bir mütalaa üzerine onay (mühür) sisteminin getirilmesi suretiyle mukteza alma süresinin kısaltılması Muktezaların vergi aslı için de koruyucu olmasının sağlanması Finansal sektöre yönelik muktezaların GİB bünyesindeki uzman daire tarafından sağlanması

Sayfa 3 Vergi ve benzeri yüklerin incelenmesine ilişkin genel çerçeve (Tespit & karşılaştırma & öneri) 1. Kurumlar tarafından ödenen vergiler Kurumlar: Bankalar, sigorta şirketleri, aracı kurumlar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansman şirketleri, varlık yönetim şirketleri, portföy yönetim şirketleri, fonlar, yatırım ortaklıkları ve diğer finans şirketleri. Mükellef sıfatıyla ödenen vergiler Vergi sorumluluğu kapsamında ödenen vergiler Örnek Ülke Uygulamaları 2. Finansal ürünlere ilişkin vergiler ve diğer yükler Finansal ürünlerdeki vergiler Diğer çeşitli yükler (Tahvil ihracına ilişkin kayıt ücretleri gibi) Yeni ürünlere açık bir sistem (Genel vergilendirme prensiplerini belirleyen bir sistem) Örnek Ülke Uygulamaları 3. Gelir elde edenler tarafından ödenen vergiler Tam mükellefler Dar mükellefler Örnek Ülke Uygulamaları

Sayfa 4 Çalışma planı 20 Mart yurtdışı uygulamalara ilişkin raporlama 20 Mart - 3 Nisan Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu rapor hazırlığı 9 Nisan - Vergi Tekniği Grubu toplantısı - Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu rapor sunumu X Nisan – Vergi çalışma Grubu toplantısı - Vergi Tekniği Grubu rapor sunumu