Güneş tutulması. Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
Advertisements

Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
SEMA TUNA.
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ DÜNYA AY
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
AY DEDE.
DÜNYAMIZ.
GEZEGENLER.
GEZEGENLER VE UYDULARI
Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin.
Özboyacı İlköğretim Okulu
AY DEDE.
Özboyacı İlköğretim Okulu
HAZIRLAYAN İHSAN DURAK
GÜNEŞ SİSTEMİ.
Ay’ın Evreleri Ay'ın görünen değişik şekillerine Ay'ın evreleri denir.
AY DÜNYANIN TEK UYDUSU VE ONA EN YAKIN GÖK CİSMİDİR
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ:UZAY BİLMECESİ
TURHAL TEKNİK LİSE VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ DÖNEM ÖDEVİ DERS:FİZİK KONU:AURORA NEDİR?
AY DEDE ZEYNEP HANER 3/C 518 BATIKENT İ.Ö.O. BAYRAM DERİN.
DÜNYAMIZIN UYDUSU AY NESLİHAN YAVAŞOĞLU.
Ay ve Ayın Şekilleri Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel/Bursa.
Dünya Güneş ve ay.
HAYAT BİLGİSİ 2.SINIF DÜNYA VE UZAY
AY DEDE.
Merkür Venüs Dünya Mars Satürn Jüpiter Uranüs Neptün Plüton
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Ay dede.
Gökyüzünde Gördüklerimiz Dünya’mız Yeryüzü
AY DEDE Yaklaşık beş milyar yaşında olup tahminen bir o kadar süre daha ışık verecektir. 1,4 milyon kilometre çaplı olup, sarı bir ana kol yıldızıdır.
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
Dünya, Güneş ve Ay.
GÖKYÜZÜ Hazırlayan:Murat GÜNDÜZ Sınıf Öğretmenliği 4-B 1. Öğretim
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..
SINIF: 5 DERS: Fen ve Teknoloji
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
RABİA GİZEM KURU 3 A SINIFI NO:217.
GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.
Bulut çeşıtlerı.
Dünya ve Ay.
PERSPEKTİF NEDİR ? Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
AY’IN GÖRÜNÜŞÜ NEDEN DEĞİŞİR. Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur. Ay’da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı.
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
1 DÜNYA ve UZAY A. Gökyüzünde Gördüklerimiz B. Dünya’mız C. Yeryüzü Hazırlayan Galipsercan Aslan 5B No 172 Öger Ortaokulu Manavgat Sorgun.
AY VE GÜNEŞ TUTUMASI. GÖLGE GÜNEŞ TUTULMASIAY TUTULMASI.
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
III. AYIN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
B A R U U T L L Başlıyor... Sunu Deponuz:
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - II
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
Güneşten aldığı ışığı Dünyamıza yansıtan ve bu şekilde gözlemlenen Ay Güneşten ışık alma durumuna göre farklı şekillerde gözlemlenir. Yeni ay evresi.
PROJE 2 GÜNEŞ SİSTEMİ İPEK KİBAR YASEMİN ÖZDEM. İŞARETLERİN ANLAMLARI Konu ile ilgili ana sayfaya Konu ile ilgili ana sayfaya bağlanır. bağlanır. Gezegenlerin.
Sunum transkripti:

Güneş tutulması

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.AyDünyaGüneşkavuşum Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemelidir.

Güneş tutulması Tam Güneş Tutulması, Ay'ın, Güneş'in Dünya'dan disk halinde görünen ışığını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışığı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir. Bir tam Güneş tutulması anında, hava birden soğur ve gökte yıldızlar görünmeye başlar, gök koyu mavi bir renk alır. Tam tutulma anında Güneş'in kenarına denk gelmiş bir Güneş patlaması gelişiyorsa bu patlamayı da izleme şansı olur. Tam Güneş tutulması diğer tutulma türlerine göre çok daha önemlidir. Astronomlar açısından, tam tutulmada Güneş'in tamamı Ay tarafından birkaç dakika için örtüldüğünden, bu sırada yapılacak gözlemlerden Güneş’in dış atmosfer tabakaları, özellikle de koronanın fiziği hakkında önemli bilgiler elde edilir.

Halkalı Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir. Halkalı Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Parçalı Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür