Merkezi Yönetim.  1)BİRUN:Sarayın dış bölümüdür.  2)ENDERUN:Sarayın iç bölümüdür.Devlet adamları bu bölümde yetişir.  3)HAREM:Padişahın ve ailesinin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Osmanlı devleti’nde taşra ve eyalet yönetimi
Advertisements

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 radardanismanlik.com.tr EĞİTİMDE SÜREÇ YÖNETİMİ SÜREÇ TASARLAMA YAKLAŞIMI.
FEN LİSELERİ KURUM TANITIMLARI BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 2 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIMI.
CÜMLEDE YAPI.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
T.C MANİSA VALİLİĞİ Potenza - Italy (31 Ekim Kasım2011)
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ KURUM TANITIMLARI BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 2 ORTAÖĞRETİM.
GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİ KURUM TANITIMLARI BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 2 ORTAÖĞRETİM.
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
KROMOZOMLAR & GENLER ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 1.
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
6.Sizce çözüm sürecini kim bitirdi ?. 7.Sizce çatışmalı sürecin yeniden başlamasında başlıca sorumlu kim?
Okul Tanıtım Bilgileri İSTATİSTİKLER Öğretmen Sayısı : 32 Öğrenci Sayısı : 857 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 24 Fen Laboratuarı Sayısı : 1 BT(Bilgisayar)
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
 Timarlı Sipahi Timar sahibi süvari askeri. Osmanlı ordusunun Osmanlı ordusunun  esası ve en büyük kısmını timarlı sipahi denilen atlı ordusu teşkil.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
Pazarlama İlkeleri.
KONU:ÇOCUĞUN DÜZELTTİRDĞİ MİNARE SUNUSU
TOPRAK ANA.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Osmanlı Eğitim Sistemi
GAZNELİLER
Osmanlı devleti’nde taşra ve eyalet yönetimi
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Yeniçeriler, kendilerine heybetli ve korkutucu bir görünüm versin diye başlarına bir keçe kalpak giyerler.
BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Aile Atölyeleri Projesi
İLKOKULU 4/D SINIFI VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ 2 EKİM 2017.
Osmanlı Ordusunun Başlıca Bölümleri
İNSANHAKLARI YURTTAŞLIK VE DEMOKRASİ
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
BİLECİK MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TANITIM SUNUMU
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla,
YEŞİLAY.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
<<<<<<>>>>>>
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
[Yıl Ekleyin] Okul Yılı Okul Adı Öğretmenin Adı Sınıf
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
19.BÖLÜM GENÇLİK VE GENÇLİK SORUNLARI: DÜNYADA VE TÜRKİYEDE
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
OSMANLI DEVLETİ’NDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ŞUBESİ
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
Sunum transkripti:

Merkezi Yönetim

 1)BİRUN:Sarayın dış bölümüdür.  2)ENDERUN:Sarayın iç bölümüdür.Devlet adamları bu bölümde yetişir.  3)HAREM:Padişahın ve ailesinin bulunduğu bölümdür.

 Osmanlı Devleti merkeziyetçi bir yapıya sahipti.  Padişahlar Fatih döneminden itibaren cülus töreni ile tahta çıkar.Eyüp Sultan Türbesinde kılıç kuşanırdı.  Yine Fatih döneminden sonra divan toplantılarına veziriazamlar başkanlık yapmaya başlamış.Halledilemeyen sorunları ikindi ezanından sonra toplanan İkindi Divanında görüşmüşlerdir.

 1)SEYFİYE:Asker kökenli kişilerdir.Veziriazam,Yeniçeri Ağası,Kaptanı Derya  2)İLMİYE:Medrese kökenli kişilerdir.Şeyhülislam,Kadı,Kazasker  3)KALEMİYE:Memur,bürokrat kesimdir.Nişancı,Defterdar,Reisülküttap

 EYALET-BEYLERBEYİ  SANCAK-SANCAKBEYİ  KAZA-KADI  KÖY-KETHÜDA,YİĞİTBAŞI  Bunların dışında çarşı ve pazarlardaki esnafları denetleyen kişi Muhtesip idi.  Çarşı ve pazarlardaki ürünlerin tartılması ve adaletli dağıtılmasından sorumlu kişi ise Kapan Emini idi.  Ticarethane ve zanaat sahiplerinden vergi toplayanlar ise Gümrük ve Bac Emini diye anılıyordu.

SALYANELİ EYALETLER(YILLIKLI) SALYANESİZ EYALETLER(YILLIKSIZ) ÖZEL YÖNETİMİ OLAN EYALETLER Tımar sisteminin uygulanmadığı eyaletlerdir.Elde edilen gelir doğrudan hazineye aktarılır.Mısır,Habeş,Cez ayir,Tunus,Trablus Tımar sisteminin uygulandığı eyaletlerdir.Rumeli,Ana dolu,Musul,Bağdat,Bosn a İç işlerinde serbest,dış işlerinde Osmanlıya bağlı eyaletlerdir.Erdel,Eflak, Boğdan

 1)MESLEKİ EĞİTİM:Selçuklulardaki Ahi teşkilatı Osmanlılarda Lonca ismiyle aynen devam etti.Çıraklıktan ustalığa kadar yol izlenir,usta olanlara icazet denilen belge verilirdi.

 Enderun:Küçük yaşta alınan devşirme çocukların devlet yönetiminde hizmet vermesi için yetiştirildiği yerdir.  Harem:Padişahın eşi çocukları ve cariyelerinin yaşadığı bölümdür.Bunlar sıkı bir eğitimden geçerdi.Ayrıca padişahın erkek çocukları şehzadegen mektebinde ilköğrenim eğitimi görürdü.

 Osmanlı eğitim sisteminin temelini medreseler oluşturuyordu.  Özellikle Fatihten sonra medreseler kaliteli eğitim vermeye başlamışlardır.Hem dini hem de fen bilimleri okutulurdu.  İlk aşamadı Sıbyan Mektebi’dir.

 Kapıkulu ordusu içindeki her ocak kendi alanında uzman olduğu konuda eğitim verirdi.  Tophane:Top döküm sanatını öğretirdi.  Humbarahane:Havan topu ve el bombası yapımı eğitimi verirdi.  Tüfekhane:Tüfek yapımı,bakım ve onarım eğitimi verirdi.  Kılıçhane:Kılıç kullanma eğitimi verirdi.  Mehterhane:Askeri mızıka eğitimi verirdi.

 Halkın dini eğitim aldığı yer cami,tekke ve zaviyelerdi.  Buralarda tefsir,hadis,fıkıh,hat ve tezhip dersleri alırlardı.

GÖKHAN MUTLU-ÇANDIR ANADOLU LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ