ELEKTRİK AKIMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Created by Necdet GÜLSEVER
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
ELEKTRİK A.Ç.
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA ANALİZİ
Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
Elektrik Akımı.
ELEKTRİK ARK KAYNAĞI.
Introduction to electronics and telecommunication engineering
Bölüm 2: KİRCHHOFF YASALARI
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
ENDÜKTANS ÖLÇME.
Elektrik Akımı Hazırlayan: Mustafa Arbay.
ELEKTRİK AKIMI
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
DİRENÇLERİN BAĞLANMASI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
PROJENİN ADI KOLAY ELEKTRİK.
ELEKTRİK.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI K K ayna ayna
ELEKTRİK AKIMI.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
Elektrik yüklerinin üretecin bir kutbundan çıkarak diğer kutba gitmesi için oluşturulan düzeneğe elektrik devresi denir.
Düzgün Elektiriksel Alan ve Sığa. Elektrik alan, =0 Uzaydaki bir noktadaki Elektrik alan vektörü, o noktaya konulan artı bir deneme yüküne etkiyen elektrik.
Dogru Akim Esaslari.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
Dogru akim devreleri Elektromotor kuvvet Seri ve parallel bagli
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI. BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI.
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ.
Bir-fazlı transformatorların bağlantıları
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
MEHMET ŞENGİL 7/A 325 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN: SAİME ÖZEN.
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
 SERİ BAĞLAMA  PARELEL BAĞLAMA Bir üretecin kutupları, iletkenle bir ampule bağlandığında negatif yüklerin üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna.
Sunum transkripti:

ELEKTRİK AKIMI

TEMEL TANIMLAR ELEKTRİK AKIMI Elektrik yüklerinin bir noktadan başka bir noktaya hareketidir SEMBOLÜ : I (i) BİRİMİ : Amper (A) ÖLÇEN ARAÇ : Ampermetre

TEMEL TANIMLAR POTANSİYEL FARK (GERİLİM) (VOLTAJ) İki nokta arasındaki enerji farkıdır. SEMBOLÜ : V BİRİMİ : Volt (V) ÖLÇEN ARAÇ : Voltmetre

TEMEL TANIMLAR DİRENÇ Bir maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği zorluk. SEMBOLÜ : (R , r) BİRİMİ : Ohm (Ω)

ELEKTRİK DEVRESİ Üzerinde elektrik yüklerinin hareket ettiği kapalı yala elektrik devresi denir.

ELEKTRİK DEVRELERİNİ OLUŞTURAN PARÇALARA DEVRE ELEMANLARI DENİR BAZI DEVRE ELEMANLARI İLETKEN ANAHTAR DİRENÇ MOTOR REOSTA VOLTMETRE ÜRETEÇ AMPERMETRE LAMBA SİGORTA

Bir İletkenin Direnci Elektronlar bir iletken içinde hareket ederken atom ve moleküllerle etkileşir ve enerji kaybederler. İyi iletken olmayan maddeler içinde ise hareket edemez ve akım oluşturamazlar, yani engellerle karşılaşırlar. Maddeler üzerinden geçen akıma karşı bir tepki yani direnme gösterirler. Bu direnmeye direnç denir.

Uzunluğu ℓ, kesit alanı S olan bir iletkenin direnci,

DİRENÇLERİN BAĞLANMASI 1. Seri Bağlama ve Özellikleri

DİRENÇLERİN BAĞLANMASI 1. Seri Bağlama ve Özellikleri Dirençlerin uç uca bağlanmasıyla elde edilen bağlanma şekline seri bağlama denir. Üreteçten çekilen akım kollara ayrılmaz ve bütün dirençlerin üzerinden eşit şiddette akım geçer. IT = I1 = I2 = I3

DİRENÇLERİN BAĞLANMASI 1. Seri Bağlama ve Özellikleri Her bir direncin uçları arasındaki potansiyel farkının toplamı, üretecin uçları arasındaki potansiyel farkına eşittir. V = V1 + V2 + V3 + ...

DİRENÇLERİN BAĞLANMASI 1. Seri Bağlama ve Özellikleri Dirençlerin toplamı toplam dirence eşittir. Reş = R1 + R2 + R3 + ...

2. Paralel Bağlama ve Özellikleri Birer uçları bir noktada, diğer uçları da başka bir noktada olacak şekilde yapılan bağlama şekline paralel bağlama denir.

2. Paralel Bağlama ve Özellikleri Paralel bağlamada üreteçten çekilen toplam akım K noktasında kollara ayrılır, sonra tekrar L noktasında birleşir ve üretece gelir. IT = I1 + I2 + I3 olur.

2. Paralel Bağlama ve Özellikleri Dirençlerin hepsi K ve L noktalarına bağlı olduğu için, K - L noktaları arasındaki potansiyel farkı ne ise, bütün dirençlerin uçları arasındaki de o kadardır. Ayrıca üreteç K ve L noktalarına paralel bağlı olduğundan, V = V1 = V2 = V3 tür.

2. Paralel Bağlama ve Özellikleri Devrenin eşdeğer direncinin tersi, dirençlerin terslerinin toplamına eşittir.   Paralel bağlı dirençlerin eşdeğeri, en küçük direnç değerinden daha küçüktür.

ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI 1. Seri Bağlı ÜreteçlerSeri bağlı üreteçlerin her birinden eşit şiddette akım çekilir. Dolayısıyla üretecin tükenme süresinden bir kazanç yoktur. Üreteçlerin toplam gerilimi, her birinin gerilim toplamına eşittir. VT = V1 + V2 + V3 tür.

ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI 2Bir üretecin (–) kutbunu diğer üretecin (–) kutbuna ya da (+) kutupların birbirine bağlanmasıyla elde edilen bağlama şekline ters bağlama denir.

ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI Ters bağlamada gerilim birbirini yok edici yönde etki yapar. Eğer ters bağlı iki üreteç özdeş ise toplam gerilim sıfır olur. VT = |V1 – V2| dir. Büyük gerilim değeri küçük gerilim değerinden çıkarılır.

ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI Paralel Bağlı Üreteçler Üreteçlerin (+) kutbu bir noktada (–) kutbu da başka bir noktada olacak şekilde birleştirilerek oluşturulan bağlamaya, paralel bağlama denir. Paralel bağlı üreteçler özdeş seçilir. Paralel bağlı üreteçlerin devreye verdikleri akımlar eşit olur. Toplam gerilim üreteçlerden birinin gerilimine eşittir. VT = V dir.